Hårmineralanalys

Hårmineralanalys

Här kan du läsa om Hårmineralanalys. Vi på Turkos har gedigen erfarenhet av hårmineralanalyser, och vi kan verkligen rekommendera det som ett bra verktyg för att optimera din hälsa.

Vill du beställa konsultation med Hårmineralanalys? Ring eller mejla oss i dag för att boka tid för din konsultation! Du kan göra din hårmineralanalys konsultation i vår klinik i Östersund, och den går även utmärkt att utföra på distans.

Vad är Hårmineralanalys?

Hårmineralanalys är ett verktyg som vi på Turkos använder för att hjälpa våra klienter att optimera sin hälsa och hudvård. En hårmineralanalys är ett vävnadsprov som visar den mängd mineral som tagits upp i cellerna under den tid håret växt. Det gör hårmineralanalysen till ett utmärkt verktyg för att utreda sådana frågor som handlar om näringsämnen, hälsa/ välmående och livsstil. Vi kan skapa oss en bra förståelse för sambanden bakom olika besvär när mineralstatusen kopplas mot vetskapen om kroppens funktioner och kunskapen om den kemiska uppbyggnaden av vitaminer, hormoner, proteiner och andra vitala byggstenar.
Vi samarbetar med Trace Elements i Addison, Texas USA, för laboratorieanalys av hårmineralanalys. I analysen ingår 15 mineraler (Ca, Mg, Na, K, Cu, Zn, P, Fe, Mn, Cr, Se, B, Co, Mo, S) och 14 spårämnen (Ge, Ba, Bi, Rb, Li, Ni, Pt, Tl, V, Sr, Sn, Ti, W, Zr) samt 8 tungmetaller (Sb, U, As, Be, Hg, Cd, Pb, Al). I analysrapporten redovisas mineralerna i förhållande till varandra för att visa den viktigaste mineralbalansen.

Vem har nytta av att göra en Hårmineralanalys?

När vi använder hårmineralanalysen som en del av turkosmetoden kan vi ge hållbara och stora förbättringar av ett flertal olika besvär av både hud, hälsa och välmående. Vi rekommenderar en hårmineralanalys inklusive konsultation och handlingsplan som det effektivaste sättet att komma tillrätta med problem i hud, hälsa och välmående. Det kan t.ex. handla om olika jobbiga hudåkommor som t.ex. Akne, Perioral Dermatit och Rosacea. Vi har även stor hjälp av HMA vid diverse hormonella störningar, där vi direkt ser var vi kan sätta in insatser som ger resultat. Hårmineralanalysen är ett ovärderligt verktyg vid mer eller mindre diffusa kroppsliga problem som bland annat omfattar brist på energi, svagt immunförsvar, sömnrubbningar, koncentrationssvårigheter, stelhet i kroppen m.m.

Kosttillskott som komplement till näringsrik kost

En hårmineralanalys ger inte endast besked om vilka kosttillskott man bör ta. Vi rekommenderar våra klienter att också ta analysrapporten som utgångspunkt i valet av kost och råvaror. Vår inställning är att kosten ska utgöra basen i ett hållbart och hälsosamt liv, och kosttillskotten ska användas där intaget genom maten inte räcker till. Med detta sagt är det dock så att i princip alla behöver eller skulle må bra av att komplettera sin kost med något kosttillskott, i alla fall periodvis. Ett klassiskt exempel är att vi på våra breddgrader i Sverige inte får tillräckligt med solljus på huden under vintern för att bilda D-vitamin, och därför lyder rekommendationen att vi ska tillföra vitamin D genom tillskott från oktober till maj.

Exempel på när en hårmineralanalys är lämplig

 • Om vi har en skada, sjukdom eller vid hög belastning t.ex. stress. Under sådana förhållanden behöver kroppen ofta mer än vad som är möjligt att få i sig genom kosten. Till exempel leder stress till brist på magnesium och B-vitaminer.

 

 • Om vi har försämrad upptagningsförmåga. Vanliga orsaker till detta är att man har problem med matsmältningssystemet eller vid störningar eller genetiska variationer som påverkar cellernas upptag av näringsämnen. Ett exempel är att låg saltsyrenivå i magen kan ge järnbrist.

 

 • Om vi avstår från vissa råvaror eller typer av mat. Detta kan vara på grund av allergi, överkänslighet, etiska ställningstaganden eller helt enkelt den personliga smaken. Vegetarianer saknar ofta vitamin B-12.

 

 • Men det behöver inte alltid handla om att undvika eller bota bristsjukdomar. Vi kan också vilja optimera vårt välmående. Då ger en hårmineralanalys ett bra underlag. Rekommenderat Dagligt Intag (RDI) av mineraler och vitaminer är satta för att hålla oss friska, med viss marginal. Men för den som vill förbättra sin mentala och fysiska prestationsförmåga räcker inte det. Inte heller för den som lever ett hektiskt liv med påfrestningar i form av stress, sömnbrist, föroreningar eller förkylningsvirus. Vid hälsooptimering genom näringstillskott är det viktigt att veta att man inte får överskott av något enstaka mineral. Här är en hårmineralanalys det perfekta verktyget för att hålla balansen!

