Graviditeten är en otrolig resa som förändrar livet på många sätt. Det är en tid av förväntan och spänning, men det kan också vara en period av osäkerhet och oro. Vi vill vara med dig på den här fantastiska resan och erbjuda några värdefulla hälsotips för dig som är gravid eller planerar att bli.

Att ta hand om dig själv under graviditeten är viktigt för både din egen hälsa och ditt ofödda barns. Genom att äta näringstät mat, inkludera viktiga tillskott, och undvika snabba kolhydrater kan du bidra till ett stabilt blodsocker och minska risken för illamående. Graviditet kan påverka blodsockernivåerna och leda till variationer som kan orsaka trötthet och energidippar. Se till att vila när du behöver vila. Under graviditeten upplever kvinnor en ökning av hormonet progesteron, vilket kan ha en lugnande effekt och göra dig tröttare än vanligt. Tupplurar kan hjälpa dig att återställa energinivåer och minska trötthet, vilket kan öka ditt välbefinnande.

🅱️B-vitaminer med folate, speciellt B6, hjälper vid illamående.

🍋 Ingefära, spearmint och citron kan lindra illamående.

💪 Bra järntillskott som är snällt mot magen.

🌱 Mycket grönt, olika sallader håller magen i gång.

🌞 Glöm inte D-vitamin + k2, speciellt under vinterhalvåret.

💆 Stöd kollagen med C-vitamin, E-vitamin, och zink för att förebygga bristningar. En bra multi är viktig.

👶 E-vitaminer med blandade tocoferoler är viktiga under graviditeten.

Multivitamin/mineral Vänta barn, Basic- Prenatal obs du behöver extra magnesium. I multimineral/vitaminer kommer det att behövas extra magnesium, kapslarna skulle bli alldeles för stora annars 😉

Omega-3-fettsyror och havtornsolja är båda värdefulla under graviditeten av flera anledningar:

  1. Barnets utveckling: Omega-3-fettsyror, särskilt DHA (docosahexaensyra), är viktiga för utvecklingen av barnets nervsystem och hjärna. De hjälper till att främja sund hjärnutveckling och synförmåga.
  2. Minskad risk för för tidig födsel: Omega-3-fettsyror har kopplats till en minskad risk för för tidig födsel, vilket är viktigt för barnets hälsa och utveckling.
  3. Hjärt-kärlhälsa: Omega-3-fettsyror bidrar till att reglera blodtrycket och kan minska risken för högt blodtryck under graviditeten. De hjälper också till att upprätthålla en sund hjärtrytm.
  4. Antiinflammatoriska egenskaper: Omega-3-fettsyror har antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att lindra svullnad och ledvärk som vissa gravida kvinnor kan uppleva.
  5. Minskar risken för postpartumdepression: Det har observerats att kvinnor som konsumerar tillräckliga mängder omega-3-fettsyror har en lägre risk för postpartumdepression.

Havtornsolja är en fantastisk källa till omega-7-fettsyror och vitaminer som också kan stödja hudens hälsa och minska eventuell torrhet och klåda som är vanlig under graviditeten.


Magnesium är 👶 viktigt när du är gravid av flera skäl:

  1. 💪 Stödjer muskel- och nervfunktion: Under graviditeten är det viktigt för muskler och nerver att fungera smidigt, inklusive livmoderns muskler.
  2. 🩺 Främjar en hälsosam graviditet: Magnesium hjälper till att förebygga högt blodtryck. Här är en studie från Göteborgs Universitet om magnesiums skyddande effekt vid högt blodtryck vid graviditet.
  3. 🧠 Stöder barnets utveckling: Det hjälper till med bildningen av barnets nervsystem och benstruktur.
  4. 😴 Minskar trötthet och kramper: Många gravida kvinnor upplever muskelkramper och trötthet, och magnesium kan lindra dessa symtom.
  5. 🩸 Reglerar blodsockret: Magnesium hjälper till att hantera blodsockernivåerna under graviditeten.

🤰 Förebygg urinvägsinfektioner med vatten, lingon, tranbär, och citron.

Kramar och massor av solstrålar till dig! 🌞😊

p.s Den vackra bilden är på finaste Agnes när hon väntar sin efterlängtade son Winter <3 Fotot är taget av den stolta pappan Martin.