Vad du själv kan göra för att lindra histaminintolerans
Den här artikeln ger ett generellt exempel på de delar vi tittar på och behandlar för att få en långsiktigt hållbar histaminnivå. Läs gärna vår artikel om Histaminintolerans Del 1 för mer information om histamin och om hur histaminet fungerar i immunförsvaret och påverkar vår kropp.
Du kan gärna läsa vidare om vad vi gör när vi behandlar klienter med histaminbesvär i artikeln som heter Histaminintolerans Del 3.
Ta en Rådgivning och gå en Kurs för att hantera ditt histamin
Du är naturligtvis varmt välkommen att boka en konsultation med någon av våra terapeuter för att få kompetent hjälp och coachning att hantera din histamin nivå.
I vår kurs Förstå och Hantera ditt Histamin ger vi en omfattande beskrivning om vad histamin är, vad det är till för och hur det påverkar vår kropp. Vi berättar även om vilka faktorer som påverkar histaminnivån och vad vi kan göra för att styra det. I kursen ingår även en stor verktygslåda med över 20 olika verktyg för att hantera histamin. Det ingår även en receptsamling och en bra lista över låghistamin råvaror som är ett bra stöd för att göra låghistaminkost.
Här är en sammanfattning med några av de verktyg vi har med i kursen.
Histaminintolerans: 10 tips du kan göra för att må bättre
Histaminintolerans är ett tillstånd där kroppen har svårt att bryta ner histamin, vilket kan leda till en rad obehagliga symtom. Det är viktigt att komma ihåg att histaminintolerans är komplext och att du oftast behöver hjälp från en kunnig terapeut eller läkare med specialkunskaper för att få hjälp. Här är några grundläggande tips som kan hjälpa dig att hantera histaminintolerans och må bättre:
Ät en låghistamin kost. Lär dig vilka livsmedel som är rika på histamin och triggar immunförsvaret att frisätta histamin, och undvik dem eller minska intaget av dem. Se listan över födoämnen att undvika längst ned på denna sida. Ät i stället en kost som inte ökar histaminpåslaget. Välj i första hand färska livsmedel.
Undvik all lagrad mat. Om du gör matlåda eller får rester över – frys in genast! Histaminhalten ökar snabbt vid lagring, även i kylskåp.
Testa dig för födoämnesintolerans Om ditt immunförsvar reagerar på din kost så frisätts histamin. Under en tid så kan en elimineringsdiet vara lämplig.
Tillskott och enzymer. Vissa kosttillskott kan verkligen hjälpa dig att få bättre balans. En hårmineralanalys kan vara värdefull för att se just dina behov. Det finns också enzymer kan hjälpa till att stödja nedbrytningen av histamin i kroppen. Prata med en terapeut för att få råd om vilka tillskott och enzymer som kan vara lämpliga för dig.
Lär dig metoder för stresshantering. Stress kan förvärra symtomen på histaminintolerans. Bra metoder är bland annat meditation, djupandning och avslappningstekniker.
Balansera tarmhälsan. En hälsosam tarmflora kan hjälpa till att förbättra toleransen mot histamin. Fokusera på att äta prebiotika och probiotika som är lämplig vid just histaminöverkänslighet. Undvik antibiotika och andra faktorer som kan påverka tarmhälsan negativt.
Undvik överansträngning. För mycket fysisk ansträngning kan öka histaminfrisättningen i kroppen. Träna i måttlig mängd och undvik överdriven fysisk ansträngning. För lite rörelse är heller inte bra.
Mögel är en stor riskfaktor. Om du misstänker att ditt hem, din arbetsplats eller annan plats du regelbundet vistas i kan ha mögel så bör det undersökas och åtgärdas.
Samarbeta med en terapeut med specialkunskaper om histaminintolerans. Då får du hjälp med att utforma en individuell behandlingsplan och få tips om lämpliga kost-, livsstils- och tillskottsförändringar som fungerar för just dig, i ditt liv.
