Det här inlägget är en uppdaterad text från min förra blogg men det är intressant varje år när det är förkylningstider. Vi tipsar också om att du hittar andra inlägg som handlar om Immunförsvaret på vår temasida.

Svininfluensa. Vi får frågor om vad vi själva kan göra för att stärka vårt immunförsvar (annat än tvätta händerna, nys i armvecket och stanna hemma om du är sjuk) och det finns massor som vi kan göra! Inifrån och utifrån. Det är relativt enkelt att minska smittspridning genom direktkontakt genom enkel men noggrann handhygien. De senaste årens utbrott av svininfluensa, fågelinfluensa och vanliga mänskliga influensavirus har dock till stor del smittat genom spridning i luften. För att minska risken för smittspridning och stärka immunförsvaret är det därför en bra idé att minska spridning och upptag av virus genom luften.

Det är här de underbara eteriska oljorna kommer in. Vetenskapen börjar nu inse värdet av de läkande ämnen som finns i eteriska oljor. Klinisk forskning har visat att eteriska oljor är starkt anti-virus och anti-infektiösa. Då influensavirus muterar och utvecklar resistens mot antibiotika har vi allt större anledning att använda eteriska oljor som skydd. En eterisk olja kan innehålla allt från 200 till 800 kemiska beståndsdelar och är svårare att mutera. Eteriska oljor har en komplex samverkan av naturliga kemiska ämnen med olika egenskaper som är mycket varierande men de har vissa gemensamma egenskaper. De kan bland annat öka immunförsvaret, de har en antiseptisk effekt, de kan stimulera cellförnyelsen.

De eteriska oljorna hjälper huden att sköta sin uppgift som vårt yttre immunförsvar. I en synergi (blandning) blir de oerhört verksamma. Så det jag gör är att jag smörjer in mina döttrar, mig själv och ibland också maken (familjen gillar att få lite massage…) med en olja som bland annat innehåller Tea Tree, Citron och Timjan. Jag smörjer deras hals, bakom öronen, ner mot mjukdelen ovanför nyckelbenen och sedan på solarplexus. Jag håller också mina händer med oljan framför deras näsa så att de också får inandas den. Sedan så smörjer jag även in deras fötter och gärna händerna.

I min aroma stream så har jag eteriska oljor så som Ravensara, Tea Tree, Citrus, Palmorosa, Lavendel. Det ger ett bra skydd mot luftburna virus i hela rummet.

 

Kram G