gabriela-i-radgivning

Roseacea vars vackra betydelse egentligen är ”små rosblommor” kan vara nog så plågsam för den som drabbats. Ofta ser man denna hudåkomma på de som redan har en känslig hud och man får då inflammerade utslag i ansiktets rundare områden, som kinder och haka. Ibland kan man se en vit prick i mitten, den går absolut inte att klämma. Denna plita känner du igen även hos en perioral dermatit som anses vara besläktade och i princip samma råd ges. Får absolut inte behandlas med kortison precis som perioral dermatit (PD). Precis som vid PD så kan det finnas en överkänslighet mot kvalster, solen, hudvård, kost och inte minst hormoner samt stress. Huden kan kännas som den brinner. Den kan se både fet och torr ut; när den är fet så är det oftast en glansig lite hårdare yta som egentligen talar om rejäl obalans, den ska inte torkas ut. Det kan även tillkomma finnar, oftast väldigt ömmande och har man haft det länge så kan det bildas knölar som kommer på näsan, haka, mellan ögonbryn, rinofyma. Detta är det mest män som drabbats av.

Precis som vid andra sjukdomar (cancer, psoriasis, fetma, MS, endomertrios) så ser man att kärlbildningen är störd vid rosacea. Det bildas för många blodkärl, en onormal angiogenesis som det heter. Kärlmotorik är också påverkad och huden blir då känslig både mot värme och kyla, det vi ofta ser för att inte säga alltid är en svullnad då lymfan blir påverkad. Det är därför jag säger att Dr. Vodders lymfdränage är den enda behandlingen som är lämplig för denna känsliga och reaktiva hud. Behandlingen gör att trycket i huden minskar, läkningen kommer i gång och stressen går ner. Titta gärna här på en rutin du själv kan göra.http://turkos.se/2015/11/30/mjuk-lymfstimulerande-ansiktsmassage/

Mat som är naturligt anti-angiogentik, så att det inte bildas för mycket blodkärl: eko röda vindruvor, jordgubbar, blåbär, grönkål, citroner, apelsiner, annans, körsbär, grönt, te, gurkmeja, vitlök, olivolja, lavendel mm. Kombinationer har starkast effekt, vi får då synergieffekter.

Vårt autonoma nervsystem styr ansiktets hud men även mage och tarm och det är vanligt att vi i samband med rosacea samtidigt ser en inflammation i mage och tarm, en IBS, läckande tarm, dysbios d.v.s. obalans i tarmen. Det är därför vi alltid pratar om den inre och den yttre hudvården. Båda måste tas om hand. Att behandla magen med lymfdränage när det finns ett hudproblem i ansiktet kan därför vara väldigt viktigt.

Inre hudvård:

Här har vi fokus på en antiinflammatorisk kost med mycket näring. Lägg till grönt och skönt, och ta bort socker, vete, råg och korn. Sedan bland det viktigaste byt bort mjölkprodukter (nej det går inte med laktosfri, smör kan fungera för en del) byt ut till mandel-, ris-, kokos- eller havremjölk. Din kost påverkar din hälsa och hud, det kan vara något du är överkänslig mot, t.ex. nötter, ägg mm, kolla upp det.

Tillskott som har stark antiinflammatorisk effekt:

Omega 3. Vid uttalat problem så kommer inte att räcka med att äta fisken eller chiafrön. Men gör gärna det också!

Probiotika. Här finns det flera olika, välj den som passar bäst för dig.

D vitamin.

Ett bra b-komplex. Obs att det ska stå folate då och inte folsyra som är den syntetiska varianten.

Multivitamin.

Du hittar bra kosttillskott här.

Yttre hudvård:

Ska vara mild och sparsam. Rengöring endast på kvällen. Antingen mild rengöringskräm som Nvey Eco Delicat eller en högkvalitet Mandelolja. Rengör mjukt och försiktigt. Apelsinblomsvatten och, beroende på hur din hud ser ut, White Light, johannesörtsolja, vetegroddsolja. Vänd dig till en terapeut. Om du är väldigt torr ta också Nvey Eco Forte Evening Repair Creme. God natt!

Morgon: Apelsinblomsvatten och några droppar av ditt serum och ansiktskräm. Som extra skydd rekommenderar vi Nvey Eco Creme de Luxe Foundation. Vid väldigt torr hud tänk på att verkligen lägga på den direkt efter hudvården. Är det kallt ute så endast serum och foundation. God morgon!

Undvik: Avstå från peeling; din hud måste bli i mycket bättre skick innan du kan peela bort eventuella hudflagor. Då är det bättre att du får en micro-dermabrasion gjord med ekologisk hudvård efter när din hud är i bättre skick. Ditt pH värde är ganska säkert stört (torr hud är basisk och den friska huden ska vara lätt syrlig) och mineral makeup gör huden mer basisk. Undvik också brun utan sol då huden blir torrare (pH värdet påverkas, se ovan) Var försiktig med rengöring, skummande rengöring brukar vara de mest aggressiva.

En behandling som är väldigt värdefull vid Rosacea är Dr Vodders Lymfbehandling.

Satsa på: Den inre hudvården är viktig, det vill säga det du äter. Läs gärna Acne inre hudvård.  Se till att få i dig bra med vätska gärna olika örtteer. Örter och kryddor är rika på antioxidanter och bland annat gurkmeja, ingefära, guggul, boswellia, lakritsrot är rik på inflammationshämmande ämnen. Hellre bär än frukt, gärna bärpulver. Bra oljor fetter. MSM svavel är också något du försiktigt kan försöka och probiotika. Du kan även ha brist på zink och B-vitaminer. Tänk gärna på att välja naturligt färgrikmat. Se till att få vila och rörelse i lagom dos. Lymfdränage  (ofta både ansikte och mage) och sist men inte minst se över ditt liv, är det mycket stress i ditt liv? Vara ute i naturen och regelbunden kontemplation eller meditation påverkar din hudsförmåga till läkning.

Till sist ska sägas att vi alla är unika, och vissa behöver mer kalium, magnesium och kalcium medan andra behöver mer av andra mineraler och spårämnen. Mycket fokus på magen. Sök upp en terapeut som kan hjälpa dig med det. Du kan också göra en hårmineralanalys.

Lycka till, och ha lite tålamod!

 

Gabriela

 

Ps: du kan även läsa om Perioral dermatit, där hittar du mer matnyttigt.

Perioral dermatit

Fråga&svar: mer om perioral dermatit

Perioral Dermatit Anncatrin berättar:

Fråga&svar Rosecea/perioral dermatit

Fråga&Svar Rosacea

Fråga&svar plitor/ knottror