Har du någon gång funderat över om maten du äter påverkar hur du mår? Svaret är antagligen Ja – du kanske rent av har en födoämnesintolerans. Inflammation från födoämnesintolerans kan trigga besvär som t.ex. magbesvär, diffus trötthet, huvudvärk, hudbesvär, viktökning, humörsvängningar med flera.

Men hur gör man för att identifiera de födoämnen som utlöser intolerans reaktion? En beprövad metod är en elimineringsdiet där man utesluter vissa födoämnen under en längre tid, detta är dock något som kräver både uthållighet och tålamod. Ett snabbare och säkrare sätt är att göra ett test; ett Födoämnesintoleransprov. Men vi tar det från början. Vad är egentligen en födoämnesintolerans, hur vet jag om jag har det och vad kan jag i så fall göra åt det? Vi har skrivit en artikelserie om Födoämnesintolerans där vi försöker bringa klarhet.

Födoämnesintolerans

En födoämnesintoleransanalys mäter IgG och/eller IgA antikroppar i blodet. Det är speciella antikroppar som frisätts i blodet när immunförsvaret hittat någonting att reagera på. Kroppens immunförsvar tror då att den skyddar dig mot något den uppfattar som en fiende/inkräktare. Symtomen är oftast dosberoende och symtomen kan komma allt mellan 2 – 72 timmar efter intag. Detta innebär att det kan vara svåra att identifiera vilka födoämnen som är utlösande på egen hand. Om ett stort antal ämnen är involverade gör detta processen ännu svårare.

Kroppen behöver bra byggstenar för att kunna arbeta så optimalt som möjligt. Det kan vara stor skillnad på vad som är rätt för dig och en annan individ. Med ett födoämnesintoleranstest får du svar på vilka födoämnen som din kropp reagerar på. När man sen identifierat vilka födoämnen som immunförsvaret reagerat mot och utesluter dessa ur sin kost så kan inflammationen minska och kroppen kan koncentrera sig på att börja läka, symtomen kan då minska och avta.

Vi hjälper dig givetvis med att besluta vilket födomnesintoleransprov som passar just dig bäst. Hos oss på Turkos ingår alltid en rådgivning efter mottagit testresultat där du och din terapeut går igenom ditt provsvar samt lägger upp en individanpassad handlingsplan. Välkommen att höra av dig till oss på 063-122313 eller via mail till helene@turkos.se

Vill du veta mera så kan du läsa här:

Nästa artikel, Födoämnesintolerans del 2

Se vår tjänst Födoämnesintoleransprov

Läs hur labbet Amodo Medical beskriver sitt födoämnesintoleransprov

Läs hur labbet EU BioTek beskriver sitt födoämnesintoleransprov