Här kommer våra bästa råd vid förkylning, bihåleinflammation, hosta och ont i halsen. Vi delar med oss av några tips om vad du kan göra i förbyggande syfte och vad som kan göras för att lindra symptomen om du ändå trillat dit. Läs gärna mer på vår Temasida om Immunförsvaret.

Om det är så att du tycker att du ofta har problem med immunförsvaret så rekommenderar vi en hårmineralanalys för att se om det finns någon förklaring där, och du kan annars börja med Immunförsvarspaketet. Om du har tryck i bihålorna så kan du välja i första hand de eteriska oljor som verkar avsvällande. Vi börjar med det yttre försvaret som de eteriska oljorna kan hjälpa oss med och sedan det inre försvaret med örter, vitaminer och mineraler. Att du är förkyld nu kan också vara en chans för dig att ta hand om dig själv.

Här kommer några av våra bästa tips:

Yttre försvar mot förkylning:

Alla som varit in till oss på Turkos brukar notera att det doftar ljuvligt. Vi använder de eteriska oljorna på grund av deras olika terapeutiska effekter. Det finns eteriska oljor som är väldigt effektiva på luftburna virus, som Citron och Tea tree. Andra verkar avsvällande och bra vid huvudvärk är Pepparmynta (låg dos!) eller den barnvänligare Spearmint (Grön Mynta), Lavendel och andra är bra på både virus och bakterier som Tea tree, Eukalyptus, Timjan är också väldigt bra vid förkylnings sjukdomar. Rosmarin ökar energi och ger bättre cirkulation. Eteriska oljor är det mest effektiva du kan använda!

Dessa oljor kan du använda i en aromastreamer och låta den sprida de eteriska oljorna i luften. Kan användas även i förebyggande syfte. Aromastreamer är en apparat som har en kassett där man droppar eteriska oljor och en fläkt som sprider dem i luften. Då eteriska oljor är känsliga för värme är detta ett väldigt effektivt sätt. Forskning visar hur effektiv de eteriska oljorna är på att rena ett rum :). Vi kör den också i dammsugaren. Se dos nedan och använd gärna de som är bäst på luftburetvirus som citron och tea tree.

Till hals, bröstkorg, fötter och kropp. Kan även användas förebyggande eller när du redan blivit drabbad. Du göra en blandning av eteriska oljor i en basolja. Denna blandning  kan också användas under perioder av trötthet och allmän trötthet på grund av dess positiva effekter på immunsystemet. Basen kan till exempel mandelolja och de eteriska oljorna är: förstås Tea tree – mycket forskning har bedrivits på den och den är antimikrobiotisk, antiseptisk, antiviral, baktericid, immunförsvarsstärkande, apelsin som är antiseptisk, lugnande, kramplösande, stärkande och sedan renande citron som också är bra på luftburna virus, och lavendel läkande och förstärker med de andra eteriska oljorna den antivirala effekten. Lavendel är också smärtlindrande precis som Tea tree. Timjan är immunförsvarsstärkande och är en av de bästa oljorna för att förkorta konvalescens och infektioner 🙂 Gärna några av citrusoljorna också. Smörj in kroppen (lite vatten i handen eller fuktig efter dusch) viktigast är halsen och händer. Andas in <3 .

Exempel på recept på olja mot förkylning som du kan göra hemma själv:

30 ml mandelolja, jojoba, aprikoskärn, avokado eller sesamolja.

1 droppe tea tree

1 droppe spearmint/Grönmynta

2 droppar apelsin

2 droppar citron

1 droppe lavendel

1 droppe timjan

1 droppe eukalyptus

(1 droppe rosmarin)

Vi håller dosen låg på ca 1 %

För ångbad ansikte räcker 1-2 droppar

Aromastreamer 2-5 droppar

Några droppar eterisk olja på pappersbit som du suger upp med dammsugaren.

Bastu några droppar av lämpliga oljor.

Bad med bärare som kokosfett, salt, honung. 2-5 droppar till ett bad. Tänk på att vissa oljor är starka (pepparmynta) så använd dem väldigt sparsamt. Eteriska oljor blandar sig inte med vatten utan behöver något annat att blanda sig med, som olja.

