ansikte TurkosVi får många frågor om hudvård. För att kunna ge ett ordentligt svar måste man gå in på djupet hos varje person, så då rekommenderar jag att man bokar en konsultation. Bäst är så klart om jag får se och känna på huden, men det går även att göra konsultation på distans. Många frågor är ändå liknande för många personer, så här delar jag en fråga och mitt svar:

Hej!

Jag har precis hittat din fina blogg och lyssnat på dig när du pratade i radion.

Sen jag var i 20 års åldern, är 34 år idag, så har jag haft problem med min hud. Först var den super torr och fjällade på vintern trots att jag hade de fetaste krämerna från Biotherm. Sen när jag var i 25 års ålder fick jag rosacea. Jag har gluten och komjölks allergi sen slutet av tonåren och äter inget av det.

Men jag märker att min rosacea också påverkas av mitt blodsocker och av koffein. Nu har jag slutat med kaffe sen två veckor tillbaka. Gick rätt smärtfritt :O) Så det är rätt stabilt nu men jag har ju en rodnad. Hur behandlar jag den? Önskar verkligen jag kunde komma till dig men bort längs ner i vårt avlånga land. Behöver jag göra laserbehandling för att ta bort brustna blodkärl. Är det bra för huden med laser behandlingar?

Förutom rosacean är jag otroligt torr. Har gått ifrån Kanebo som jag använt i många år. Och tvättar bort smink med Aleppotvålen eller med den svarta Afrikanska tvålen. Smörjar mig sen med Oliviolja. En fin olivolja köpt lokalt på Mallorca. Det går absolut bra men jag kan inte sminka mig med olivoljan i ansiktet…. Tips mottages med tacksamhet för ojojoj vad jag letat och vill så gärna komma rätt.

Slutligen vilket ansiktsvatten skulle jag ha? Jag är ju både torr och känslig men om jag skulle välja är väl det torra mest akut att åtgärda va? Man åldras ju snabbare om man är torr inte sant.

Många frågor! Men jag blev så exalterad efter att ha läst och lyssnat på dig. Och så verkar du ju så fin :O)

Vänligen K

Hej K, Tack så hjärtligt för ditt gulliga brev<3!

Då ska jag försöka hjälpa dig. Ja, det är förstås lättare för mig och Bitte när vi får se och känna på huden. Och som du redan förstått så tittar vi även på insidan. När man har rosacea är man väldigt känslig för stress och då stress på alla nivåer. Blodsocker som går upp och ner är även en stress och koffein kan stressa binjurarna så du har känt helt rätt. Jag skulle rekommendera att du håller en kost som är stabil för ditt blodsocker. Det är lätt att det blir en hormonell obalans annars. Härligt att det gått så lätt med kaffet!

Jag är ingen varm förespråkare av laser som första val. Vid rosacea brukar man ha problem med lymfan också, bli svullen i ansiktet. Har du sett videon jag gjort om ansiktsmassage?

Nu till huden jag skulle rekommendera att du fortsätter med olivoljan i första hand på kroppen och gärna börjar med Alqvimias mandelolja (rengör gärna med mjuka eko bomullsrondeller, eller konjacs svamp) till kvällen. Jag skulle varmt rekommendera Nvey Ecos Evening repair cream – både på dagen och natten för dig. Den är otroligt skön och lugnande för huden.  När och om vi ska titta på en olja att ha under krämen som stärker dina kapillärer skulle jag rekommendera Alqvimias serum/extract för känslig hud. Här är det endast en droppe du behöver men den skulle vara väldigt bra för din hud. Den innehåller aprikoskärnolja som är bra för en torr hud, johannesörtsolja som verkar antiinflammatorisk och svalkande, rosa mosqeta som stärker huden och ger den rikt med a vitamin som jag tror att din hud har brist på (även d, e och k vitamin). Den kommer du att ha till natten. Under dagen kan du bara ta Evening Repair cream men om det behövs ta en liten droppe med serum också. Sedan kan du mejka direkt med Nvey Eco creme de luxe Foundation, om du vill ha den lite mer flytande så tar du bara en droppe av mandelolja och lägger på din spatel. Viktigt att du inte använder torra mineralpuder.

Ansiktsvatten som är bäst för dig nu är Alqvimias apelsinblomsvatten, ljuvlig för känslig hud. Men om du sitter mycket framför dator så säger jag Nvey Ecos Riche Hydrating Mist i stället. Den kan du använda både på morgon och på kvällen men också att spraya på huden under dagen om huden känns torr framför dator eller liknande.

Det var lite råd till dig. Hoppas att din hud nu ska få må bättre och bättre!

Ta väl hand om dig <3