Duscha i ljummet vatten istället för i hett vatten. Då undviker du att förstöra de naturliga fettsyrorna och hudens mikrobiom. Hett vatten löser upp hudens naturliga fettlager vilket orsakar torrhet och irritation. Duscha därför inte för ofta. Försök att klara dig på att duscha en eller två gånger i veckan, och bara tvätta under armarna och underlivet på övriga dagar. Om du behöver duscha oftare, till exempel efter träning, så försök undvika att använda tvål och schampo.

Efter duschen är det bra att smörja in huden med en mild och vårdande hudkräm eller lotion. Detta hjälper till att behålla fukt och minska risken för torrhet och irritation. Se gärna till så att du är lite fuktig när du smörjer in dig så binds fukten in lättare i huden.

Om din hud är extra torr och uttorkad kan du prova att smörja in dig med lite mandelolja eller arganolja före duschen. Dessa oljor hjälper till att återfukta och mjukgöra huden och skydda den mot torrhet och irritation.

Observera att för den som har eksem eller nässelutslag så är det inte alltid lämpligt med olja eftersom den kan stimulera till ökad cirkulation.

Tvätta ansiktet bara på kvällen. Det ger huden den bästa möjligheten att återställa sin fukt och fett balans innan nästa dags äventyr. Använd en mild ansiktsrengöring som passar din hudtyp och undvik hårda tvålar och rengöringsmedel.

Välj milda ekologiska hudvårdsprodukter, hårvårdsprodukter, tvålar och andra vardagshygienprodukter. Använd endast milda tvättmedel, undvik att använda sköljmedel. Välj naturliga material i kläderna. Undvik syntetiska parfymer och petrokemiska nagellack.