Hej alla solstrålar 🙂
Jag har fått väldigt många mail med frågor om solskydd och vad jag tycker är bra. Så här kommer det. Solen är vår vän och vi behöver njuta i lagom dos av den. 15 min utan solskydd kan vara bra för att tillgodogöra sig D vitaminet som är ett otroligt vitamin eller förhormon. Ju mörkare hud du har desto längre exponeringstid i solen gäller. Något att tänka på för er med lite mörkare hudnyans är att ni kan behöva extra med D vitamin.
För ansiktet så ger både Esses foundation och Mádara CC bra skydd. Stabila fetter, vitaminer och naturliga mineralpigment skyddar huden bra.
Nu kommer nästa sak jag brukar säga, högre solskydd behöver inte vara bättre – utan faktiskt sämre. Jag De flesta bör klara sig med 10-30. Man kan lätt tro att faktor 30 är väldigt mycket bättre än 15, men faktor 15 betyder att 93 % av UVB filtrerats bort och vid faktor 30 är det 96,7 % och spf 40 har 97,5 %. Mängden filter som man behöver tillsätta är rejält ökad men ger inte så stor höjning av spf. Nu så har man denna skala:
Solskydd nu i fyra kategorier
Lågt skydd (Low): spf 6-10 Medelhögt skydd (Medium): spf 15-25Högt skydd (High): spf 30-50Mycket högt skydd (Very high): spf 50+
Ny UVA-märkning. Skyddsnivån mot UVA-strålarna rekommenderas vara minst 1/3 av UVB-skyddet. Märkningen av UVA-skyddet ska vara likadant på alla solskyddsprodukter och märkas med en särskild symbol.
Det enda fysiska solfilter som är godkänt i Sverige nu är Titandioxid. Jag skulle hoppas och tro att vi snart också ser zinkoxid som godkänd. /Godkänt nu/Dessa två tillsammans är nämligen en bra kombination. Att använda zinkoxid i form av nanopartiklar är inte tillåtet i EU. Det man är rädd för är inte just zinkoxid utan nanopartiklar mer allmänt. Men de flesta ekologiska solkrämerna hade zinkoxid i partikelstorlek som inte kan penetrera in i huden. Zinkoxiden är godkänd att använda i hudvård även till barn men man får ej säga att det används som solskydd. Så just nu finns det flera bra eko solskydd som ej tillåts i Sverige för tillfället.
Jag gillar UV bio, de har titandioxid (som faktiskt har lite zink för hudvård) som fysikaliskt filter. Det finns också ECO Cosmetics som bara använder titandioxid. Jag har upplevt den senare lite svårare att få ut på huden, men ser att de börjat med en gele spf 30 (lite högt) som tydligen inte ska synas. Någon som testat?
Nu har ju naturen också vegetabiliska oljor som har solskyddande egenskaper, vad sägs om :
Hallonfröolja (käka massvis med hallon i sommar!), Anthony J. O’Lenick, som skrivit “Oils of Nature,” säger att hallonfröoljan har en naturlig SPF på mellan 28 och 50 och har en kliniskt betydande antiinflammatoriskt egenskaper.
Morotsolja har solskyddande och hudvårdande egenskaper. Bra för sunda hudceller. Den förbereder huden så att produktionen av melanin kommer i gång.
Sesam oljan brukar också framhållas. Sesamolja och jojoba olja har också ett inbyggt solskydd, brukar sägas ha spf 4. Det sägs skydda mot ca 30 % av uv strålning. Det som gäller med oljor är att de går ganska snabbt in i huden. Kokosoljan har inget högt SPF (filtrerar ca 20%) men även den hjälper hudens melanin produktion att komma i gång. En klient berättade att hon oftast bara brukar bli röd men förra sommaren sluppit det utan i stället fått en fin gyllene hud då hon använt eko kokosfett.
Så antingen använder du någon av dessa oljor, eller kanske blanda lika delar morotsolja, sesam och kokosolja. Gärna tillsammans med sommarkläder och en fin sommar hatt! Hatten på bilden är en Kamimski hatt.
Sen vill jag också säga att kosten spelar en viktig roll för att minimera risken för solskador rejält om du har en bra kost full med nyttigheter!
