Hej!

Vi får flera frågor om hur man kan stärka immunförsvaret för att bli fri från förkylningar och bihåleinflammationer som annars inte vill släppa. Här delar vi med oss om några tips att ta till för att snabbt bli frisk om du drabbats. Läs gärna mer på vår Temasida om Immunförsvaret.

Eteriska oljor är det mest effektiva du kan använda som skydd mot virus och bakterier! Det finns vissa oljor som är extra effektiva på luftburna virus, som Citron. En del är bra på både virus och bakterier som t.ex. Tea tree, Euakalyptus och Timjan. Andra verkar avsvällande så som Pepparmynta och Lavendel.

Här kommer några av våra bästa tips om aromaterapi för att stärka immunförsvaret:

1. Aromaterapi till kroppen. Ger en direkt effekt på immunförsvaret, men fungerar även som en bekämpning av virus och bakterier. Kan även användas förebyggande för att bygga upp motståndskraft mot infektioner i allmänhet. Vi hjälper dig gärna med att göra en kroppsblandning som är mycket lämplig för att skydda den mest känsliga huden mot yttre angrepp och motverka skadliga effekter orsakade av oönskade ämnen – virus, bakterier mm. Den kan också användas under perioder av trötthet och allmän trötthet på grund av dess positiva effekter på immunsystemet. Det är bra att kunna använda en rik blandning av olika eteriska oljor, som till exempel Tea tree – mycket forskning har bedrivits på den och den är antimikrobisk, antiseptisk, antiviral, bactericid, immunförsvarsstärkande, apelsin som är antiseptisk, lugnande, kramplösande, stärkande och sedan renande citron som också är bra på luftburna virus, och lavendel läkande och förstärker med de andra eteriska oljorna den antivirala effekten. Lavendel är också smärtlindrande precis som Tea tree. Timjan är immunförsvarsstärkande och är en av de bästa oljorna för att förkorta konvalescens och infektioner 🙂 Smörj in kroppen (lite vatten i handen eller fuktig efter dusch) viktigast är halsen och händer. Andas in <3 Du kan också ta denna olja i munnen, spotta sedan ut. Detta stödjer också hälsan. Skriv till info@turkos.se om du vill ha en sådan olja.

2. Sedan kan eteriska oljor användas i en aromastreamer som låter de eteriska oljorna spridas i rummet och fungera som ett skydd mot virus i luften. Även här kan du gärna använda flera oljor tillsammans. Vi kan också göra en sådan färdig blandning för dig. Aromastreamer är en apparat som har en kassett där man droppar eteriska oljor och en fläkt som sprider dem i luften. Då eteriska oljor är känsliga för värme är detta ett väldigt effektivt sätt att få spridning utan upphettning. Forskning visar hur effektiv de eteriska oljorna är på att rena ett rum från luftburna virus :). Vi kör den också i dammsugaren.

aromastreamer

3. Du kan också droppa ett par droppar i hett vatten i en bunke. Du tar en handduk över dig och bunken, andas in. Det räcker men 2 droppar. Då får du de eteriska oljorna ändå ner i alveolerna i lungorna.  Om du har känslig hud med brustna kapillärer, se då till att det inte blir för hett. Du kan också ta några droppar med en salva eller sheasmör och smörja på bröstkorgen. Var försiktig med Pepparmynta på småbarn, vi  rekommenderar då Spearmint i stället.

4. Skölj näsan med ljummet vatten, ca  2 dl men 1 krm salt och ev 1 krm bikarbonat. Gurgla med saltvatten.

5. Vädra ditt hem. Kör korsdrag under några minuter.

6. Kryddor och örter! Den finns flera som är speciellt bra för att stödja immunförsvaret: echinacea (rödsolhatt) propolis, timjan, fläder,kryddnejlika, älggräs och vitlök. Observera att man måste vara försiktig med echinacea om man är överkänslig mot korgblommiga växter.

7. Massera ansiktet så här för att få ner svullnad. Mjuka och lätta händer.

8. Probiotika behövs för att hjälpa immunförsvaret i magen. Det är mjölksyrebakterier och ser till att det finns snälla och bra bakterier. Tarmen är vårt inre immunförsvar (huden det yttre). Classic eller Prefor Plus är de bästa vid infektioner.

7. Gör te på ingefära, citron, timjan, kryddnejlika och lagerblad. Älggräs är naturens eget smärtlindrande och febernedsättande. Antingen som ört eller tinktur. Dricks ljummet. Drick flera gånger under dagen. Om du använder honung tänk på att den inte ska hettas upp för mycket.

8. NAC är rejält slemlösande, bra antioxidant.

9. De viktigaste vitaminerna och mineralerna för att boosta immunförsvaret är vitamin A, D och E och mineralet zink som stärker immunförsvaret helt naturligt. Zink finns i massor av i  pumpakärnor. Omega 3 också viktigt. C vitamin  i hög dos. Hjälper till med kroppens återhämtning.

10. Må gott! Ät näringsrikt, krama varandra eller dig själv det höjer faktiskt också ditt immunförsvar. Ta ett fotbad, smörj in dina fötter med oljor. Gärna mellan tårna också. Tänk på sömnen, den är verkligen viktig! Melatoninet som bildas då är en viktig antioxidant.

Ta hand om dig <3

Kramar och solstrålar i massor från oss på Turkos!