Immunförsvar

Immunförsvar

Ett starkt och bra immunförsvar är bästa skyddet mot förkylning och andra infektioner, och det kan du bygga upp både på lång sikt och akut om du känner dig utsatt. Bra kost, regelbunden sömn och motion är en bra grund, som du kan komplettera med de råd och produkter vi presenterar här.

Du har säkert hört uttrycket att immunförsvaret sitter i magen. Det ligger en hel del sanning i det, och det kommer dagligen rapporter om hur mag- och tarmsystemets tarmflora skyddar oss mot olika infektioner och sjukdomar. Du har alltså en hel del att vinna på att se om din tarmflora med bra och varierad kost och extra tillskott av Probiotika.

C-vitamin är en klassiker som fungerar både förebyggande och i ett akut skede vid till exempel förkylning. Det kan även vara bra att ta extra mycket B-vitaminer, eftersom de förbrukas när kroppen är under påfrestning och stress. Zink är bakteriehämmande och dessutom sårläkande, och det är bra stöd särskilt om du har ont i halsen.

Det finns många örter som skyddar mot både bakterier och virus, så krydda på allt du kan med till exempel oregano, peppar, vitlök, citron, ingefära, gurkmeja och curry. Givetvis finns det även skyddande örter i koncentrerad form som kosttillskott.

Frukt och grönt i alla former är alltid bra, men du behöver alla vitaminer, mineraler, antioxidanter mm extra mycket när du är sjuk. Ät färskt, i smoothie, som juice eller i en varm soppa.

Till sist ett litet tips på en god och stärkande kopp:

Krossa/ pressa 1 klyfta vitlök, 2 cm ingefära, 2 cm gurkmeja, 1/2 citron, 2 pepparkorn, blanda med 1 msk kokosfett och blanda ev i cayennepappar och nyponpulver. Häll på hett vatten.

Utvalda artiklar

  • Fråga&svar Förkyld och bihåleproblem

    Hej! Vi får flera frågor om hur man ska få förkylningar och bihåleinflammationer som inte vill släppa. Influensan som går nu verkar också vara väldigt
  • 10 bästa tipsen för ditt lymfsystem!

    Nu tänkte vi berätta lite mer om vårt värdefulla lymfsystem och vad vi kan göra för att stödja det. Först en liten överblick, och sen 10 konkreta råd med sådant du kan göra för att förbättra ditt lymfflöde.

Utvalda produkter

Fri frakt vid beställning över 400 kr
Sitemap