Lymfa

Lymfa

Vad är lymfa, och hur fungerar lymfsystemet? Vad kan jag göra åt mina trötta svullna ben? Varför blir jag så svullen i ansiktet? Vilken behandling finns det för lymfödem? Här berättar vi lite om lymfsystemet och om hur vi kan behandla din lymfa för att få din kropp att må bättre.

Vad är lymfa och hur fungerar lymfsystemet?

 

Lymfsystemet helkropp kvinnaLymfan och lymfsystemet består av ett antal lymfnoder som är utspridda över hela kroppen, och kopplas samman av lymfbanorna där lymfvätskan flyter. I lymfnoderna bryts slaggprodukter ned, bland annat gamla vita blodkroppar, och de fyller därmed en viktig funktion i immunförsvaret. Det är tydligt vid till exempel halsinfektioner, då lymfnoderna på halsen svullnar upp och blir ömma.

Den lymfvätska som transporteras i lymfbanorna kommer från vävnaden i kroppen, och den ska transporteras in till reningsorganen (bl.a. lever och njure). Lymfvätskan går över från lymfbanorna till blodvenerna vid nyckelbenen, för att därefter gå med blodet till reningsorganen för utsöndring.

Då lymfsystemet saknar en pump (som hjärtat) är flödet beroende av musklernas sammandragningar som sker hela tiden då vi rör på oss.

Symptom vid problem med lymfsystemet

Problem med lymfa och lymfsystemet yttrar sig primärt i bland annat svullnader, vätskeansamling och livlös hud. I ansiktet märks det som påsar under ögonen och kanske under hakan. Det kan även ge en allmän känsla av uppsvälldhet och plufsighet samt en slapp och trist livlös hud. På kroppen märks det framför allt i armar och ben som kan vara uppsvällda och kännas stumma och trötta.

Lymfproblemen kan vara extra problematiska efter en infektion som gett svullna lymfnoder i t.ex. ljumskar och armhålor, eller efter en operation där lymfbanor skurits av eller om till och med större lymfnoder tagits bort. Det är vanligt att kvinnor drabbas av lymfödem efter att ha opererat bort cancertumörer i bröst. Lymfödem är en kraftig svullnad i framför allt armar och ben som består av ansamlad lymfvätska med inflammation.

Sekundära problem till följd av dåligt fungerande lymfflöde är att en utebliven cirkulation med bortforsling av slaggprodukter reducerar funktionen i immunförsvaret. Det kan leda till ökad värk i leder och muskler och allmänt försämrad läkningsförmåga.

Hur får jag fart på lymfan?

Vi har flera metoder som hjälper lymfflödet, och det bästa är att kombinera flera av dem. Du kan behöva få en lymfstimulerande behandling med jämna mellanrum, och däremellan kan du göra en enklare hembehandling på dig själv och även stötta lymfan med bra rörelser och stimulerande kosttillskott.

Manuellt lymfdränage enligt Dr. Vodder (MLD)

Vi rekommenderar en serie behandlingar Manuellt Lymfdränage till dig som upplever besvär med stumma trötta ben, att du är svullen eller att du samlar på dig vätska. Kontakta oss om du vill boka behandling.

Vi på Turkos kan hjälpa till att skapa flöde i lymfsystemet genom att utföra Manuellt Lymfdränage (MLD). Det är en systematisk behandlingsmetod som utvecklades av den danske läkaren Emil Vodder. MLD har visat sig ha en rad dokumenterat positiva effekter som t. ex. ökad cirkulation, smärtlindring och förhöjt immunförsvar.

Manuellt lymfdränage går till så att man utför specifika pumpande rörelser med en exakt rytm och kraft längs med lymfbanorna enligt en fastställd ordning för att driva på lymfflödet.

Lymfdränage är speciellt lämpligt för dig som har problem med svullnad, värk, spänningar och inflammation. Behandlingen rekommenderas före och efter kirurgiska ingrepp för att minska ärrbildning och påskynda läkningsprocessen. Behandlingen kan utföras på ansiktet/ huvudet, och på hela eller halva kroppen.

Dr. Vodder Academy International

Lymfbehandling med medicinsk laser

Modern forskning har visat god effekt vid stimulering av lymfflödet med medicinsk laser (LLLT, Low-Level Laser Therapy). I Turkos klinik kombinerar vi manuellt lymfdränage med medicinsk laserbehandling, med mycket goda och hållbara resultat. Effekten kommer genast, och resultatet består länge. Speciellt hållbara resultat ser vi när behandlingen på klinik kombineras med att klienten hyr en laserutrustning och utför egenvård med laser enligt uppgjort behandlingsschema.

