Du som är anhörig och delar hushåll med en person med en histaminproblematik är varmt välkommen att vara med och ta del av den här kursen. En stor del av behandlingen av histaminöverkänslighet handlar om justeringar i vardagen, vilket gör att hela familjen/ hushållet berörs.

Det är dessutom så att alla tjänar på att leva ett hälsoskapande liv. Även om du inte upplever några större besvär så är det troligt att även du kan må lite bättre med hjälp av några små justeringar. Våga ha ett öppet sinne och testa dig fram!

När vi pratar om en hälsosam livsstil kan det kanske låta svårt, jobbigt och konstigt. Som att vi tar bort allt det goda och roliga och i stället gör livet komplicerat och besvärligt. Så behöver det inte alls vara. Visst, det kan vara jobbigt att ändra sina vanor, och det är kämpigt att ändra sin livsstil och sin kost. Kom då ihåg att det är många som har gjort den här resan, och ingen av dem vill gå tillbaka till det gamla sättet som de levde på tidigare.

Många av våra klienter berättar om hur oerhört mycket de värdesätter det stöd de fått av sina familjemedlemmar på sin hälsoresa då de gjort förändringar i kosten eller annat. Ibland har hela familjen ändrat sin livsstil efterhand, andra gånger inte. Så, stötta gärna på det sättet som du kan och som passar i er familj, även om du kanske inte behöver göra förändringarna själv.

”När ska du börja äta normalt igen?”

En fråga som ofta kommer upp, ofta från omgivningen, lyder så här: När ska du börja äta ”normalt” igen.
Efter en tid med en anpassad kost har du hittat en balans i kosten och hamnat på en platå som du mår bra av och som fungerar bra. Om du då tänker tillbaka till hur det var då du kände dig trött, hade värk, ont i magen, eksem, eller vad det var som gjorde att just du kände att du ville få en förändring.

Då kan svaret på den frågan vara; ”När jag vill må lika dåligt som tidigare. Alltså aldrig.”

Det du har gjort tidigare var inte så bra för din hälsa. Därför kommer du mest troligt inte kunna äta som innan. Däremot kommer du att få äta betydligt mer näringsrikt och så småningom också äta mera varierat. Vi vill få tillbaka av så många som möjligt av de hälsosamma och näringsrika råvaror till din kost igen, och kanske är det värstingarna som du kommer att välja bort. Anpassa kosten efter dina behov och möjligheter just nu.