Perioral dermatit är en hudåkomma som är ganska vanlig, och det är något vi möter på varje dag på Turkos. Vi får också många frågor om PD, så här kommer våra tips och råd. Läs gärna mer på vår Temasida för Rosacea och Perioral Dermatit.

Kanske du oxå tänker: Vad ska jag göra med min stackars hud?! För dig rekommenderar vi vår Guide vid Inflammerad hud – Rosacea och Perioral Dermatit – Turkos

Googla så får ni se bilder på hur det kan se ut. Det är små röda utslag (papler och pulster) som ofta börjar med röda utslag runt munnen, en bit ned på hakan och ibland ut på kinderna. Ibland kan utslagen sitta runt ögonen, därav namnet. Perioral dermatit (peri = runt omkring, oral = mun, dermatit = inflammation i huden). Utslagen utvecklas till små knottror och i porerna bildas små varblåsor. Utslagen kan klia och/ eller svida- bränna lite. Huden kan också fjälla lätt. Typiskt för perioral dermatit är att man har ett område närmast läpparna som inte är påverkat, där området  kan verka vitt när man jämför med det röda området.  PD anses vara en undergrupp till Rosacea. Ofta får man finacea gel eller en antibiotika behandling, tetracyklintabletter en del behandlas år ut och in vilket inte alltid är så lyckligt. Ger tyvärr ganska ofta tillfälliga resultat och störd tarmflora. Många läkare rekommenderar nollbehandling för ansiktet och det brukar innebära ingen hudvård alls. Det är ofta en torr hud och då kan den behandlingen kännas väldigt jobbig och ibland kanske inte det bästa för huden. Det är däremot bra att man från början har så lite hudvårdsprodukter som möjligt för att kunna ge huden lindring. Det är en hud som man ska vara mycket försiktig och varsam med.

Varför får man Perioral dermatit?

Det brukar finnas flera och olika orsaker, men en ökad belastning och stress brukar kunna vara med på ett eller annat sätt. Det finns emotionell, känslomässig stress, men det kan också vara någon bakomliggande hormonell obalans eller att du äter något du inte tål oftast en kombination. Just magen är något vi fokuserar mycket på vid hudåkommor. Det är en inflammation som syns på huden men inflammationen finns lika mycket på insidan. Så den bör behandlas som en autoimmun inflammation. När det finns en födoämnesintolerans så behöver den åtgärdas för att immunförsvaret och inflammationen ska lugnas. Läs gärna om födoämnesintolerans.  Även starka rengöringsprodukter, övertvättande, tuff peeling, syror  och olämplig hudvård,  syntetiska parfymer, makeup och steroider, hydrokortison invärtes eller utvärtes- vilket också innebär stress för huden och kroppen. Det är vanligt är att man tagit nässpray för att man har haft problem med täthet i näsan. Då bör man undersöka vad som utlöser detta och behandla orsak. OBS om du felaktigt har använt hydrokortison för detta så måste den sättas ut mycket försiktigt, annars  riskerar du att få en snabb försämring av din hud (exacerbation som det då kallas). En del tror att löddermedel SLS- ALS och flour kan vara triggers.  Rengöringsprodukter, tvättmedel och sköljmedel, välj milda. Undvik att utsätta dig för de starka tvättmedlen som används av många hotell, vi tar alltid med oss egna örngott.  Datorns strålning är många känsliga för.

Undvik detta:

Undvik eller var mycket försiktigt med  peeling; din hud måste bli i mycket bättre skick innan du kan peela bort eventuella hudflagnor. Ibland så kan det dock vara nödvändigt att få bort ytan, men det ska göras varsamt och helst av en hudterapeut/hudvårdsterapeut. Vi brukar kunna rekommendera Esse Microderm och då använder du den mest som en ansiktsmask och tar bort den mjukt. Det brukar ge lagom med peeling. Ditt ph värde är ganska säkert stört (torr hud är basisk och den ska vara lätt syrlig) och mineral makeup gör huden mer basisk. Undvik också brun utan sol då huden blir torrare (pH värdet påverkas, se ovan). Även microfloran på din hud är i obalans. Var försiktig med rengöring, skummande rengöring brukar vara de mest aggressiva. Din kost påverkar också din hälsa och hud, det kan vara något du är överkänslig mot (gluten, mjölk, ägg, nötter, citrus mm), kolla upp det. Vi gör också födoämnestester. Vi kan inte säga vad du är överkänslig mot förutom socker, det tål du inte! Ta gärna bort mjölkprodukter direkt (mjölk, grädde, ost, yoghurt, smör brukar gå bra) och gluten, det är inte så bra vid inflammation. Läs gärna vad vi skrivit om akne.

Gör så här:

Vi har satt samman ett speciellt startpaket för perioral dermatit eller rosacea som vi rekommenderar att du börjar med.

