Histaminet ska inte ses som något främmande och dåligt som vi helst skulle vilja bli av med helt och hållet. Tvärtom är det så att histamin har flera viktiga funktioner i vår kropp som vi inte vill vara utan. Det är framför allt tre huvudgrupper där histamin har en viktig roll. Dessa tre områden är Immunförsvaret, Matsmältningen och Nervsystemet.

Immunförsvar

Histamin spelar en viktig roll i immunförsvaret genom att det förstör sjukdomsframkallande partiklar, virus, bakterier och andra ämnen som kroppen inte vill ha. Det gör det tillsammans med andra ämnen i mastcellerna.

Matsmältning

Histamin reglerar en rad fysiologiska funktioner i matsmältningssystemet, till exempel produktionen av magsyra. Histamin är också viktigt för att hålla koll på den stora mängd ämnen som kommer in i kroppen genom maten. Ibland kan det bli lite för mycket belastning och då kan det uppstå obehag som halsbränna och uppblåsthet. Det bildas alltid histamin när vi äter, men det ska helst hållas på lagom dos. Det är alltså viktigt att det är en bra balans på vår histaminnivå för att vi ska må bra.

Hjärna och nervsystem

Histaminet i hjärnan fungerar som en signalsubstans som förmedlar en nervsignal från en nervcell till en annan nervcell på kemisk väg i vårt nervsystem. Histamin är bland annat med och påverkar vår dygnsrytm, vårt medvetande och vårt mentala processande. Histamin i rätt dos är också en av våra “må-bra” signalsubstanser som ger oss energi, men i för höga doser kan det bidra till ångest och oro. Med då det även är en igångsättare, kan histaminrika matvaror vara beroendeframkallande för vissa människor.