Du kan också droppa ett par droppar i hett vatten i en bunke. Du tar en handduk över dig och bunken, andas in. Det räcker men 2 droppar. Då får du de eteriska oljorna ändå ner i alveolerna i lungorna. Om du har känslig hud med brustna kapillärer, se då till att det inte blir för hett. Du kan också ta några droppar med en salva eller sheasmör och smörja på bröstkorgen. Var försiktig med pepparmynta på småbarn, välj spearmint/Grönmynta i stället.

Skölj näsan med ljummet vatten, ca 2 dl men 1 krm salt och 1 krm bikarbonat. Gurgla med saltvatten. Du kan må bra av en näsolja, men vänd dig till en aromaterapeut där du bor eller vänd dig till oss.

Vädra ditt hem. Kör korsdrag under några minuter.

 

Inre försvar mot förkylning:

Kryddor och örter! Den finns flera som är speciellt bra för att stödja immunförsvaret: echinacea (rödsolhatt) propolis, timjan, fläder, älggräs och vitlök. Observera att man måste vara försiktig med echinacea om man är överkänslig mot korgblommiga växter. Denna sugtablett är väldigt effektiv.

Massera ansiktet så här för att få ner svullnad. Men inte om du har feber.

Probiotika kan hjälpa, det är mjölksyrebakterier (har inget med kossans mjölk att göra) och ser till att det finns snälla och bra bakterier. Tarmen är vårt inre immunförsvar (huden det yttre).

Gör te på ingefära, citron, vitlök vi blandar gärna i Mighty flex. Timjan, kryddnejlika och lagerblad är också värdefulla. Älggräs <3 naturens eget smärtlindrande och febernedsättande. Antingen som ört eller tinktur. Dricks ljummet. Drick flera gånger under dagen. Om du använder honung tänk på att den inte ska hettas upp för mycket.

För dig som gillar att äta glass eller ger dina barn glass vid ont i halsen, testa detta recept från Nillas kitchen. Finns fler recept på nätet.

De viktigaste vitaminerna och mineralerna för att höga immunförsvaret är vitamin A, D och E och mineralet zink som stärker immunförsvaret helt naturligt. Zink finns i massor av i pumpakärnor. Omega 3 också viktigt. NAC,  C-  vitamin (wholefood, inte syntetisk askorbinsyra) i hög dos. Hjälper till med kroppens återhämtning. Även Immunstark (för dig som tränar hårt, eller stressar)   och Anti-V  (virus, förkylning, herpes mm) från Holistics fungerar immunsförsvarsstärkande. Här har vi vårt immunförsvarspaket. 

Må gott! Ät näringsrikt, krama varandra eller dig själv det höjer faktiskt också ditt immunförsvar. Ta ett fotbad, smörj in dina fötter med oljor. Använd gärna receptet här ovan. Gärna mellan tårna också. Tänk på sömnen, den är verkligen viktig! Melatoninet som bildas då är en viktig antioxidant.

Ta hand om er <3

Extra info om eteriska oljors effekt mot bakterier och virus:

The Antimicrobial Resistance Strategy 2015 uppmanat forskare att titta efter nya möjligheter till att tackla antibiotika resistansen som vi står inför. Så kliniska studier har nu gjorts på om eteriska oljor kan vara en väg. Eteriska oljor är effektiva i väldigt låga doser och man kan använda dem för att rena luften. De är väldigt effektiva på luftburna bakterier och man fick väldigt fina resultat på sjukhusen där det testades. Det var Valerie Edwards Jones UK som presenterade forskningen. Man testade hur effektiva eteriska oljor kan vara på MRSA, som är en bakterie av typen gula stafylokocker som är motståndskraftig mot många olika sorters antibiotika. De eteriska oljor som användes var : Tea tree, Patchouli, Lavender, Geranium och Citricidal (framställd). Mest effektivt är det när man blandar eteriska oljor, man fick en 90 % reduktion av luftburen bakterie med blandningen BioScent™.

 

Inhibition of methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) by antimicrobial peptides (AMPs) and plant essential oils.

Antibacterial activity of essential oils from Eucalyptus and of selected components against multidrug-resistant bacterial pathogens.

Antimicrobial Properties of Plant Essential Oils against Human Pathogens and Their Mode of Action: An Updated Review