Den här artikeln ger ett generellt exempel på de delar vi tittar på och behandlar för att få en långsiktigt hållbar histaminnivå. Läs gärna vår artikel om Histaminintolerans Del 1 för mer information om histamin och om hur histaminet fungerar i immunförsvaret och påverkar vår kropp.

Du kan gärna läsa vidare om vad vi gör när vi behandlar klienter med histaminbesvär i artikeln som heter Histaminintolerans Del 3.

Ta en Rådgivning och gå en Kurs för att hantera ditt histamin

Du är naturligtvis varmt välkommen att boka en konsultation med någon av våra terapeuter för att få kompetent hjälp och coachning att hantera din histamin nivå.

I vår kurs Förstå och Hantera ditt Histamin ger vi en omfattande beskrivning om vad histamin är, vad det är till för och hur det påverkar vår kropp. Vi berättar även om vilka faktorer som påverkar histaminnivån och vad vi kan göra för att styra det. I kursen ingår även en stor verktygslåda med över 20 olika verktyg för att hantera histamin. Det ingår även en receptsamling och en bra lista över låghistamin råvaror som är ett bra stöd för att göra låghistaminkost.

Här är en sammanfattning med några av de verktyg vi har med i kursen.

Histaminintolerans: 10 tips du kan göra för att må bättre

Histaminintolerans är ett tillstånd där kroppen har svårt att bryta ner histamin, vilket kan leda till en rad obehagliga symtom. Det är viktigt att komma ihåg att histaminintolerans är komplext och att du oftast behöver hjälp från en kunnig terapeut eller läkare med specialkunskaper för att få hjälp. Här är några grundläggande tips som kan hjälpa dig att hantera histaminintolerans och må bättre:

  1. Ät en låghistamin kost. Lär dig vilka livsmedel som är rika på histamin och triggar immunförsvaret att frisätta histamin, och undvik dem eller minska intaget av dem. Se listan över födoämnen att undvika längst ned på denna sida. Ät i stället en kost som inte ökar histaminpåslaget. Välj i första hand färska livsmedel.
  2. Undvik all lagrad mat. Om du gör matlåda eller får rester över – frys in genast! Histaminhalten ökar snabbt vid lagring, även i kylskåp.
  3. Testa dig för födoämnesintolerans Om ditt immunförsvar reagerar på din kost så frisätts histamin. Under en tid så kan en elimineringsdiet vara lämplig.
  4. Tillskott och enzymer. Vissa kosttillskott kan verkligen hjälpa dig att få bättre balans. En hårmineralanalys kan vara värdefull för att se just dina behov. Det finns också enzymer kan hjälpa till att stödja nedbrytningen av histamin i kroppen. Prata med en terapeut för att få råd om vilka tillskott och enzymer som kan vara lämpliga för dig.
  5. Lär dig metoder för stresshantering. Stress kan förvärra symtomen på histaminintolerans. Bra metoder är bland annat meditation, djupandning och avslappningstekniker.
  6. Balansera tarmhälsan. En hälsosam tarmflora kan hjälpa till att förbättra toleransen mot histamin. Fokusera på att äta prebiotika och probiotika som är lämplig vid just histaminöverkänslighet. Undvik antibiotika och andra faktorer som kan påverka tarmhälsan negativt.
  7. Undvik överansträngning. För mycket fysisk ansträngning kan öka histaminfrisättningen i kroppen. Träna i måttlig mängd och undvik överdriven fysisk ansträngning. För lite rörelse är heller inte bra.
  8. Triggers, vissa miljöfaktorer som starka dofter, kemikalier och rök kan förvärra symtomen på histaminintolerans. Undvik eller minska exponeringen för sådana faktorer. Läs mer här om luftrenare och andra åtgärder för att förbättra inomhusmiljön.
  9. Mögel är en stor riskfaktor. Om du misstänker att ditt hem, din arbetsplats eller annan plats du regelbundet vistas i kan ha mögel så bör det undersökas och åtgärdas.
  10. Samarbeta med en terapeut med specialkunskaper om histaminintolerans. Då får du hjälp med att utforma en individuell behandlingsplan och få tips om lämpliga kost-, livsstils- och tillskottsförändringar som fungerar för just dig, i ditt liv.

Histaminrika livsmedel

Vill du få en enkel lista över vilka livsmedel som innehåller mycket histamin? Tyvärr är det inte så enkelt så att man kan skriva en sådan lista och dela ut till vem som helst. Det är också viktigt att komma ihåg att olika livsmedel kan ha varierande mängd histamin beroende på hur de förvarats. Våra kroppar kan dessutom reagera olika på maten beroende på andra belastningar som stress eller hälsotillstånd. Därför kan du en dag inte få en reaktion på jordgubbar och nästa dag inte alls.

Dels så är det här med histamin ganska komplicerat eftersom det inte bara kan förekomma i maten vi äter utan även bildas och frisättas av immunförsvaret i vår egen kropp. Dels så är kosthållningen en induviduell sak där varje individ har sina egna behov och preferenser, och även utmaningar.

Det finns ett antal födoämnen som inte i sig innehåller höga halter histamin, men de utlöser frisättning av histamin i kroppen. Några exempel på sådana födoämnen är: Spenat, Avokado, Banan, Tomat, Citrusfrukter, Papaya, Bönor, Choklad, Nötter. Hos en del personer kan mjölk och mjölkprodukter ge intoleranssignaler som aktiverar immunförsvaret att utsöndra histamin. Bland dryckerna finns även alkohol och koffein som kan öka frisättningen av histamin i kroppen eller blockera kroppens enzym DAO som ska bryta ner histamin. Undvik eller minimera intaget av dessa födoämnen om du vill minska din histaminbelastning.

Här är en kort lista över vanliga livsmedel att se upp med för den som vill minska histaminbelastningen:

  • Alkohol och jästa drycker
  • Kaffe
  • Mjölk och mjölkprodukter
  • Skaldjur
  • Fisk
  • Lagrad ost
  • Peppar, Chili och vissa kryddor
  • Brödjäst
  • Rökt eller lagrat kött; Korv mm
  • Fermenterade livsmedel; Surkål, Yoghurt mm
  • Vissa konserverade livsmedel
  • Torkad frukt