Den inre hudvården är viktig, det vill säga det du äter. Se till att få i dig bra med vätska gärna olika örtteer. Örter och kryddor är rika på antioxidanter och bland annat gurkmeja, ingefära, guggul, boswellia, lakritsrot inflammationshämmande ämnen. Heller bär än frukt. Gärna bärpulver 🙂 Bra oljor fetter. Msm svavel är också något du försiktigt kan försöka och probiotika. Du kan även ha brist på zink och b-vitaminer. Gör gärna en hårmineralanalys så får du en bild av vad som kan hjälpa just dig. Här kan du läsa mer om hårmineralanalysen. 

Tillskott som har stark antiinflammatorisk effekt:

Omega 3. Vid uttalat problem så kommer inte att räcka med att äta fisk eller chiafrön. Men gör gärna det också!

Havtornsolja är en ljuvlig olja invärtes. Den stärker huden. Innehåller värdefulla fettsyror och A-vitamin.

Probiotika. Här finns det flera olika, välj den som passar bäst för dig. Många gånger så är det W8 för att få blodsockret under balans är viktigast. Prefor plus kan gärna användas 1 eller 2 burkar initialt.

D vitamin med K2, den är viktig för immunförsvar mm, den har också en antiinflammatorisk effekt.

Ett bra B-Komplex: Methyl-B-Komplex  och B-komplex.

Zinkbrist är vanligt men det är inte alltid så. Detta bör i så fall testas innan.

Magnesium 

Enzymer oftast mellanmåltider hjälper till att lugna inflammation.

Multivitamin,  Alpha plus Daily eller Innate Multi

Örter och andra tillskott som kan vara extra lämplig vid rosacea har vi listat nedan. Läs och se vad som bäst kan passa för just dig.

ÖrtoRen, många är lite svullna både i ansiktet och kropp då de har rosacea. Då kan denna blandning vara bra.

ÖrtoIF kan också vara lämplig. Flammig hud, svamp?

Vitlök Plus, verkar renande från insidan.

Oregano oljan i tablett form är väldigt effektiv bra både mot bakterier, virus och svamp.

DermaCollagen stärker din hud inifrån.

Probiotic Skin Active är en probitika som tillsammans med kollagen och hud vitaminer&mineraler ger din hud bästa boosten.

Tänk gärna på att välja naturligt färgrikmat. Addera smoothisar och gröna juicer  gör det enkelt. Se till att få vila och rörelse i lagom dos.

Hudvårdsrutin vid Perioral dermatit:

Så hur ska man nu ta hand om denna känsliga hud? Vi rekommenderar dig som har PD eller Rosacea att träffa en hudterapeut/hudvårdsterapeut som har en helhetssyn på din hud och hälsa. Den enda ansiktsbehandlingen vi rekommenderar vid PD, akne och rosacea är lymfdränage enligt Dr Vodder. Ofta så har man även ett lymfatiskt problem, det brukar visa sig genom att du är lite svullen i ansiktet. , bara genom att göra så kan du minska svullnaden i ansiktet och förbättra ditt lymfflöde.

Ljummet vatten är alltid bäst, din hud har svårt att hantera både värme och kyla. Tvätta huden så lite som möjligt. Här är våra råd lite olika beroende på hur huden ser ut när vi kommer in i bilden. Vi ger två alternativ, ett där endast olja ingår i hudvården och sedan en med krämer.

  1. Antingen endast mandelolja, jojoba eller argan  som rengöring (vid en känslig hud är det ao att kvalitén är den bästa) och sedan mandelolja eller serum anpassad. För dig med en hudsom är ojämn i struktur kan den vara svår att rengöra då kan Sensitive Cleanser vara bra.  Esse Sensitive Toner kan fukta huden innan. Även Esses Protect Oil kan också vara underbart lugnade. Ibland är faktiskt det dessa oljor bara som behövs och gärna Esses foundation som skydd. Många uppskattar även Couleur Caramels flytande foundation. Finns i flera nyanser. Kan kompletteras med hudvård så som Deep, Probiotic Serum.
  2. Hör av dig till oss så försöker vi hjälpa dig med den bästa hudvården för dig.

Övriga tips: Att använda ansiktsmask för extra hudvård Cream Mask från Esse. Om du sitter mycket framför en dator så rekommenderar vi att du använder foundation och Sensitve toner som kan sprayas även ovanpå makeup.

Det finns en viktig komponent kvar att nämna; det är vårt emotionella mående. Stress, oro och ångest är också något som starkt påverkar hela kroppen och inte minst huden. Att huden har en direkt koppling till våra känslor märks kanske tydligast då vår rodnar när vi blir förlägna och vita i ansiktet av rädsla. Hur vi andas påverkar huden. Vi rekommenderar dig att titta på vad som skulle passa just dig, mindfullness, mediyoga,  qi gong massage eller gå i samtal för att du ska må själsligen bättre. Kanske en kombination.

Observera att vi kan ha gett dig andra råd, det beror på att huden kan behöva olika hjälp vid olika tillfällen och vi tar hand om huden där den är. Som sagt titta gärna på vår video om hur man kan lägga på foundation i lymfansritkning, makeup och ansiktsbehandling i ett 🙂 och du kan använda penseln utan att ha foundation på.

Lycka till med din hud <3

Massor med kramar!