Lymfa

Lymfa

Vad är lymfa, och hur fungerar lymfsystemet? Vad kan jag göra åt mina trötta svullna ben? Varför blir jag så svullen i ansiktet? Vilken behandling finns det för lymfödem? Här berättar vi lite om hur vi kan behandla din lymfa för att få din kropp att må bättre.

Vad är lymfa och hur fungerar lymfsystemet?

Problem med lymfa och lymfsystemet yttrar sig primärt i bland annat svullnader, vätskeansamling och livlös hud. I ansiktet märks det som påsar under ögonen och kanske under hakan. Det kan även ge en allmän känsla av uppsvälldhet och plufsighet samt en slapp och trist livlös hud. På kroppen märks det framför allt i armar och ben som kan vara uppsvällda och kännas stumma och trötta. Lymfproblemen kan vara extra problematiska efter en infektion som gett svullna lymfnoder i t.ex. ljumskar och armhålor, eller efter en operation där lymfbanor skurits av eller om till och med större lymfnoder tagits bort. Det är vanligt att kvinnor drabbas av lymfödem efter att ha opererat bort cancertumörer i bröst. Lymfödem är en kraftig svullnad i framför allt armar och ben som består av ansamlad lymfvätska med inflammation.

Sekundära problem till följd av dåligt fungerande lymfflöde är att en utebliven cirkulation med bortforsling av slaggprodukter reducerar funktionen i immunförsvaret. Det kan leda till ökad värk i leder och muskler och allmänt försämrad läkningsförmåga.

Lymfan och lymfsystemet består av ett antal lymfnoder som är utspridda över hela kroppen, och kopplas samman av lymfbanorna där lymfvätskan flyter. I lymfnoderna bryts slaggprodukter ned, bland annat gamla vita blodkroppar, och de fyller därmed en viktig funktion i immunförsvaret. Det är tydligt vid till exempel halsinfektioner, då lymfnoderna på halsen svullnar upp och blir ömma. Den lymfvätska som transporteras i lymfbanorna kommer från vävnaden i kroppen, och den ska transporteras in till reningsorganen (bl.a. lever och njure). Lymfvätskan går över från lymfbanorna till blodvenerna vid nyckelbenen, för att därefter gå med blodet till reningsorganen för utsöndring. Då lymfsystemet saknar en pump (som hjärtat) är flödet beroende av musklernas sammandragningar som sker hela tiden då vi rör på oss.

Manuellt lymfdränage enligt Dr. Vodder (MLD)

Vi på Turkos kan hjälpa till att skapa flöde i lymfsystemet genom att utföra Manuellt Lymfdränage (MLD). Det är en systematisk behandlingsmetod som utvecklades av den danske läkaren Emil Vodder. MLD har visat sig ha en rad dokumenterat positiva effekter som t. ex. ökad cirkulation, smärtlindring och förhöjt immunförsvar. Manuellt lymfdränage går till så att man utför specifika pumpande rörelser med en exakt rytm och kraft längs med lymfbanorna enligt en fastställd ordning för att driva på lymfflödet.

Lymfdränage är speciellt lämpligt för dig som har problem med svullnad, värk, spänningar och inflammation. Behandlingen rekommenderas före och efter kirurgiska ingrepp för att minska ärrbildning och påskynda läkningsprocessen. Behandlingen kan utföras på ansiktet/ huvudet, och på hela eller halva kroppen.

Dr. Vodder Academy International

 

Rekommendationer vid problem i lymfa och lymfsystemet

Vi rekommenderar en serie behandlingar Manuellt Lymfdränage till dig som upplever besvär med stumma trötta ben, att du är svullen eller att du samlar på dig vätska. Kontakta oss om du vill boka behandling.

Det finns även en hel del man kan göra själv för att förbättra sitt lymfflöde. Det viktigaste är andningen och regelbunden fysisk aktivitet, alltså att man rör på sig dagligen. Då är lättare motion som aktiverar hela kroppen, t.ex. yoga, pilates, dans, löpning bra. Vi rekommenderar särskilt en mjuk studsmatta som bellicon rebounder som man kan ha i hemmet och använda varje dag.

Vi vill uppmuntra till att göra en mjuk självmassage. Gärna efter att vi fått ge instruktioner så att det blir rätt riktning och tryck. Titta på våra filmer i Kunskapsbanken eller på Turkos kanal på Youtube. Där visar vi en enklare lymfdränerande massage för hemmabehandling. Det fungerar även att torrborsta kroppen med en mjuk borste, eller att använda koppning.

Vi kan även förstärka effekten av självmassagen genom att använda speciella lymfstimulerande oljor. Eterisk olja från Enbär, Lagerblad, Cypress och olika citrus sorter är bra för att stötta lymfsystemet. Kontakta oss på Turkos så gör vi gärna en olja till dig.

Det finns flera kosttillskott som stimulerar lymfsystemet. Här nämner vi några förslag på kosttillskott som hjälper till att få ett fungerande lymfflöde: Magnesium är uppmjukande, B-vitaminer likaså, en milt laxerande Probiotika får magen att fungera bättre vilket annars kan hindra lymfflödet i buken och ben, detoxande Chlorella eller andra örter som stöttar levern.

Vi har tagit fram ett speciellt Startpaket Lymfa som innehåller utvalda produkter till ett förmånligt paketpris. Kontakta gärna oss på Turkos om du vill få produktrådgivning! 063-122313

Utvalda artiklar

 • 10 bästa tipsen för ditt lymfsystem!

  Nu tänkte vi berätta lite mer om vårt värdefulla lymfsystem och vad vi kan göra för att stödja det. Först en liten överblick, och sen 10 konkreta råd med sådant du kan göra för att förbättra ditt lymfflöde.
 • Lymfdränage behandling

  Hembehandling för att stödja lymfa

  Här visar terapeuterna Helene och Gabriela en mycket enkel hemmabehandling för att stödja lymfcirkulationen. Detta kan du göra själv mellan dina Dr Vodder lymfbehandlingar.
 • Mjuk lymfstimulerande ansiktsmassage

  Här visar jag en mjuk och enkel  lymfstimulerande ansiktsmassage som du kan gärna kan göra varje kväll. Att göra denna mjuka ansiktsmassage är väldigt
 • Lymfans bästa vän, bellicon <3

  När vi vill stödja vår hälsa så är lymfsystemet en viktig del. Så om du känner dig svullen i ansiktet (som många är vid perioral dermatit, rosacea),
 • Massera brösten

  Nu är det bröstens månad igen! Kanske ägnar vi dem en lite extra omsorg då, och en ny vana är ju också underbart! Det finns många forskare som erkänner
 • Studsa mera! Vi älskar bellicon :)

  Beställ din egen bellicon studsmatta här på vår affiliatelänk: bellicon För er som är klienter på Turkos vet ni att vi har vissa träningsformer

Utvalda produkter

Sitemap