Det här inlägget handlar om akne / acne eller närmare bestämt handlar det om akne och yttre hudvård. Här går vi igenom det du kan göra själv redan i dag, för att få en hållbar förbättring redan inom ett par veckor.

På Turkos ger vi råd om både yttre och inre hudvård, så kost, stresshantering, sömn, träning, hormoner, mage, tarm och solen allt som påverkar vår hud. Vi vill hjälpa huden att få tillbaka sin balans genom att lugna och hjälpa till att hålla bakterierna i balans. Det gör vi bäst genom hudvård som innehåller råvaror som är antiinflammatoriska och balanserande.

Vi har satt samman ett startpaket som passar dig som vill behandla akne med inre och yttre hudvård. Startpaket Akne hittar du här:

Hudterapeutens tips på hudvård vid akne

Något som är viktigt att understryka i samband med akne är att huden inte är smutsig och den ska inte övertvättas. Som med all annan hudvård är rengöring viktigt, men överdriven rengöring har motsatt effekt.

Rengöring är viktigt och välj en som är för dig lämplig. En akne kan vara både fet, känslig och torr. Rengöringslotioner, här så är Esse Refining Cleanser väldigt bra.  Även Esse Sensitive Cleanser kan vara perfekt. Maria Åkerbergs rengöringskräm är också skapad med akne hudensproblematik i åtanke. Annars rekommenderar vi en bra oljerengöring med mandelolja som verkar balanserande, eller jojoba sig som är lite torrare och kan kännas skön för dig som har lite fetare hud. Även Arganolja kan vara lämplig. Olja behövs alltid tvättas bort varsamt med bomullsrondell med lite ljummet vatten på. Överdriven tvättning är inte bra för någon hud och absolut inte en hud som har akne. Hudens syramantel kan skadas och bakteriefloran som ska finnas på huden blir störd och problemen blir då förvärrade.

Rengöring bör ske på kvällen. Mjukt och varsamt. Gärna i lymfans riktning.

Esse Sensitive Toner  skakas lätt innan användning. Du kan spraya direkt på makeup under dagen om du behöver en uppfrächning!

Serum, Olja eller Ansiktskräm? Här behöver du välja efter din huds behov. Är det mest små plitor som beror på att huden är för torr, eller har din hud en inflammation. När huden är för torr kan en mandelolja av bra kvalité och lämplig hudkräm räcka. Om huden är inflammerad kan vi behöva ta hjälp av eteriska oljor för att komma till rätta med det.Hör av gärna av dig till oss då För en del räcker det med att bara använda serum och andra behöver både och. Vid ärr så är Esses Repair Oil underbar. Johannesörtsolja använder vi vid inflammation och ärr. Protect Oil verkar skyddande och lugnande.

Ibland så är kräm bäst, antingen ensam eller mer serum. Esses hudvårsserie  innehåller också både pre-och probiotika. Här finns det lite olika alternativ beroende på hur din hud ser ut:

Sensitive hydro och norish. Eller Deep kan vara väldigt lämplig.

Maria Åkerberg Face Lotion Moist som passar både torr hud och ungdomshy. Om din hud är mer inflammaerad och torr kan Face Protection vara bra. Sedan finns fina Face Sensitive som också passar för en irriterad hud.

Du använder alltid serum/olja innan hudkräm.

En bra foundation är en del i hudvården. Esses foundation är verkligen en del av hudvården! Den ger både vård och skydd. Den har både ett spf 30 och innehåller tyndaliserad Lactobacilus (mjölksyrebakterier), som kan docka på hudcellerna och därigenom stärka barriärfunktionen genom att stimulera utsöndringen av antimikrobiella peptider.

Behandlingar vid akne

Det finns flera ansiktsbehandlingar som är lämpliga för aknehuden som kan utföras både hemma och på salong. Det bästa är en kombination av de båda, där du gör hemläxan enligt de råd du får av hudterapeuten på en behandling. Här är ett par vanliga tips:

Esse Clay Mask

Maria Åkerberg Face Mask Clearing 

Esse Microderm Exfoliator 

Havremask som du gör hemma själv, väldigt kladdig men också väldigt läkande för huden med sina slemämnen. Anpassa recept efter behov.

Diamond Dermabrasion är en ekologisk diamantslipning som utförs på salong och som hjälper till att ta bort ärr och göra huden jämnare. Det är ett mycket säkrare sätt att göra en peeling som minimerar risken att i värsta fall göra så att bakterierna sprids.

Dr Vodders manuella lymfdränage, här kan vi inte nog understryka vikten av lymfans betydelse för hud och även hälsa. Den hjälper till att få ner inflammationen och huden får bättre läkning. Unna dig regelbundna behandlingar och gör gärna mini behandlingar hemma.

Fotobiomodulation

En Hårmineralanalys kan vara ett viktigt verktyg till att komma åt obalanser på insidan.

Födoämnestest IMU Pro Parasiter mm

Tänk på att om du använder makeup använd något som inte stör, torkar ut eller irriterar huden. Var försiktig med löspuder mineralfoundation som kan verka uttorkande. Rengör borstar och svampar minst en gång i veckan, men helst varje dag.

Om du känner att du behöver ytterligare rådgivning, eller stöttning i att genomföra en justering i din livsstil för att bli kvitt din akne kan en terapeut hjälpa. Antingen kan du komma på rådgivning till oss på Turkos salongen eller så kan vi göra en distansrådgivning. Vi rekommenderar även att man gör en hårmineralanalys där handlingsplanen ingår. Skriv eller ring till oss på info@turkos.se eller 063-122313

Då har du tagit första steget på din yttre hudvård! Kombinerat med den inre hudvården så bör du se förbättring snart!

Här kan du läsa mer om akne:

Akne del 1 – Vad är akne?

Akne del 3 – Yttre hudvården