gabriela karikatyrJag var veckans profil för 7 år sedan i Länstidningen just idag och man hade också gjort en karikatyr av mig. Jag växte upp mitt bland blommorna 🙂 . Här får ni läsa lite mer om mig om ni vill . Obs att detta är ett sammandrag.
“Gabriela Lexmyr Lindström fyllde 40 år i maj, född och uppväxen på Frösön, mamma är pensionerad kassörska och badvakt, pappa var undomsledare i fotboll och pingis, familj,  gift med Mats sedan snart 20 år. Tillsammans har de döttrarna Beatrice, 15 och Emmeline, 14 år. Två katter, en hund och två hästar.
Diplomerad  hudvårdsterapeut, med eksamen vid Axelson´s Gymnastiska Institut i Stockholm. Har även gått kurs i taktilmassage och grundkurs zonterapi och mjuk muskulär behandling, så kallad ortobionomi. Spa och aromautbildning i Barcelona.

“Grönt är skönt. I en tid då många av oss har förlorat markkontakten av stress och press, eller lever våra liv på internet, växer ekotrenden sig allt starkare. Hudteapeuten Gabriela Lexmyr Lindström är en av hälsoprofeterna.
Blir vi lugnare av ekologiska produkter? Mår vi bättre, även på ett psykiskt plan, av att klä oss i miljövänlig bomull och äta närodlade morötter? Gabriela Lexmyr Lindström tycker att eko är det enda hållbara alternativet.
– Vill du ha en kopp ekologisk kaffe eller te? är hon snabb att fråga.
Till skillnad mot många andra hudteapeuter är hon inte klädd i vitt och salongen ger inte heller något kliniskt intryck, inredningen är tvärtom varm och orientalisk inspirerad.
Hon märker tydligt att samhällets miljömedvetande har nått in till krämburkarnas innehåll. Hon säger att i dag kan man till och med höra läkare som rekommenderar ekoprodukter. Där har det definitivt skett en attitydförändring. Tidigare fanns också en större rädsla för att få allergiska reaktioner av sådant som inte innehåller konserveringsmedel. För den som undrar fungerar eteriska oljor som kaprifol och lavendel ofta som konservering i naturkosmetik.

Men att det är supertrendigt med eko spelar egentligen inte så stor roll för Gabriela, hon predikade naturlig, ren hälsa långt innan de stora butikskedjorna började slänga sig med fina ord. Gabriela anser att greenwash är ett stort problem inom hudvården i dag. Uttrycket betyder att företag försöker framstå som miljövänliga, men gör det enbart av marknadsskäl och utan att egentligen ändra någonting.
– Allt som utger sig för att vara eko är absolut inte det. Människor blir lurade, mycket för att tillverkarna inte har tillräckligt med kunskap och det är synd, säger Gabriela, som själv har samlat kunskap under många år.
Hon talar ivrigt och engagerat om ansiktets nervbanor och organzoner och om hur människans centrala nervsystem står i nära kontakt med vårt största upptagningsorgan, huden. Som i sin tur hör ihop med själen. Det är omöjligt att inte bli smittad av hennes entusiasm.
– I stället för att bli upprörd över en plita önskar jag att fler kunde tänka Aha, vad intressant, undra vad det kan betyda? Det är inget hokuspokus alls, säger Gabriela, som själv skulle kunna vara en vandrande reklampelare för hälsan själv med sin ljusa porslinshy.

Men så har det inte alltid varit, försäkrar hon. Som tonåring hade hon som många andra problem med sin hy och förstod inte varför det aldrig blev bättre fastän hon smörjde och smörjde med olika krämer. Under gymnasietiden kom hon genom en praktikplats i kontakt med en skönhetssalong med ekologisk inriktning. Det var också då som hon fick ordning på sin hy.
– Men vår hud påverkas inte bara av vad vi smörjer den med, utan också av vad vi äter, hur vi mår och vilken årstid det är, poängterar Gabriela.
Sedan fem år driver hon en ekoklinik där hon tillsammans med sin man Mats utöver hudvårds-, behandlingar bland annat erbjuder olika sorters massage, djuprengöring och terapeutiska behandlingar . Grundtanken är, som hon säger, att varje behandling ska vara ”skräddarsydd för individen”. Gabriela ger även hälso- och makeupråd. Den mest exklusiva hudkrämen är färsk att den bara håller i tre månader efter man öppnat den, säger Gabriela, som på sin blogg också svarar på frågor från människor med hudproblem över hela landet, många skickar bilder på sig själva för analysering.