Så njut nu i sommaren som sägs vara på intågande!
Här har jag skrivit litegrann tidigare.
Massor med kramar
Hej Gabriela,
Vet du ngt om olivoljans egenskaper i solen?
MVH
Jen
Hej, vilka fina tips! Jag får pigmentfläckar och melasma, ska jag använda solskyddsmedel varje dag då eller räcker det med foundation? Kram från Anna
Hej Jen 🙂
Olivoljan ger inte så mycket solskydd i solen. Däremot innehåller den e- vitamin som är viktigt mot fria radikaler. För mig är den mer än favorit i matlagning än i hudvård. Tänk också på att den gör nytta för huden inifrån 🙂 Om du ändå vill använda den blanda den då med sesam och morotsolja i bra stabilfett.
Må så gott i solen!
Varma hälsningar Gabriela
Tack så hjärtligt snälla Anna 🙂
Då man en gång drabbats av pigmetfläckar och melasma (gjorde ett inlägg på min gamla blogg) så bör man vara extra försiktig. Men en dag ute på stan eller krattandes i trädgården räcker det hur bra som helst med creme de luxen 🙂 Gärna med bra hudvård under. Om du däremot tänker vara vid vattnet så skulle jag ta lite solskydd under. Tänk på att exponera andra delar av kroppen i alla fall 15 min så att du kan bilda D-vitamin. Ät extra D- vitamin på vintern och använd white light för att hålla det i schack. Ofta är det hormon påverkan bakom melasma, så gravida, eller nyblivna mödrar bör vara extra försiktiga. Det gäller också ofta de som tar syntetiska hormoner som p-piller mm. Önskar dig en härlig fredag!
Kramar Gabriela
Hej!
Jag har nyligen köpt eco cosmetics nya solskydd för ansiktet i geleform. Jag blev väldigt besviken då den
både ser och känns väldigt oljig och glansig ut i ansiktet. Dock blir man inte vit,vilket är ett plus,men konsistensen gillade jag inte alls så nu använder jag den på kroppen istället. Och den är inte genomskinlig, utan ljust gul vilket syns när man torkar bort den efter solning.
Hej Jenny!
Tack så hjärtligt för din feedback <3 ! Undrade just hur den fungerade. Tyckte att det lät intressant att man inte blev vit av den och att den inte skulle innehålla nanopartiklar ändå (vilket brukar vara fallet) Jag gillar ju olja, men ansiktsserum brukar ju gå in väldigt lätt. Men det låter inte på din upplevelse som att den gick in, utan mer låg ovanpå? Tråkigt. Bra att den gick att använda på kroppen!!
Önskar dig en strålande fredag och en skön helg 🙂
Kramar Gabriela
Hej hej!
Har också köpt Eco Cosmetics ansiktsgel Spf 30 och tycker att den verkar vara bra (har inte använt den så många gånger än) och blev väldigt positivt överraskad av hur lite den syns (hur har de lyckats med att den inte blir vit på något sätt utan nanopartiklar?!?)
Visst, den lägger sig rätt mycket på ytan, men det är väl det fysikaliska skydd brukar göra och ska göra väl?!?
Om jag jämför med andra ekologiska solkrämer som jag har testat (Green People spf 25, Dr Hauschka m.m) så känns den här mindre fet och blänker mindre helt klart.
Så, nu har du två utlåtanden om den 😉
[…] kunde jag missa att tipsa om Gabrielas inlägg? Himla bra är det i alla fall. Läs själva här. Share this:TwitterFacebookGillaGillaBli först att gilla SolSolskydd ← Previous post […]
Tack så hjärtligt Estelle 🙂
Vad bra att du var nöjd med den! Bra med ännu en till erfarenhet. Det ända för mig är att jag tycker att spf 30 (ta lite mindre produkt) är lite för högt. Och med det sagt så blir jag lite bekymmrad när jag ser att det flesta märkena har spf 50 till småbarn! Här gäller solhatt, kläder och parasol till de riktigt små barnen och när de är lite äldre, ett solskydd som 15-20 + kläder.
Massor med solstrålar, nu fyller vi sakta och säkert på med energi och D vitaminer 😀 !
