Inflammation

Inflammation

Inflammation är en process som styrs av vårt immunförsvar. Själva ordet Inflammatio betyder Eld, och värmeökningen är ett viktigt vapen i en inflammationsprocess. Värmen gör att levande organismer får svårare att föröka sig, och det gör därför att en främmande inkräktare i kroppen inte kan få fäste och spridas. Värme är ett av de klassiska attributen vid inflammation, tillsammans med Rodnad, Svullnad, Smärta och Nedsatt funktion i drabbat organ eller del av kroppen.

Det är inte bara de främmande och skadliga inkräktarna som tar skada av inflammationen. Tyvärr skadas även vår egen kropp. Därför är det inte bra när en inflammation pågår allt för länge.

Inflammationen framkallas ofta, men inte enbart, vid en infektion. En infektion är ett tillstånd där en främmande och skadlig inkräktare har tagit sig in i kroppen. Det kan vara bakterier, virus, svamp, mask eller andra organismer.

Inflammation kan även starta som svar på andra retningar som inte är en infektion. Det kan då vara en mekanisk skada i vävnad (till exempel ett sår). Det kan också vara en reaktion på främmande ämnen på huden, i andningsorganen, i matsmältningssystemet eller inuti kroppen.

Även andra typer av retningar, som inte är fysiska, kan ligga bakom en inflammation. Stress vi inte kan påverka, oro och sorg kan starta och driva på en inflammation.

Kroppen framkallar inflammationen genom att öka blodtillförsel och genomsläpplighet i aktuellt område, samtidigt som det även blir ett ökat flöde i lymfsystemet. Den ökade blodtillförseln ger en lokal värmeökning, och även en ökad koncentration av vita blodkroppar som kan bekämpa den skadliga inkräktaren.

Histamin

Histamin spelar en stor roll i inflammationsprocessen. Du kan läsa mer om histamin och om histaminintolerans i vår artikelserie i kunskapsbanken.

Det brukar göras skillnad mellan akut och långvarig (kronisk) inflammation. En akut inflammation kan kroppen oftast bemästra, men ibland behöver den tas hand om inom sjukvården. Där behandlas även sjukdomar som orsakats av den långvariga inflammationen. Om du har besvär av en långvarig och låggradig icke medicinsk inflammation så kan vi här på Turkos hjälpa dig.

Boka gärna en Rådgivning eller Behandling med en av våra duktiga terapeuter. Du kan också se vårt utvalda sortiment av kosttillskott för funktionsområde inflammation.

En inflammation är alltså en försvarsmekanism som vår kropp kan aktivera vid behov. Med andra ord är inflammationen i sig inte något dåligt, den ska i stället ses som att det är brandkåren som har ryckt ut för att försvara oss. Då är det smartare att hjälpa brandkåren än att skicka bort dem.

Inflammationen kan ge en rad olika besvär som försämrar ork, energi, rörelseförmåga, immunförsvar och välmående. Vid en långvarig inflammation vill vi i första hand hitta och ta bort infektionen eller retningen som är orsaken till att immunförsvaret har aktiverats.

 

 

Utvalda artiklar

Utvalda produkter

Sitemap