Hej alla solstrålar 🙂 

Jag har fått väldigt många mail med frågor om solskydd och vad jag tycker är bra. Så här kommer det. Solen är vår vän och vi behöver njuta i lagom dos av den. 15 min utan solskydd kan vara bra för att tillgodogöra sig D vitaminet som är ett otroligt vitamin eller förhormon. Ju mörkare hud du har desto längre exponeringstid i solen gäller. Något att tänka på för er med lite mörkare hudnyans är att ni kan behöva extra med D vitamin.

 

 

För ansiktet så ger både Esses foundation och Mádara CC bra skydd. Stabila fetter, vitaminer och naturliga mineralpigment skyddar huden bra.

Nu kommer nästa sak jag brukar säga, högre solskydd behöver inte vara bättre – utan faktiskt sämre. Jag De flesta bör klara sig med 10-30.  Man kan lätt tro att faktor 30 är väldigt mycket bättre än 15, men faktor 15 betyder att 93 % av UVB filtrerats bort och vid faktor 30 är det 96,7 % och spf 40 har 97,5 %. Mängden filter som man behöver tillsätta är rejält ökad men ger inte så stor höjning av spf. Nu så har man denna skala:

 Solskydd nu i fyra kategorier

 Lågt skydd (Low): spf 6-10 Medelhögt skydd (Medium): spf 15-25Högt skydd (High): spf 30-50Mycket högt skydd (Very high): spf 50+

 Ny UVA-märkning. Skyddsnivån mot UVA-strålarna rekommenderas vara minst 1/3 av UVB-skyddet. Märkningen av UVA-skyddet ska vara likadant på alla solskyddsprodukter och märkas med en särskild symbol. 

 Det enda fysiska solfilter som är godkänt i Sverige nu är Titandioxid. Jag skulle hoppas och tro att vi snart också ser zinkoxid som godkänd.  /Godkänt nu/Dessa två tillsammans är nämligen en bra kombination. Att använda zinkoxid i form av nanopartiklar är inte tillåtet i EU. Det man är rädd för är inte just zinkoxid utan nanopartiklar mer allmänt. Men de flesta ekologiska solkrämerna hade zinkoxid i partikelstorlek som inte kan penetrera in i huden.  Zinkoxiden är godkänd att använda i hudvård även till barn men man får ej säga att det används som solskydd. Så just nu finns det flera bra eko solskydd som ej tillåts i Sverige för tillfället.

 

Jag gillar UV bio, de har  titandioxid  (som faktiskt har lite zink för hudvård) som fysikaliskt filter. Det finns också ECO Cosmetics som bara använder titandioxid. Jag har upplevt den senare lite svårare att få ut på huden, men ser att de börjat med en gele spf 30 (lite högt)  som tydligen inte ska synas.  Någon som testat?

 

Nu har ju naturen också vegetabiliska oljor som har solskyddande egenskaper, vad sägs om : 

 

Hallonfröolja (käka massvis med hallon i sommar!), Anthony J. O’Lenick, som skrivit “Oils of Nature,” säger att hallonfröoljan har en naturlig SPF på mellan 28 och 50 och har en kliniskt betydande antiinflammatoriskt egenskaper. 

  Morotsolja har solskyddande och hudvårdande egenskaper. Bra för sunda hudceller. Den förbereder huden så att produktionen av melanin kommer i gång. 

Sesam oljan brukar också framhållas. Sesamolja och jojoba olja har också ett inbyggt solskydd, brukar sägas ha spf 4. Det sägs skydda mot ca 30 % av uv strålning. Det som gäller med oljor är att de går ganska snabbt in i huden. Kokosoljan har inget högt SPF (filtrerar ca 20%) men även den hjälper hudens melanin produktion att komma i gång.  En klient berättade att hon oftast bara brukar bli röd men förra sommaren sluppit det utan i stället fått en fin gyllene hud då hon använt eko kokosfett.

 Så antingen använder du någon av dessa oljor, eller kanske blanda lika delar morotsolja, sesam och kokosolja. Gärna tillsammans med sommarkläder och en fin sommar hatt! Hatten på bilden är en Kamimski hatt.

Sen vill jag också säga att kosten spelar en viktig roll för att minimera risken för solskador rejält om du har en bra kost full med nyttigheter

 Så njut nu i sommaren som sägs vara på intågande!

Här har jag skrivit litegrann tidigare.

 Massor med kramar