Histaminrika livsmedel
Vill du få en enkel lista över vilka livsmedel som innehåller mycket histamin? Tyvärr är det inte så enkelt så att man kan skriva en sådan lista och dela ut till vem som helst. Det är också viktigt att komma ihåg att olika livsmedel kan ha varierande mängd histamin beroende på hur de förvarats. Våra kroppar kan dessutom reagera olika på maten beroende på andra belastningar som stress eller hälsotillstånd. Därför kan du en dag inte få en reaktion på jordgubbar och nästa dag inte alls.
Dels så är det här med histamin ganska komplicerat eftersom det inte bara kan förekomma i maten vi äter utan även bildas och frisättas av immunförsvaret i vår egen kropp. Dels så är kosthållningen en induviduell sak där varje individ har sina egna behov och preferenser, och även utmaningar.
Det finns ett antal födoämnen som inte i sig innehåller höga halter histamin, men de utlöser frisättning av histamin i kroppen. Några exempel på sådana födoämnen är: Spenat, Avokado, Banan, Tomat, Citrusfrukter, Papaya, Bönor, Choklad, Nötter. Hos en del personer kan mjölk och mjölkprodukter ge intoleranssignaler som aktiverar immunförsvaret att utsöndra histamin. Bland dryckerna finns även alkohol och koffein som kan öka frisättningen av histamin i kroppen eller blockera kroppens enzym DAO som ska bryta ner histamin. Undvik eller minimera intaget av dessa födoämnen om du vill minska din histaminbelastning.
Här är en kort lista över vanliga livsmedel att se upp med för den som vill minska histaminbelastningen:
Alkohol och jästa drycker
Kaffe
Mjölk och mjölkprodukter
Skaldjur
Fisk
Lagrad ost
Peppar, Chili och vissa kryddor
Brödjäst
Rökt eller lagrat kött; Korv mm
Fermenterade livsmedel; Surkål, Yoghurt mm
Vissa konserverade livsmedel
Torkad frukt
2 kommentarer
Maria
Hej,
Vad har ni för evidens för det ni skriver?
Mjölk innehåller inte “höga halter av histamin” utan kan frisätta histamin i kroppen. Det är skillnad.
Fisk går absolut bra att äta – om det är vit fisk som är nyfångad eller fryst direkt ombord på fångstfartyg.
Det står att man ska äta mycket bär och frukt, men t ex jordgubbar, hallon, ananas och citrusfrukter samt kiwi frisätter histamin i kroppen.
Gabriela Turkos
Hej,
Tack så mycket för ditt mejl och för att du tog dig tid att dela dina tankar! Det är alltid värdefullt för oss att få feedback och frågor.
När det gäller histamin och kostråd är det precis som du säger – olika livsmedel kan påverka människor på olika sätt. Du har helt rätt i att mjölk inte innehåller höga halter av histamin, men den kan trigga frisättning av histamin i kroppen hos vissa individer. Den står därför med på listan för tillskottet DAO food plus. Men jag har nu gjort lite tydligare i texten. Vad gäller fisk, stämmer det att vit fisk som är nyfångad eller fryst direkt ombord kan fungera, men histidinet i fisk kan omvandlas till histamin ganska fort och kan bli en stor utmaning för många.
Samma gäller bär och frukt, såsom jordgubbar, hallon och citrus. Dessa kan frisätta histamin i kroppen för vissa människor, och det är något vi tar upp i dessa råd. Vi uppmuntrar alltid våra klienter att lyssna på sin kropp och känna efter vad som triggar deras symtom, eftersom det kan variera från person till person. Vi strävar efter att ge en bred verktygslåda med information för att våra klienter ska kunna hantera och balansera sin histaminnivå på ett hållbart sätt. Målet är att inte behöva vara lika begränsad. Denna text är ju en väldigt förenklad text.