Vi sitter bland kuddarna på fönsterbänken i hennes salong som ännu inte öppnat för dagen. Gabriela är spröd som en älva i kroppen, men hennes skratt, liksom hennes röst är kraftfull. I förmiddagsljuset blir hennes ögon väldigt ljusblå och genomträngande. Det är lätt att få en känsla av att hon kan se rätt igenom en; vad man äter och dricker och inte minst hur man sköter sin hälsa. Visste du att din mungipa kan visa hur tunntarmen mår? frågar hon plötsligt. Jag kan inte låta bli att föra handen lite diskret till mungipan. Hon ler lugnande.
– Jag läser ansikten, men det är inte så att jag går omkring på stan och studerar alla. Men visst, ser jag något tecken i en nära väns ansikte kan jag råda dem att till exempel kolla sitt blodtryck.
Annorlunda barndom. Gabriela stavar sitt förnamn med ett l. Det beror på att hon har spanskt påbrå, fast bara känslomässigt sådant understryker hon. När Gabriela föddes hade nämligen den spanska pianopedagogen Marina Ruzafa flyttat in hos hennes farmor. Hon var en gäst som inte bara påverkade föräldrarna i deras namnval.
– Hon blev som en extra, emotionell farmor för mig, och jag lärde mig även att tala spanska flytande, säger Gabriela, som lite senare skulle bli hyllad spanskalärare i Lit.

Gabriela växte upp i ett komplementärmedicinskt hem. När hon hade ont i magen var det inte tal om att ta några tabletter för att det skulle gå över. Det var hembrygt kamomillte som gällde.
När hon blev lite större fick hon följa med morfar ut och plocka örter och blommor.
– Rölleka skulle till exempel rätt tillagat hjälpa mot mensvärk. Jag trodde att alla hade det som oss och förstod först senare att det inte alls var så, säger Gabriela.
Pappa Rolf, som nyligen gick bort, var långt före sin tid och började redan i ung ålder att intressera sig för bland annat zonterapi, massage och mental träning. Han använde gärna metoderna i sitt jobb som ungdomsledare och det var inte ovanligt att de som tränade fotboll för honom fick värma upp med visulaliseringsövningar inför en match. Nu är det en vanlig strategi, men då var det nytänkande. Han var dessutom hela Frösöns älsklingspappa, vilket gjorde att Gabrielas barndomshem hade svängdörr, öppen för alla, sommarbarn, vänner, och släkt .
– Pappa var omhändertagande, älskade det sköna och var helt unik. Det har präglat hela mitt liv, säger Gabriela, som kan se sig själv i sin pappa.

Precis som fadern har Gabriela också blivit prisad för sitt arbete med ungdomar. När hon undervisade i spanska blev hon framröstad till en av landets bästa lärare och fick som sådan också representera Sverige när skolverket åkte till Österrike.
Till slut tog intresset för naturkosmetik dock överhanden och hon slutade att undervisa. Men hon älskar fortfarande att möta ungdomar, fast nu blir det på kliniken. Likt fadern har hon också ett genuint intresse för människor. Ett tag funderade hon på att bli psyklog, – Mitt liv har inte alltid varit rosenrött och jag tror att det hjälper mig i mitt arbete. Det har ökat min förståelse för människor, en stark drivkraft är att få människor att må bättre, säger hon, som nu kan se att samma drivkraft även finns hos yngsta dottern Emmeline, som också har fått mjuka massagehänder.
Lever som hon lär. Fastän hon själv är uppvuxen i stadsmiljö valde Gabriela att flytta ut på landet när hon själv bildade familj. I Storhögen fanns drömhuset, med de rätta attributen; romantisk kakelugn, tio mils utsikt och ett stilla lugn. Pendlingsavståndet på fyra och en halv mil gör inte så mycket.
– Vi ser det som ställtid. Det är då vi diskuterar igenom hur dagen har varit. Sedan kan vi ägna oss annat när vi kommer hem.
På gården finns det många djur, varav två hästar som dottern kommunicerar med. Jo, hon använder faktiskt ordet kommunicerar. Gabriela själv hjälper djuren när de har ont. Det låter kanske flummigt, men hon talar om det och om allt annat på ett helt självklart, osentimentalt sätt.
Varför krypa när man kan flyga? Gabriela Lexmyr Lindströms livsmotto vittnar om en människa som inte låter några begränsningar styra henne.
Mottot skulle också kunna lyda: Varför må dåligt, när man kan må bra? Därmed inte sagt att det är enkelt att må bra, inte alls. Men att det finns sätt att närma sig harmoni i tillvaron, det är Gabriela säker på.
P.s När Gabriela är ledig dansar hon gärna magdans eller går en långpromenad för att öka syretillförseln i ansiktet. Ofta bäddar hon utomhus med ullfiltar och sover en stund i den friska luften. Gabriela tycker att alla borde unna sig att sova lite mer. Själv skulle hon aldrig klara sig på sju, åtta timmars sömn som generellt rekommenderas. Hon har ett ansvar gentemot sina klienter och måste vara i balans”.

Jag blev intervjuad i Länstidningen  av bästa Sara Strömberg och en karikatyr gjordes av Kjell Nilsson-Mäki.