Vad är Histaminintolerans, och vad kan jag göra åt det?
Ofta talas det om histaminintolerans, HIT, vilket låter som att man inte tål histamin över huvud taget. Det är egentligen inte så det ligger till. Det som vanligtvis är fallet är att man har en otillräcklig förmåga att bryta ned den mängd histamin som finns i kroppen. Med det sagt vill vi ge en översikt över det som kallas för histaminintolerans, och vi berättar även om hur vi behandlar det i sin orsak.
Du som är intresserad av att läsa om vad du själv kan göra för att minska histaminpåslag hittar mer information i vår artikel Histaminintolerans Del 2. I artikeln Histaminintolerans Del 3 ger vi en översikt över de delar som ingår när vi behandlar klienter med histaminbesvär. Om du vill börja med mer allmän information om inflammation är vår temasida bra, där ser du mer om hur vi på Turkos har en funktionsmedicinsk syn på kroppens förmåga till läkning.
Kurs, Rådgivning och Behandling hos Turkos
För dig som vill ta tag i en situation med histaminbesvär rekommenderar vi vår Kurs Förstå och Hantera ditt Histamin. Där går vi igenom det du behöver veta om histamin på ett pedagogiskt och grundligt sätt, och vi ger dig över 20 olika verktyg, plus recept och råvarulista för låghistaminkost.
Du är varmt välkommen att boka en rådgivning hos oss för att få personlig hjälp med histaminintolerans. Titta gärna i produktkategori Inflammation och Värk för att se ett utvalt sortiment av lämpliga tillskott.
Antingen är tillförseln av histamin för hög, eller är kroppens förmåga att bryta ned histaminet för låg.
Vad är Histamin?
Det vanligaste sammanhanget då det talas om histamin är i samband med allergiska reaktioner. Histamin är den signalsubstans som ger reaktionen vid allergi typ 1 IgE. Histaminet är dock betydligt mer komplext än så. Det behöver inte finnas en allergi för att vi ska få problem med histaminet, och det är inte så att livet vore enklare om vi inte hade histamin.
Vanliga symptom på histaminintolerans:
Det kan kännas som att det kliar i munnen, en del talar om att det brinner i munnen.
Det kan rinna i näsan.
Ofta kan det synas som en rodnad i ansiktet, på halsen och fram på bröstet.
Det är vanligt med svullnad med ansamlad vätska.
Vid kraftigare reaktion känns hela kroppen varm.
Histamin i sig är inte något farligt, och det är inte något som vi ska undvika till varje pris. Faktum är att histamin finns i nästan allt vi äter, vår egen kropp producerar hela tiden histamin, och vi har alltid histamin i blodet. Histamin räknas till biogena aminer och fyller flera viktiga funktioner i kroppen, främst inom tre områden.
I immunförsvaret finns histamin med och styr inflammationsprocesser. När immunförsvaret aktiverats frisätts histamin ur speciella mastceller i blodet. Histaminet tas då upp av histaminreceptor HR1 i glatt muskulatur; blodkärl, luftstrupe och mage-tarm. Detta ger en ökad genomsläpplighet, vilket leder till ökad blodtillförsel och därmed en ökad mängd vita blodkroppar som kan bekämpa främmande inkräktare som till exempel virus. En annan effekt av den ökade blodtillförseln är rodnad och svullnad.
I matsmältningen regleras produktion av saltsyra i magsäcken av histaminreceptor HR2. Många gånger så är det för mycket histamin som gör att vi får sveda i magsäcken.
I det centrala nervsystemet finns histaminreceptor HR3 bland annat med och reglerar sömn/ vakenhet, inlärning och minne samt hormoner. Detta kan bli väldigt påtagligt i förklimakteriet och klimakteriet, men kan även märkas under vår menscykel. Det är inte bara kvinnor som kan reagera på obalans i histamin, men det är vanligare för kvinnor än för män.
Framför allt det första området är en signal på att histaminregleringen i immunförsvaret krånglar. Det blir mycket tydligt när immunförsvaret aktiveras och frisätter histamin som ger svullnad och rodnad.
Här ska vi gå in på de två huvudsakliga sidorna av histaminintolerans. Det kan mycket väl vara en kombination av högt intag och låg nedbrytlingsförmåga som gör att det blir ett problem.
För hög tillförsel av histamin
Om kosten består av en större del mat och dryck som innehåller mycket histamin leder det till reaktion. Denna typ av reaktion brukar för de flesta gå att reglera genom att helt eller delvis undvika den mat och dryck som framkallar reaktionen.
