Hej,

Jag har några frågor kring produkter. Jag har haft två perioder med rosacea för ca 10 år sedan. Då fick jag äta tetralysal i ca 3 månader båda gångerna och smörjde mig även med två olika salvor. Sedan dess har jag inte haft aktivitet av rosacea, men för tre år sedan, efter min andra graviditet, fick jag perioral dematit i lindrig form. Jag år Tetralysal igen.

Jag får då och då små plitor vid läpparna, men vill inte äta antibiotika när det är av lindrig art.

Min hud är med andra ord känslig och jag kan känna sveda och värmande känsla av värme, kyla och cirkulation med vissa makeup-borstar.

Jag skulle väldigt gärna finna hudvårdsprodukter med bra ingredienser och har läst om era produkter, både hudvård och makeup. Jag söker produkter som kan hjälpa huden att stärka sig själv och hålla hudproblemen i någorlunda schack.

Jag upplever min yttorr på vintern, men inte lika torr under sommaren.

Jag har fått rådet att undvika eteriska oljor, stämmer det att känslig hud ska undvika de oljorna? Jag har svårt att avgöra via innehållsförteckningar vad som är eteriska oljor. Som jag förstått det är inte alla oljor eteriska, men vilken är skillnaden jämfört med andra oljor?

Jag använder rengöringsmjölk ( har inte vågat prova i oljeform), serum samt creme. Nu på sommaren använder jag även solskydd för ansiktet. Jag använder en mineralfoundation i puderform för tillfället som är berikad med alger och som har solskyddsfaktor.Tidigare använde jag en som puderfoundation med enbart mica, titandioxid, zinkoxid och järnoxid, men då fick jag problem med PD. Jag tror det var den som triggade igång den.

Jag använder aldrig flytande foundation.

Vilka produkter rekommenderar du?

Med vänlig hälsning,

Margareta”

 

Svaret är uppdaterat 2020.

Hej Margaretha,

Då ska du och din hud få lite hjälp. Din hud behöver lugnas nu. Det första vi gör är vi gör om rengöringen. Den får bara ske på kvällen. Då skulle jag vilja att du rengör med arganolja eller ev mandelolja.  Finns rengöringskrämer som Sensitive Cleanser från Esse som ibland kan vara ännu bättre att börja med.Ta blöta bomullsrondeller och tvätta av med. Spraya med lugnande apelsinblomsvatten eller Esses Sensitive Toner.  Ta gärna ett serum. Massera mjukt in i lymfansrikting. Titta gärna på videon vi lagt upp.  Bara att du ger dig den tiden med den beröringen kommer att lugna och stärka din hud. Lymfdränge är väldigt effektivt och den ända ansiktsbehandling som jag rekommenderar vid så känslig hud. Om huden känns väldigt torr vill jag att du bara tar en liten klutt av ansiktskrämen Deep från Esse. Så småningom så ska det räcka i alla fall på sommaren med ett serum här. Protect Oil från Esse är det många som älskar när huden inte är nöjd. Du kan se framemot ett serum sen när huden återhämtat sig 🙂 Sedan är det god natt.

På morgonen ett spray av apelsinblomsvatten, 1 droppe arganolja  och sedan ansiktskrämen Deep. Sedan mjukt penslar du på Foundation. Klar för dagen!

Jag känner faktiskt igen mig i din beskrivning. Började också efter användning av mineral smink och jag blev väldigt känslig för makeup borstar. De allena kunde trigga i gång min hud. Jag rekommenderar Esses Foundation. Den skyddar din hud och du kan använda den ute i solen utan problem då den har en spf 30. Penslarna är mjuka och hudvänliga. För dig som har känslig hud rekommenderar jag inte solskydd i ansiktet, inte ens ekologiska. Min erfarenhet är att de är lite för irriterande. Så hellre EssesFoundation i ansiktet, och ska du vara i mycket sol så använd gärna också solhatt. Även Foundation när du sitter framför datorn.

Eteriska oljor, detta skulle jag kunna skriva så mycket om ;). Eteriska oljor får man från blommor, växter, kåda etc. man skulle kunna säga att det är som ett koncentrat av växten. De har olika egenskaper, de kan hjälpa till att stärka hudens försvar. Några kan verka lugnande och andra cellföryngrande. Kvalitén kan vara hur stor skillnad som helst på eteriska oljor (precis som med de vegetabiliska oljorna) sedan är kunskapen ganska knapphändig hos många hudvårdsproducenter. På innehållslistorna (inci) kan man inte se om det är naturliga eteriska oljor i eller syntetiska. Finns studier som visar att vi är mer benägna att reagera på de syntetiska. Har gjort en liten video om eteriska oljor om du vill veta mer.

Men man börjar alltid från början och lugnar huden. Man kan gärna stärka huden från insidan. Bra probiotika och liposomal vitamin kan vara väldigt bra start.  Ofta så är denna probiotika lämplig. Kan även kolla hur det är med zink statusen som behövs för god läkning av huden. Vi är alla individuella och därför av personliga råd det allra bästa för att få bästa resultat. Det finns analyser att göra som tittar på balanser av mineraler i kroppen, om det finns belastningar. Man kan också börja med rådgivningssamtal.Det finns kortare och längre.

Solstrålar 🙂

p.s har gjort några tillägg.