Rekommenderad egenvård vid problem i lymfa och lymfsystemet

Det finns även en hel del man kan göra själv för att förbättra sitt lymfflöde. Det viktigaste är andningen och regelbunden fysisk aktivitet, alltså att man rör på sig dagligen. Då är lättare motion som aktiverar hela kroppen, t.ex. yoga, pilates, dans, löpning bra. Vi rekommenderar särskilt en mjuk studsmatta som bellicon rebounder som man kan ha i hemmet och använda varje dag.

Vi vill uppmuntra till att göra en mjuk självmassage. Gärna efter att vi fått ge instruktioner så att det blir rätt riktning och tryck. Titta på våra filmer i Kunskapsbanken eller på Turkos kanal på Youtube. Där visar vi en enklare lymfdränerande massage för hemmabehandling. Det fungerar även att torrborsta kroppen med en mjuk borste, eller att använda koppning.

Den mest effektiva egenvården får du genom att använda medicinsk laser varje dag. Vi rekommenderar att hyra utrustning hos oss, då vi även kan erbjuda ett personligt behandlingsschema för trygg och effektiv behandling. Att behandla med laser är enkelt och säkert, hur du än gör får du effekt och det är inga biverklningar eller risker. Givetvis blir resultatet ännu bättre om du har en effektiv behandlingsmetod.

Om du har långvariga problem, eller om ni är flera personer i familjen med besvär, så kan det vara ett alternativ att köpa laserbehandlingsutrustning. Du kan köpa laserbehandlingsutrustning genom oss på Turkos.

Vi kan även förstärka effekten av självmassagen genom att använda speciella lymfstimulerande oljor. Eterisk olja från Enbär, Lagerblad, Cypress och olika citrus sorter är bra för att stötta lymfsystemet. Kontakta oss på Turkos så gör vi gärna en olja till dig.

Ta en kurs för att lära dig effektiv egenvård för lymfan

I vår kurs Lymfa för egenvård får du lära dig mer om hur du själv kan behandla ditt lymfsystem med egenvård. Ett bra komplement till att ta behandlingar för att hålla igång systemet mellan kurerna.

Kosttillskott som stödjer lymfsystemet

Det finns flera kosttillskott som stimulerar lymfsystemet. Här nämner vi några förslag på kosttillskott som hjälper till att få ett fungerande lymfflöde: Magnesium är uppmjukande, B-vitaminer likaså, en milt laxerande Probiotika får magen att fungera bättre vilket annars kan hindra lymfflödet i buken och ben, detoxande Chlorella eller andra örter som stöttar levern.

Kontakta gärna oss på Turkos om du vill få produktrådgivning! 063-122313

 

Utvalda artiklar

  • 10 bästa tipsen för ditt lymfsystem!

    Nu tänkte vi berätta lite mer om vårt värdefulla lymfsystem och vad vi kan göra för att stödja det. Först en liten överblick, och sen 10 konkreta råd med sådant du kan göra för att förbättra ditt lymfflöde.
  • Lymfdränage behandling

    Hembehandling för att stödja lymfa

    Här visar terapeuterna Helene och Gabriela en mycket enkel hemmabehandling för att stödja lymfcirkulationen. Detta kan du göra själv mellan dina Dr Vodder lymfbehandlingar.
  • Mjuk lymfstimulerande ansiktsmassage

    Här visar jag en mjuk och enkel  lymfstimulerande ansiktsmassage som du kan gärna kan göra varje kväll. Att göra denna mjuka ansiktsmassage är väldigt
  • Lymfans bästa vän, bellicon <3

    När vi vill stödja vår hälsa så är lymfsystemet en viktig del. Så om du känner dig svullen i ansiktet (som många är vid perioral dermatit, rosacea),
  • Massera brösten

    Nu är det bröstens månad igen! Kanske ägnar vi dem en lite extra omsorg då, och en ny vana är ju också underbart! Det finns många forskare som erkänner
  • Studsa mera! Vi älskar bellicon :)

    Beställ din egen bellicon studsmatta här på vår affiliatelänk: bellicon För er som är klienter på Turkos vet ni att vi har vissa träningsformer

Utvalda produkter

Sitemap