- I breven får du se våra aktuella erbjudanden, och du får tips och råd från våra erfarna terapeuter. Du kommer också kunna läsa om nyheter och information från Turkos. Breven skickas ut ungefär en gång per månad. Du kan när som helst avsluta din prenumeration. Din adress kommer inte att användas till annat än till nyhetsbrev från Turkos.
Rekommenderade produkter
-
Kurs - Förstå och Hantera ditt Histamin
Betygsatt 5.00 av 54 995 kr
-
Paket Hårmineralanalys och Handlingsplan 3 månader
Betygsatt 5.00 av 52 190 kr
- Guide vid Inflammerad hud – Rosacea 495 kr
-
DAOfood Plus 60kapsl
Betygsatt 5.00 av 5459 kr
-
Kurs - Förstå och Hantera ditt Histamin
Kunskapsbanken Kategorier
Fråga&svar linalol, geraniol och limonene är det bra eller dåligt?
Här har jag fått en fråga som jag tror att kanske fler vill ta del av.
“Hej Gabriela
Först av allt – tack för en superfin blogg och fina produkter!
Jag sitter och läser boken Badskumt av Katarina Johansson och undrar hur ni ställer er till linalol och limonen (naturligt framställda) i naturvårdsprodukter som jag ser att många produkter innehåller? Här står det bl annat i boken: “Samtliga ämnen som ingår i en kosmetisk produkt måste stå med i innehållsdeklarationen, med undantag för just parfymämnen… Det finns dock ett undantag, de 26 mest allergiframkallande ämnena måste deklareras separat om det finns i en viss koncentration. Linalol, limonen och geraniol är vanliga doftämnen som räknas dit.”
“Limonener, som bland annat finns i naturligt i citrusfrukter, är klassade som miljöfarliga, irriterande, brandfarliga och mycket giftiga för vattenlevande organismer. Enligt den screening som Naturvårdsverket har utfört sker det miljöpåverkan från limonener även om halterna i naturen är låga.”
“Gunnar Guzikowski på Läkemedelsverket berättar i ett mejl till mig att det inte finns några skillnader mellan de identiska substanserna, naturliga eller syntetiska, så länge de är rena.”
Tack på för hand!
Ylva”
Här kommer mitt svar 🙂
Önskar er alla en riktigt underbar höstdag!
Solstrålar och kramar Gabriela
Hej Gabriela
Nu lyckades jag också se ditt videosvar 🙂
Jag skulle vilja tillägga att när man i en deklaration på en naturkosmetisk produkt ser ämnena deklarerade én och én (tex limonene och geraniol), så betyder det inte att de är tillsatta én och én – utan det beror just på lagstiftningen att de anges så. Oftast är det ju en eterisk olja/eller plantextrakt som innehåller en rad av dessa ämnen som har tillsats och då agerar de ju tillsammans (som du säger). Det kan ju ge en viss skillnad i hur man uppfattar en produkt. “Risken” är att det annars ser ut som om att tillverkaren “medvetet” har använt en rad allergiframkallande ämnen (när det i själva verket handlar om en olja som är tillsatt). Ett argument som jag tex har noterat att urtekram använder är att det ju är konstigt att ingen tycker att det är farligt att skala och äta en citron/apelsin men att många (“myndigheterna”) anser att det är farligt att använda de doftämnen som finns i citron/apelsin i hudprodukter.
Toppen Dorte :)!
Precis dessa ämnen ingår naturligt och inget man tillsätter separat! Finns egentligen så mycket mer att säga om detta, men börjar så här 🙂
Kramar i massor G
Vad bra med dina videoinlägg och bra förklarat! 🙂
/Evelina
http://evelinasekologiska.blogspot.se/
Tack så allra hjärtligast snälla Evelina <3!
Kram 🙂
[…] hävdar nämligen att eteriska oljor är starkt allergiframkallande vid oxidation. Läs även här. Andra menar att det inte är någon fara om de hanteras rätt Det finns även de säger att om vi […]
Hej. Jag har länkat till er sajt på min blogg Momsen.se där jag i dagens inlägg skriver en hel del om miljö.
mvh Kerstin “momsen” Karlsson
Vad roligt Kerstin 🙂 Underbart att du kämpar för att fler ska leva ska välja att leva hälsosamt! Kram till dig <3