“Hej, läste någonstans att man skulle höja huvudändan på sängen om man har ödem. Vet inte om det var här.
Är det något som du rekommenderar?
Jag trodde nog att det var tvärtom alltså högre vid fotändan.”

Hej 🙂 Vi kan börja med att ja, att sova i inversion och att ha högläget vid huvudändan. Det är något vi rekommenderar och vi sover själva så. Vår säng är 15 cm högre där än vid fotändan. Det vi ser är att lymfan får bättre flöde, mindre/ingen svullnad under ögonen på morgonen. Ingen som snarkar och piggare när vi vaknar.

När kroppen är i en lägre inversion med huvudet högre än fötterna kan det hjälpa till att underlätta g-lymfflödet genom att öka gravitationen och trycket i lymfsystemet. Detta kan bidra till att lymfvätska och avfall avlägsnas mer effektivt från kroppen, vilket kan minska svullnad och förbättra lymfflödet.

Men detta är inget nytt att sova så här!

Många talar om hur viktig sömnen är och hur många timmar man bör få varje natt. Men sömnkvaliteten är lika viktig som kvantiteten. De flesta sängar är platta och horisontella, och verkar ha varit det i evigheter. Men det är inte helt sant. Faktum är att några av de äldsta kända sängarna i historien var lutande.

För över 77 000 år sedan byggdes de äldsta kända sängarna i Sydafrika. I det forntida Egypten sov de rika på sängar som var upphöjda från golvet med huvudet lutande uppåt, och inte bara pyramiderna hade sluttande sidor. Sängarna hade även en designfunktion som var avsedd att hålla människor från att glida ur sängen – fotändan. Även gamla eurasiska kulturer använde olika metoder för att höja huvudet i sängen. Och när vi tittar på gamla sängar ute på landsbyggden så kan man tro att människorna där var väldigt korta. De var de inte, de satt mot väggen och sov. Att sova på en lutning förebygger eller lindrar även andra symtomen av vanliga åkommor som sura uppstötningar (GERD), halsbränna, huvudvärk och snarkning, samtidigt som du upplever djupare och mer återhämtande sömn. Denna sov position hjälper också till att minska trycket i bihålorna och förbättra cirkulationen, vilket också förbättrar sömnen. Sedan passar detta sättet att sova inte alla- men många mår bättre av att sova så här. Vi gör det definitivt!