Men räcker det inte med att äta vanlig mat? Behövs verkligen tillskotten?

Tyvärr är det också så att näringsinnehållet i så kallad ”vanlig mat” inte alltid är tillräckligt. En omständighet som oroar är att näringsinnehållet sjunker för varje år i spannmål, frukter, grönsaker, kött och fisk m.m. Detta anses bero på flera globala faktorer. Den ökade ”effektiviteten” i livsmedelssystemet med långa transporter innebär skörd redan innan full mognad. De ökade kraven på högre produktionstakt gör att storlek och utseende prioriteras högre än ett bra näringsinnehåll. Jorden utarmas på näringsämnen av ensidigt bruk och konstgödsling. Förädlingen för ökad tålighet mot bekämpningsmedel är en annan stor förklaring till att vår mat innehåller färre och mindre näringsämnen nu än vad den gjorde i mitten av 1900 talet. Detta diskuteras i en intressant artikel i Scientific American; Dirt Poor: Have Fruits and Vegetables Become Less Nutritious? Här redovisas bland annat en studie från 2004 av Donald Davis, University of Texas, som visar hur näringsinnehållet i frukt och grönt har sjunkit sedan 1950.

Alla har nytta av att göra en hårmineralanalys

Slutsatsen är att en hårmineralanalys är ett bra verktyg som alla har stor nytta av. Vare sig det handlar om att få vetskap om befintliga obalanser som försämrar hälsan eller om det används som ett smart sätt att kunna optimera välmående och prestationsförmåga på ett säkert och effektivt sätt så har vi stor nytta av att veta mineralbalansen i kroppens celler.

Bara en sån enkel sak som att veta vad kroppen behöver i stället för att gissa! En hårmineralanalys ger en bra vägledning i planeringen av en nyttig och allsidig kost. På så sätt minskar du risken att du får i dig för mycket av något mineral. Och du slipper köpa multi-tillskott, bara ifall att!

Hur används Hårmineralanalys hos Turkos?

Vi på Turkos använder hårmineralanalys (HMA) som ett verktyg att skaffa oss exakt vetskap om tillståndet i kroppen hos de klienter vi behandlar. Med mineralstatusen som underlag kan vi analysera näringsupptag och ämnesomsättning. Genom att vi kompletterar detta med en utförlig hälsoprofil kan vi se sambanden mellan mineralstatusen och det upplevda måendet. Därefter kan vi rekommendera en optimal kost och kompletterande kosttillskott samt övriga justeringar i livsstil.

Hårmineralanalys med Konsultation

konsultation med hårmineralanalys
Hos oss på Turkos ingår hårmineralanalysen som en del i en konsultation med en av våra certifierade och erfarna terapeuter Gabriela Lexmyr Lindström eller Helene Nilsson. I konsultationen pekar vi ut de insatser som kommer att ge hållbar effekt på ditt välmående.

Du väljer om du vill göra hårmineralanalys konsultationen i Turkos klinik i Östersund eller om du vill få din konsultation på distans, via telefon och mejl.

I konsultationen tar vi fram en personlig handlingsplan som innehåller flera livsstilsfaktorer och rekommendationer för kost och tillskott för effektiv mineralbalansering. Handlingsplanen sträcker sig ca 3-4 månader framåt i tiden. Under den perioden arbetar klienten på egen hand med sina livsstilsjusteringar steg för steg. Samtidigt har klienten tillgång till vårt stöd via mejl. Efter handlingsplanens slut har vi en kort summering där vi ger rekommendationer för fortsatt riktning mot ytterligare ökat välmående.

Vi ser fantastiskt fina resultat av turkosmetodens arbetssätt med en kombination av provtagning, analys, konsultation, handlingsplan och coachning med uppföljning.

Här kan du läsa mer om hårmineralanalys

Mer läsning om hårmineralanalysen i Kunskapsbanken.

Här kan du lyssna på en podd om hårmineralanalys.

Lär mer om hur hårmineralanalysen går till hos Hårmineralanalysen och hos labbet Nutri-Tech

 

Utvalda artiklar

 • Hårmineralanalys på distans

  Du kan göra en hårmineralanalys på distans om du inte har möjlighet att komma till vår klinik i Östersund då vi har öppet. Då får du ett kit hem till dig så att du själv kan klippa håret och skicka till labbet. När så analyssvaret kommit går vi igenom det tillsammans på telefon under en konsultation, då vi även gör upp en handlingsplan för en hållbar hälsoförbättring.
 • Helene butiken kosttillskott

  Vad är Hårmineralanalys och vem är det bra för?

  Utifrån en hårmineralanalys kan en duktig terapeut hjälpa dig att peka ut vad just du behöver. Du får en detaljerad information över din mineralstatus inklusive balans och relation mellan olika viktiga näringsämnen. Du får även en översikt av din hormonella/endokrina balans, får veta din metaboliska typ och hur det påverkar kroppen samt en översikt av eventuell förekomst av tungmetaller.
 • Distanskonsultation

  Så här går en konsultation på distans till om du känner att du vill ha hjälp av oss på Turkos och inte bor här i Jämtland. En distanskonsultation görs

Utvalda produkter

Fri frakt vid beställning över 400 kr
Sitemap