Det finns mer eller mindre histamin i alla livsmedel. En del har låga halter, medan andra har höga halter. Generellt är jästa och lagrade livsmedel rika på histamin. Alkoholhaltiga drycker innehåller ofta höga mängder histamin, likaså mjölk. Andra kända histaminrika livsmedel är fisk och skaldjur, samt charkvaror som korv, bacon och liknande.
Om symptomen på histaminintolerans är tillfälliga kan det räcka att lära sig vilka födoämnen som ger reaktion, och sedan undvika dessa (eller att välja att ta konsekvensen vid enstaka tillfällen).
Vid upprepade eller långvariga symptom bör det undersökas vidare för att se om det endast är kostvanorna eller om det finns ytterligare orsaker bakom histaminpåslaget.
Histaminpåslag
Det finns även andra orsaker till ökad histaminproduktion, förutom att det kan vara en reaktion på mat eller dryck. Immunförsvaret aktiveras av alla typer av hot.
Kronisk inflammation, av orsaker relaterat exempelvis till infektion av virus, bakterier och andra parasiter, till allergi och intolerans, eller till annan sjukdom.
Akut inflammation, till exempel av sår i huden, eller skador i muskler, senor och skelett, eller infektion.
Stress och oro är en viktig orsak till ett aktiverat immunsystem som inte ska underskattas. Alla typer av stressfaktorer möts av immunförsvaret med bland annat en ökad utsöndring av histamin.
Mögel och kvalster och främmande partiklar och gaser i boendemiljön eller på arbetsplatsen kan reta immunförsvaret och utlösa histaminpåslag.
För låg förmåga att bryta ner histamin
Det är meningen att histamin ska bildas och brytas ned hela tiden i vår kropp. Om kroppens förmåga att bryta ner histaminet inte räcker till får vi problem. Då kan vi behöva gå in och stötta nedbrytningsförmågan, och eventuellt reducera frisättningen av histamin. Tillskott av Vitamin B6, biotillgängligt Vitamin C och Magnesium bidrar till att stärka mastceller, vilket minskar histaminbesvären. Därutöver kan det vara intressant att lägga till följande:
DAO – Diaminoxidas
Histamin bryts ned med ett enzym som heter Diaminoxidas, förkortat DAO, som finns naturligt i kroppen. Om du har för lite av DAO kommer du därmed att ha svårt att bryta ned histamin. Då blir nivåerna av histamin för höga och du börjar få symptom på histaminintolerans.
En del människor, kanske 2-20%, har en genetik som ger otillräcklig produktion av DAO. För övriga med histaminproblematik finns en långvarig inflammation närvarande som har förbrukat allt tillgängligt DAO. Då är kosttillskott som tillför och stödjer DAO en viktig del i behandlingen.
Quercetin
Ett av de mest intressanta kosttillskotten för att hantera histamin är Quercetin. Det är en bioflavonid som förekommer i många vegetabiliska näringsämnen, ofta i skalet. Färgen är gul så det ger en indikation på var de rikaste källorna är, men det finns även quercetin i gröna, röda och blå bär, frukter och grönsaker.
Det fina med Quercetin är att det är effektivt vid behandling av histaminbesvär. Quercetin stänger av histaminreceptor HR1 som ska koppla på reaktionen med svullnad och rodnad. Det ger också en avslappnande effekt på luftröret, vilket underlättar andningen. Quercertin har även en mera långsiktig effekt genom en stabiliserande verkan på de mastceller som ska utsöndra histamin.
Lymfcirkulation
Den svullnad som kommer av en histaminreaktion behöver dämpas, och det är framför allt lymfsystemet som står för den uppgiften. Av inflammationen bildas slaggprodukter som förs bort i lymfvätskan för nedbrytning. Den ökade belastningen på lymfsystemet innebär ofta att flödet stannar upp, och då kan den stillastående lymfvätskan orsaka ytterligare inflammation. Det i sin tur ger då mer utsöndring av histamin, och vi får en negativ spiral.
För att bryta den onda cirkeln och i stället skapa förutsättningar för läkning är ett förbättrat lymfflöde önskvärt. Det finns mycket vi kan göra för att få ett ökat lymfflöde och ett stärkt lymfsystem. Det främsta verktyget är Manuellt Lymfdränage enligt Dr. Vodder, en metod med manuell lymfmassage enligt ett beprövat mönster. Lymfdränaget hos terapeut kan med fördel kompletteras med hembehandling genom daglig lymfmassage och med lymfrörelser och lymfstimulerande tillskott.
