Mage

Mage

Att hälsan börjar i magen har varit allmänt känt i tusentals år, och det är ett påstående som fortfarande håller. Om magen krånglar så fungerar varken vardagen eller välmåendet som vi önskar. På samma sätt kan vi säga att när magkänslan är bra så är det mesta rätt. När vi i det här sammanhanget använder ordet Mage så syftar vi egentligen på alla organ som är inblandade i matsmältningssystemet, från munnen via mage och tarmar mm ända till ändtarmen.

Näringsupptag

Den funktion vi kanske tänker på allra först för magen är att det är här vi tar upp näring och näringsämnen. Fungerar inte det som det ska så kommer vi att sakna energi eller ha bristande funktion på grund av brist på nödvändiga näringsämnen som till exempel vitaminer eller mineraler. Det finns alltså goda anledningar att se till så att näringsupptaget i magen är så effektivt som möjligt.

Magens immunförsvar

Magen är också viktig för vårt immunförsvar. Här bekämpas alla möjliga inkräktare som vi råkat få i oss. Det är dels den naturligt sura miljön av saltsyra i magsäcken som tar kål på parasiter mm, och så har vi en stor och mäktig försvarsarmé i form av våra tarmbakterier som hela tiden bekämpar främmande organismer.

Från magen styrs även andra delar i kroppens immunförsvar, så att det till exempel går ett larm om kroppen invaderats av främmande inkräktare eller ämne som inte kunnat oskadliggöras i magen. Då aktiveras en inflammation runt om i kroppen som ett sätt att bekämpa det som uppfattats som främmande och skadligt. Enligt vår erfarenhet har de flesta människor utvecklat intolerans mot ett eller flera födoämnen (mat, dryck, tilltugg). Det som händer då är att magens immunförsvar agerar mot något i kosten som det uppfattar som främmande och skadligt, trots att vi kan tycka att det är “vanlig mat”.

Magkänslan

Vi kan också uppleva det känsliga systemet i magen om vi står inför en spännande eller obekväm situation. Det är det vi kallar för magkänsla, fjärilar i magen och liknande, och det har vi nog alla upplevt massor med gånger. Det kan då vara lugnande att tänka på att när vi känner något i magen är det ett tecken på att kommunikationen fungerar som den ska.

 

Utvalda artiklar

 • Detox som livsstil eller kur ibland

  Ordet detox (från detoxify) betyder att man avgiftar kroppen. Det kan alltså gälla flera områden i livet, allt från relationer, mat och dryck, ev. tungmetallsbelastning,
 • Helene butiken kosttillskott

  Födoämnesintolerans del 1

  Här berättar vi om födoämnesintolerans; vad det är, vad det kan göra med dig och framför allt vad du kan göra åt det. Födoämnesintolerans är när kroppen reagerar på något man äter. Det är inte en allergisk reaktion som kommer snabbt, utan en långsammare reaktion som ger en inflammation i kroppen. Inflammationen kan trigga symtom som t.ex. magbesvär, psykisk ohälsa, diffus trötthet, huvudvärk, hudbesvär, viktökning, humörsvängningar med flera. Ett sätt är att mäta detta är genom en analysmetod som kallas för ImuPro där man mäter förekomsten av antikroppar IgG i blodet.
 • Helene med kosttillskott i butiken

  Födoämnesintolerans del 2

  En ”tyst” inflammation som uppstår av födoämnesintolerans kan ge symtom som kan variera, men vanligast är olika typer av mag/tarm-besvär, ledvärk, huvudvärk, trötthet, viktökning, hudbesvär och psykiska störningar. Många av dessa besvär kan vara orsakade av födoämnesintolerans.
 • Födoämnesintoleranser Del 3, Vad är det som händer i kroppen och vad kan vi göra?

  Här hittar du information om vad som händer i kroppen vid födoämnestinoleranser
 • Gröna smoothies; vägen till balans, hälsa och skönhet

  Hej :) Vi här på Turkos får många frågor på vad vi egentligen äter ;).  Så här kommer exempel på smoothies och grön gröt som verkligen är en hälsoinvestering

Utvalda produkter

Sitemap