Probiotisk hudvård är en viktig del i den yttre hudvård vi tar till för att återställa skadad och obalanserad hud. Här på Turkos kombinerar vi inre och yttre hudvård, och ett bra exempel på hur det fungerar är hur vi kan använda Pre- och Probiotika både invärtes och utvärtes för att stärka hud och hälsa. Vi har skrivit om invärtes Probiotika i flera inlägg tidigare, bland annat i inlägget Inre hudvård vid Akne. Vi kommer säkert att återkomma till det ämnet fler gånger, eftersom det ständigt kommer ny spännande och viktig forskning i ämnet. Men i det här inlägget vill vi berätta lite övergripande om hur vi använder probiotisk hudvård från Esse Probiotic Skincare i våra hudvårdsbehandlingar och till egenvård.

Hur fungerar probiotisk hudvård?

Det fiffiga med probiotisk hudvård är idén att inrikta behandlingen på att skapa en god mikrobiotisk flora i huden. Det i sin tur leder till att huden återfår sin förmåga till självläkning. Det är ovärderligt vid den reaktiva huden, och ett smart sätt att komma runt dilemmat med nollbehandling.

När vi använder probiotisk hudvård  ger vi huden ett tillskott av nyttiga hudbakterier, Probiotika. Samtidigt förbereder vi då huden för att miljön ska vara så gynnsam som möjligt för den bakteriefloran. Med den probiotiska hudvården gör vi huden optimalt fuktig och sur (pH värde), och vi tillför nyttig näring så att de goda hudbakterierna förökas och sprids. Vi får då en hud som täcks av en rik och varierad flora av bakterier, mikrober, svamp och allt i en fin samklang.

Hur fungerar hudens bakterieflora?

Hudens bakterieflora fungerar på samma sätt som all annan flora i naturen – det vill säga att den mår bäst när den är varierad. Det är därför det är så viktigt med biodiversitet. Alla organismer i en välfungerande ekologi fyller en funktion, och därför är alla arter viktiga att bevara. Samma sak alltså med hudens mikrober. Alla behövs, och balansen mår bäst av en rik variation. Liknelsen med en äng är bra:

blomsteräng vilda blommor

En äng som är i naturlig balans har en rikt varierad samling blommor och växter. Den blomstrar och mår bra alldeles utan hjälp, säsong efter säsong. En äng som sås med t.ex. havre behöver skötsel och hjälp. Vid för mycket regn eller torka kan hela ängen dö, och marken kan erodera och bli förstörd. På samma sätt blir alla de bakterier som lever på huden ett slags skydd mot påfrestningar och skador.

Hudvårdsbehandling av obalanserad hud med Probiotisk hudvård

Många av de klienter som kommer till Turkos klinik upplever att deras hy är i obalans. De har t.ex. rosacea, perioral dermatit, torrhet, akne, eksem, psoriasis eller liknande reaktiva och inflammerade hudbesvär. Det allmänt vedertagna rådet vid inflammerad hud, t.ex. perioral dermatit, är nollbehandling. Det innebär att ingen som helst hudvårdsprodukt ska användas. Det främsta skälet till det är att besvären ofta blivit förvärrade av olämplig hudvårdsrutin med allt för starka eller aktiverande hudvårdsprodukter. En reaktiv hy kan vara så känslig att den till och med reagerar på ren beröring, eller kontakt med vatten.

Men det finns ett uppenbart dilemma i att rekommendera att helt avstå från hudvårdsprodukter. Möjligheten att ge effektiv behandling blir då väldigt begränsad. (Om det blivit så allvarliga besvär att det kräver läkarvård sätter läkaren förmodligen in läkemedel, men det ligger utanför ämnet i detta inlägg.) Vi har så klart fortfarande tillgång till effektiv behandling med bra kosttillskott, bl.a. probiotika. Men allra bäst resultat får vi med en kombination av inre och yttre hudvård. Så, hur hittar vi bra hudvårdsprodukter som är tillräckligt milda men fortfarande ger effektiv behandling av reaktiv eller inflammerad hud? Här är probiotisk hudvård en bra väg att gå.

Esse Probiotic Skincare vid obalanserad hud

När vi möter en obalanserad hud vill vi behandla den med inre och yttre hudvård som ger hållbar effekt på grundproblematiken, reaktiv eller inflammerad hy. Vi har satt samman ett färdigt Startpaket för det vanligaste problemet; Perioral Dermatit eller Rosacea. Inte minst viktig är kost och övrig livsstil, men vi går inte närmare in på det här och nu.

Den inre hudvården består bland annat av en specialiserad Probiotika som stärker huden inifrån, samt bra oljor som innehåller de viktiga Omega-3 Omega-3, och Omega-9 som finns i Havtornsolja. Vi ser alltid mineralbrist och obalanser i mineralstatus hos klienter med obalanserad hud. Som vanligt rekommenderar vi att man gör en Hårmineralanalys för att kunna ge en korrekt ordination av lämpliga kosttillskott.

Så kommer vi till den yttre hudvården vid obalanserad hy – själva ämnet för det här inlägget 🙂 Som vi försökt förmedla är probiotisk hudvård en framgångsrik väg att gå för att komma tillrätta med obalanserad hud. Vi använder hudvårdsprodukter från Esse Probiotic Skincare som har kommit väldigt långt i att utveckla probiotisk hudvård. I Esse sortimentet finns till och med produkter med äkta levande Probiotika. Vi är mycket nöjda över de resultat vi får.

Vi börjar oftast med att rekommendera klienten att använda ansiktsoljan Esse Sensitive Protect Oil för den lugnande och skyddande effekten. Ofta rekommenderar vi även ett byte till en Probiotika-vänlig rengöring Esse Sensitive Cleanser och en Probiotisk skyddande ansiktskräm Esse Sensitive Nourish Moisturiser som blir basen i den dagliga hudvårdsrutinen. Komplettera eventuellt, beroende på status, med serumet med levande probiotika Esse Sensitive Serum.

Läs gärna vidare i vår artikelserie. Du hittar artikeln Probiotisk hudvård med Esse Skincare del 2 här.