Vi börjar med nyhetsbrev! Skicka in din mailadress för löpande information och erbjudanden. Visa mer information
I breven får du se våra aktuella erbjudanden, och du får tips och råd från våra erfarna terapeuter. Du kommer också kunna läsa om nyheter och information från Turkos. Breven skickas ut ungefär en gång per månad. Du kan när som helst avsluta din prenumeration. Din adress kommer inte att användas till annat än till nyhetsbrev från Turkos.
Den här webbsidan (turkos.se) använder cookies för att vi vill ge våra besökare en bra service. Vi följer gällande svensk och EU lag GDPR för hantering av personuppgifter och trafikdata.
Du kan läsa mer, och när som helst ändra dina inställningar på vår sida Om Personuppgifter och Cookies
En Cookie är en anonym sifferkod som lagras under en begränsad tid i en webbläsare (dator, mobil, surfplatta) för att markera att den besökt en viss webbplats. Detta är nödvändigt för att hela sessionen ska uppfattas som en helhet. Utan denna funktion skulle varje ny sidvisning eller klick uppfattas som ett nytt besök.
De cookies som kategoriseras som Necessary är nödvändiga för webbsidans grundläggande funktion och kan inte väljas bort. Dessa används för att komma ihåg cookie-inställningarna, alternativ för sidvisning och innehållet i varukorgen.
Övriga cookies är till för att optimera upplevelsen och ge relevant information i våra webbtjänster på denna webbsida samt i våra kanaler hos Meta (Facebook, Instagram) och hos Google (Google, YouTube). För detta syfte delar vi anonymiserad trafikdata (bland annat sidvisningar, innehåll i varukorg) med de företagen. Den information vi delar är helt anonym, den används endast för dessa syften och den delges inte till någon annan.
De cookies som inte kategoriseras som Necessary kan väljas bort om så önskas, men vi rekommenderar att de är aktiverade för att alla tjänster och funktioner ska fungera och ge dig vår bästa trygghet och service.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Varaktighet
Beskrivning
cookielawinfo-checkbox-advertisement
1 year
Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Cookie
Varaktighet
Beskrivning
_ga
2 years
The _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gat_UA-56074920-1
1 minute
This is a pattern type cookie set by Google Analytics, where the pattern element on the name contains the unique identity number of the account or website it relates to. It appears to be a variation of the _gat cookie which is used to limit the amount of data recorded by Google on high traffic volume websites.
_gat_UA-82300249-15
1 minute
This is a pattern type cookie set by Google Analytics, where the pattern element on the name contains the unique identity number of the account or website it relates to. It appears to be a variation of the _gat cookie which is used to limit the amount of data recorded by Google on high traffic volume websites.
_gcl_au
3 months
Provided by Google Tag Manager to experiment advertisement efficiency of websites using their services.
_gid
1 day
Installed by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
CONSENT
16 years 3 months 20 days 14 hours 11 minutes
These cookies are set via embedded youtube-videos. They register anonymous statistical data on for example how many times the video is displayed and what settings are used for playback.No sensitive data is collected unless you log in to your google account, in that case your choices are linked with your account, for example if you click “like” on a video.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Cookie
Varaktighet
Beskrivning
_fbp
3 months
This cookie is set by Facebook to display advertisements when either on Facebook or on a digital platform powered by Facebook advertising, after visiting the website.
fr
3 months
Facebook sets this cookie to show relevant advertisements to users by tracking user behaviour across the web, on sites that have Facebook pixel or Facebook social plugin.
IDE
1 year 24 days
Google DoubleClick IDE cookies are used to store information about how the user uses the website to present them with relevant ads and according to the user profile.
NID
6 months
NID cookie, set by Google, is used for advertising purposes; to limit the number of times the user sees an ad, to mute unwanted ads, and to measure the effectiveness of ads.
test_cookie
15 minutes
The test_cookie is set by doubleclick.net and is used to determine if the user's browser supports cookies.
VISITOR_INFO1_LIVE
5 months 27 days
A cookie set by YouTube to measure bandwidth that determines whether the user gets the new or old player interface.
YSC
session
YSC cookie is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos on Youtube pages.
yt-remote-connected-devices
never
YouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt-remote-device-id
never
YouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt.innertube::nextId
never
These cookies are set via embedded youtube-videos.
yt.innertube::requests
never
These cookies are set via embedded youtube-videos.
Snyggt!