Hej,
Vilket superbra inlägg! Bra att veta att man kanske inte behöver så hög SPF 🙂
Vet du förresten något bra solskydd till ansiktet? Jag har blandhy som är ganska fet, finns det kanske några oljor man kan blanda ihop själv som inte blir så feta?
/Alexandra – Ecosmart
Hej Alexandra på EcoSmart 🙂
Ska ta och kolla in din blogg 🙂 Vad roligt att du gillade inlägget!
Vad bra att du har en bra sebum produktion i ansiket! Viktigt att du väljer bra veg. oljor som är stabila i glasflaskor. Det bästa med bra vegetabiliska oljor är att de balanserar sebumproduktionen (mandelolja är underbar på att göra det). Vetegroddsoljan är väldigt lätt, men skyddar inte lika mycket i solen. Så en blandning av Alqvimias morotsolja (här ingår den lätta vetegroddsoljan också) med mandel och kanske lite sesam + solhatt. Annars så lite av foundation just för ansiktet. Men de ovannämda solskydden är också bra.
Massor med solstrålar och kramar Gabriela
Tack så jättemycket för ditt svar Gabriela!
Av en händelse har jag just mandel och sesamolja hemma så det ska jag ta och testa!
Läste här ovan att du säger att Spf 50 är för högt till småbarn. Vad är det som händer med för mycket solskyddsfakor? Varför är det inte bra med för högt?
/Alexandra – Ecosmart
Hej igen 🙂
Vad bra att du redan har oljor hemma, då är det ju bara morotsoljan som fattas viktigt då den innehåller rikligt med betakaroten, en olja som är ganska lätt (bra att blanda olika oljor för solskydd)! Du kan också blanda dessa oljor med ett ekologiskt solskydd. Nu till varför jag inte jublar då jag ser spf 50 för småbarn. Det är så att desto högre spf desto mer fysikaliskt eller/och kemiskt filter är med, och som jag skrev påverkar inte den högre mängden av dessa ämnen nämnvärt UV skyddet. Jag tycker att barn ska man skydda på andra sätt än att öka mängden av dessa ämnen på deras känsliga hud. Skugga, parasol, kläder, bra näringstät mat. Så fram med parasollet och jordgubbarna och njut i vår gröna sköna sommar 🙂
Kramar och solstrålar Gabriela
Bra inlägg! 🙂
Såg att UvBio har kommit med ett solskydd som har lite färg också.
Är det något du ska ta in och/eller testa?
Hej 🙂
Tack så hjärtligt Malin! Ja, jag tänkte även testa deras autobronzer. Kram och solstrålar Gabriela
Oj, hoppas det var ett gammalt inlägg jag skrev på. 😉
Jag hittade det via en länk så jag tänkte att det var nytt.
Det går hur bra som helst :)!
Hej Gabriela,
Hur är det med UVbios produkter på barn? Klara blir två i augusti och självklart blir det solhatt, kläder och en del skugga. Men har funderat en hel del på om jag bör kompletera med någon solkräm och i så fall vilken?
mvh Kristin
Hej Kristin,
Aldrig högre än spf än 20 på barn. Precis kläder och hatt i första hand. De behöver dock också solsken precis som oss vuxna, i lagom dos. Du kan gärna smörja deras hud med de veg. oljorna som jag nämnt ovan.
Kramar och solstrålar i massor <3
Hej hej,
Vilket fantastiskt bra och informativt blogginlägg. Perfekt för oss som försöker navigera i oljesolskydds-djungeln. Jag blir också lite nyfiken på om kvalitén på oljan gör någon skillnad på hur hög solskyddsfaktorn är. Är det exempelvis någon skillnad på att använda varmpressad (eller hur den nu tillverkas) kokosolja eller på att använda kallpressad, extra virgin, kokosolja?
Vänlig hälsning
Anna
Hej Anna ,
Tack så hjärtligt :)! Bra fråga! Jo, kvalitén på oljan är avgörande för dess Solskyddande effekt. Det är väldigt stor skillnad. Absolut kallpressad, extra Virgin på kokosoljan. Rå, demeter är bra. Men tänk på att kokos är naturligt antibakteriell och det ska vi inte ha på huden varje dag. Rekommenderar inte den raffinerade kokosoljan. Som att ta bra veg. oljor och göra margarin.