Om man vill läsa mer om histamin vill jag gärna rekommendera :
• Den svenska tidskriften Frisk (tidigare Hälsa och funktionsmedicin ) har också skrivit mer om histamin i sitt tema nummer 2 -2024.
I vår kurs finns även en mer komplett bild och resurser som vi har samlat för att ge en bredare förståelse av histamin och hur det kan hanteras. Det finns ännu inte någon enhetlig behandlingsstandard för histaminintolerans. Många av de rekommendationer som ges, såsom att undvika histaminrika livsmedel eller ta tillskott med DAO m.m , bygger på klinisk erfarenhet och patientfall snarare än stora randomiserade kontrollerade studier.
Jag hoppas detta kan vara till hjälp! 😊 Tveka inte att höra av dig om du har några fler frågor eller funderingar.
Önskar dig en fortsatt fin dag! 🌸
Vi börjar med nyhetsbrev! Skicka in din mailadress för löpande information och erbjudanden. Visa mer information
I breven får du se våra aktuella erbjudanden, och du får tips och råd från våra erfarna terapeuter. Du kommer också kunna läsa om nyheter och information från Turkos. Breven skickas ut ungefär en gång per månad. Du kan när som helst avsluta din prenumeration. Din adress kommer inte att användas till annat än till nyhetsbrev från Turkos.
Den här webbsidan (turkos.se) använder cookies för att vi vill ge våra besökare en bra service. Vi följer gällande svensk och EU lag GDPR för hantering av personuppgifter och trafikdata.
Du kan läsa mer, och när som helst ändra dina inställningar på vår sida Om Personuppgifter och Cookies
En Cookie är en anonym sifferkod som lagras under en begränsad tid i en webbläsare (dator, mobil, surfplatta) för att markera att den besökt en viss webbplats. Detta är nödvändigt för att hela sessionen ska uppfattas som en helhet. Utan denna funktion skulle varje ny sidvisning eller klick uppfattas som ett nytt besök.
De cookies som kategoriseras som Necessary är nödvändiga för webbsidans grundläggande funktion och kan inte väljas bort. Dessa används för att komma ihåg cookie-inställningarna, alternativ för sidvisning och innehållet i varukorgen.
Övriga cookies är till för att optimera upplevelsen och ge relevant information i våra webbtjänster på denna webbsida samt i våra kanaler hos Meta (Facebook, Instagram) och hos Google (Google, YouTube). För detta syfte delar vi anonymiserad trafikdata (bland annat sidvisningar, innehåll i varukorg) med de företagen. Den information vi delar är helt anonym, den används endast för dessa syften och den delges inte till någon annan.
De cookies som inte kategoriseras som Necessary kan väljas bort om så önskas, men vi rekommenderar att de är aktiverade för att alla tjänster och funktioner ska fungera och ge dig vår bästa trygghet och service.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Varaktighet
Beskrivning
cookielawinfo-checkbox-advertisement
1 year
Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Cookie
Varaktighet
Beskrivning
_ga
2 years
The _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gat_UA-56074920-1
1 minute
This is a pattern type cookie set by Google Analytics, where the pattern element on the name contains the unique identity number of the account or website it relates to. It appears to be a variation of the _gat cookie which is used to limit the amount of data recorded by Google on high traffic volume websites.
_gat_UA-82300249-15
1 minute
This is a pattern type cookie set by Google Analytics, where the pattern element on the name contains the unique identity number of the account or website it relates to. It appears to be a variation of the _gat cookie which is used to limit the amount of data recorded by Google on high traffic volume websites.
_gcl_au
3 months
Provided by Google Tag Manager to experiment advertisement efficiency of websites using their services.
