gabriela-i-radgivningHär kommer fler frågor & svar om perioral dermatit. Får frågor om det i princip varje vecka. Här är ett av mailen.

 

Hej Gabriela!

 Mitt namn är A och jag är en 25 årig tjej som haft Perioral Dermatit i flera år och jag lider av det ännu, trots att jag går på antibiotika. Ett tag känns det som att utslagen försvinner, men de återkommer periodvis. Vad kan detta bero på?

Jag får även en massa ärr som jag inte lyckas bli av med. Ärren är nya, så att säga, eftersom så fort utslagen så kallat försvinner, så bildas det ärr istället. Dessa ärr är rättare sagt mörka fläckar, – inga djupa ärr i hyn.

 Har du några tips på vad man kunnat använda sig utav för att få detta att försvinna?

 För övrigt så har jag en väldigt fet men samtidigt känslig hy, – känns nästan som att talg uppstår så fort jag tänker på det! Jag läste någonstans på Internet att “fett löser fett” och att man då skulle använda sig utav oliv olja som hudvård. Det funkar rätt bra faktiskt. Det som är mindre bra är att hyn blir flottig ett tag efter man sminkat sig.  Jag har använt alla möjliga foundations, – alltifrån H&M prylar till grejer från Apotek och även produkter från hudterapeuter. Hittills har ingen av dessa prylar blivit rätt. Min hy känns fortfarande fet och hur ofräsch som helst. Detta i sin tur leder till att man blir stressad av att det aldrig blir bra.

 Sminket jag använder är pulver, eftersom flytande foundation gör att det ser ut som om jag bär en mask  och min hy producerar ännu mera talg än vanligt då. Jag använder inga ansiktskrämer som helst, just pga all talg, – känns som att “basen” finns där, så då är det ingen större mening med att lägga på mera “smörja”.  Finns där något smink på er webshop som skulle kunna funka på min hy? Jag kan inte gå runt osminkad just pga de alla mörka fläckarna kring munnen och även en bit upp på kinderna.

 

Hej A,

Då ska jag försöka hjälpa dig vidare. Att perioral dermatiten återkommer är inte så konstig så länge den bakomliggande orsaken inte är löst. Visst har du läst det jag skrivit om PD på bloggen?

Antibiotika tar bara tillfälligt hand om problemet och kan tyvärr ibland ställa till med mer problem. När du beskriver att det blir mörka fläckar i första hand mer än ärr så (förutom att börja tänka på hormoner och levern) så har Esses några alternativ jag framförallt rekommenderar. Vi gör nu individuella lösningar. Ta den framförallt på kvällen så behöver du inte känna dig oljig på dagen. Om du vill testa kan vi ordna 5 ml eller 17 ml. Den hjälper huden med inflammationen och att hålla den i balans.

 Som basolja för rengöring skulle jag välja mandel (balanserande) eller vid torrare hud aprikoskärnolja. Du kan ev behöva eteriska oljor för att hålla huden i balans. Då kan ta använda Apelsinbloms- eller lavendelvatten.  Om du i stället föredrar en rengöringslotion så rekommenderar jag där Esses Sensitive Cleanser. Det kanske blir det som du trivs bäst med. Till dagkräm skulle jag välja Esses Deep,  Känns din hud torrare så kombinera med Esses Protect Oil. Måste också säga som du säkert vet att det som är bra med rikligt med talgproduktion pga att man får rynkor senare. Men har låter det som din hud försöker överkompensera en i botten torr hud. Esse har också väldigt underbara produkter för den allra känsligaste huden.

Nu till makeup, mineralmakeup får din hud att vilja producera mer talg eftersom den är torr på ytan. Jag skulle rekommendera Esses foundation, tunt lager- ta lite av  puder från Couleur Caramel. (som har bla squalne i sig så att huden inte blir torr) pudra lätt. Ta ett tunt lager till och avsluta med att pudra lätt. Många uppskattar också Couleur Caramels flytande foundation, den ger inte samma täckning men ger en jämnare ton och vårdar huden.

Om du kommit till Turkos så hade vi hjälpt dig med den bakomliggande orsaken men jag kan i alla fall säga att få in en gröndrink dagligen vore bra för din lever och hormoner. Viktigaste ingredienser skulle vara : grönkål, ingefära, gurkmeja och blåbär. Läs gärna här också.

 Solstrålar och kramar