Har du någon gång funderat över om maten du äter påverkar din hälsa negativt? Svaret är antagligen Ja – du kanske rent av har en födoämnesintolerans – Men hur gör man för att hjälpa kroppen att hitta så optimala födoämnen som möjligt? Födoämnen som inte driver inflammation och ohälsa. Inflammation som kan trigga symtom som t.ex. magbesvär, psykisk ohälsa, diffus trötthet, huvudvärk, hudbesvär, viktökning, humörsvängningar med flera. Det finns flera metoder, en metod är en elimineringsdiet där man utesluter vissa födoämnen under en längre tid, detta är dock något som kräver både uthållighet och tålamod.

Födoämnesintolerans

En födoämnesintoleransanalys mäter IgG och/eller IgA antikroppar i blodet. Dessa antikroppar frisätts då man äter någonting som man är överkänslig mot, då din kropp tror att den skyddar dig mot något den uppfattar som en fiende/inkräktare. Symtomen är oftast dosberoende och dessa födoämnen kan vara svåra att identifiera på egen hand då symtomen kan komma allt mellan 2-72 timmar efter intag. Om ett stort antal ämnen är involverade gör detta processen ännu svårare.

Kroppen behöver bra byggstenar för att kunna arbeta så optimalt som möjligt och det kan vara stor skillnad på vad som är rätt för dig och en annan individ. Med ett födoämnesintoleranstest får du svar på vilka födoämnen som din kropp reagerar på. När man sen identifierat vilka födoämnen som immunförsvaret reagerat mot och utesluter dessa ur sin kost så kan inflammationen minska och kroppen kan koncentrera sig på att börja läka, symtomen kan då minska och avta.

Vi hjälper dig givetvis med att besluta vilket test som passar just dig bäst. Hos oss på Turkos ingår alltid en konsultation efter mottagit testresultat där du och din terapeut går igenom ditt provsvar samt lägger upp en individanpassad handlingsplan. Välkommen att höra av dig till oss på 063-122313 eller via mail till

Vill du veta mera så kan du läsa här:

Födoämnesintolerans del 2

Födoämnesintolerans ImuPro prov med Konsultation

Analyser