_gid
1 day
Installed by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
CONSENT
16 years 3 months 20 days 14 hours 11 minutes
These cookies are set via embedded youtube-videos. They register anonymous statistical data on for example how many times the video is displayed and what settings are used for playback.No sensitive data is collected unless you log in to your google account, in that case your choices are linked with your account, for example if you click “like” on a video.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Cookie
Varaktighet
Beskrivning
_fbp
3 months
This cookie is set by Facebook to display advertisements when either on Facebook or on a digital platform powered by Facebook advertising, after visiting the website.
fr
3 months
Facebook sets this cookie to show relevant advertisements to users by tracking user behaviour across the web, on sites that have Facebook pixel or Facebook social plugin.
IDE
1 year 24 days
Google DoubleClick IDE cookies are used to store information about how the user uses the website to present them with relevant ads and according to the user profile.
NID
6 months
NID cookie, set by Google, is used for advertising purposes; to limit the number of times the user sees an ad, to mute unwanted ads, and to measure the effectiveness of ads.
test_cookie
15 minutes
The test_cookie is set by doubleclick.net and is used to determine if the user's browser supports cookies.
VISITOR_INFO1_LIVE
5 months 27 days
A cookie set by YouTube to measure bandwidth that determines whether the user gets the new or old player interface.
YSC
session
YSC cookie is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos on Youtube pages.
yt-remote-connected-devices
never
YouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt-remote-device-id
never
YouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt.innertube::nextId
never
These cookies are set via embedded youtube-videos.
yt.innertube::requests
never
These cookies are set via embedded youtube-videos.
Hej,
Vad har ni för evidens för det ni skriver?
Mjölk innehåller inte “höga halter av histamin” utan kan frisätta histamin i kroppen. Det är skillnad.
Fisk går absolut bra att äta – om det är vit fisk som är nyfångad eller fryst direkt ombord på fångstfartyg.
Det står att man ska äta mycket bär och frukt, men t ex jordgubbar, hallon, ananas och citrusfrukter samt kiwi frisätter histamin i kroppen.
Hej,
Tack så mycket för ditt mejl och för att du tog dig tid att dela dina tankar! Det är alltid värdefullt för oss att få feedback och frågor.
När det gäller histamin och kostråd är det precis som du säger – olika livsmedel kan påverka människor på olika sätt. Du har helt rätt i att mjölk inte innehåller höga halter av histamin, men den kan trigga frisättning av histamin i kroppen hos vissa individer. Den står därför med på listan för tillskottet DAO food plus. Men jag har nu gjort lite tydligare i texten. Vad gäller fisk, stämmer det att vit fisk som är nyfångad eller fryst direkt ombord kan fungera, men histidinet i fisk kan omvandlas till histamin ganska fort och kan bli en stor utmaning för många.
Samma gäller bär och frukt, såsom jordgubbar, hallon och citrus. Dessa kan frisätta histamin i kroppen för vissa människor, och det är något vi tar upp i dessa råd. Vi uppmuntrar alltid våra klienter att lyssna på sin kropp och känna efter vad som triggar deras symtom, eftersom det kan variera från person till person. Vi strävar efter att ge en bred verktygslåda med information för att våra klienter ska kunna hantera och balansera sin histaminnivå på ett hållbart sätt. Målet är att inte behöva vara lika begränsad. Denna text är ju en väldigt förenklad text.
Om man vill läsa mer om histamin vill jag gärna rekommendera :
• Den svenska tidskriften Frisk (tidigare Hälsa och funktionsmedicin ) har också skrivit mer om histamin i sitt tema nummer 2 -2024.
I vår kurs finns även en mer komplett bild och resurser som vi har samlat för att ge en bredare förståelse av histamin och hur det kan hanteras. Det finns ännu inte någon enhetlig behandlingsstandard för histaminintolerans. Många av de rekommendationer som ges, såsom att undvika histaminrika livsmedel eller ta tillskott med DAO m.m , bygger på klinisk erfarenhet och patientfall snarare än stora randomiserade kontrollerade studier.
Jag hoppas detta kan vara till hjälp! 😊 Tveka inte att höra av dig om du har några fler frågor eller funderingar.
Önskar dig en fortsatt fin dag! 🌸