gabriela-i-radgivning“Hej!

Tack så mycket för en spännande och intressant blogg! Jag kommer in här ibland och läser lite av era nyheter.

Jag har tittat på er blogg ett tag och sett att man kan skriva till er och få lite råd ibland. Så jag tänkte att jag skulle ställa en fråga till dig nu, som jag funderat på ett tag.

Jag har alltid haft väldigt fet hy och tyckt att det är jobbigt. Jag har misstänkt att jag kanske har torr hy som blir fet för att den är så väldigt torr, istället för fet hy “på riktigt”. I somras började jag med ekologiska kallpressade oljor till ansiktet som återfuktning. Jag tvättar ansiktet med ljummet vatten mogon och kväll och smörjer sedan in mig. I början funkade det jättebra och det överdrivet oljiga försvann helt.

Men nu är min hy jättetorr istället och nästan fjällig när jag t.ex. har duschat, fast jag smörjt in mig tidigare på dagen. Om jag inte smörjer in mig alls i ansiktet blir jag jättefet i hyn på någon timme ungefär.

Så nu är jag orolig för att oljan gör att hyn blir torr i längden, det vill jag ju inte, för torr hy ger rynkor snabbare än fet har jag hört. Är det verkligen bra att använda oljor när man blir torr av det? Eller vad kan det bero på? Jag har inte läst om någon annan som blir torr av att använda oljor.

De oljor jag har i ansiktet är ren tistelolja som en bas, och sedan använder jag kakaosmör blandat med olivolja och tistelolja över basen. Eftersom att det är utblandat med kakaosmör är det som en salva ungefär. Det har alltid gett jättebra resultat innan. Ibland har jag haft lite ricinolja utblandat med tistelolja också. Två gånger i veckan smörjer jag in mig med arganolja också.

Jag är 21 år. Kanske lite tidigt att oroa sig för rynkor, men det är bättre att göra det tidigt än för sent!

Med vänlig hälsning,
Sofie D”

 

Hej Sofie,

Vilka bra frågor :)! Tack så hjärtligt för uppskattningen <3

Precis som du upplevt kan man använda oljor att torka ut en hud….

Hur man använder oljor och vilka man använder är a.o.

Då tar vi det från början, du behöver bara rengöra ditt ansikte med olja på kvällen. Sedan efter dusch så bör man smörja in huden medan den fortfarande är fuktig. Ricinolja,kakofett kommer oundvikligen att torka ut din hud! Tistelolja är egentligen inte en av mina favoriter till hudvård. Ricin är alldeles för fet när den används till rengöring. Den är lite för effektiv skulle man säga. Om du har fått målarfärg på händerna, då kan den vara bra. Men så här i vanlig daglig rengöring så verkar den uttorkande. Kakosmör kan vara bra men i väldigt liten mängd, annars får du även här en uttrorkande effekt.  Ja, kanske lite tidigt att oroa sig för rynkor men däremot är det inte bra att ha torrhud. Det betyder förutom att du riskerar att få rynkor tidigare att din hud inte är riktigt hel. Det är viktigt för hudhälsan och faktiskt också för ditt immunförsvar att ha en hel hud. Så jag skulle vilja säga; mandelolja som rengöringen. Sedan vi brukar rekommendera och vi gör serum som har en kombination av oljor, vegetabiliska och eteriska som hjälper en hud att balanseras. Det är i näring i dessa oljor <3

Kram Gabriela

 

 

p.s använd kakaofettet till att göra goda Raw efterrätter :)!