Hår

“Hej Gabriela!

Vi träffades på Allt för hälsan-mässan och du sa att jag gärna fick skriva till dig om jag hade ngr frågor 🙂

Jag har efter vårt möte börjat tvätta mig med olja, sedan en toner och sedan samma rengöringsolja. Jag märker redan skillnad 🙂 varför är oljor att rekommendera över krämer med vatteninnehåll? Är det för att det fryser på huden? Vilken olja är bäst vid tvätt och som avslutning? Funkar jojobaolja som kräm?

Min andra fråga rör hårfärg? Hur färgar du och Kajsa fr Nvey Eco era hår? Och hur stajlar ni era hår?
Är Santes färger bra dvs vet du om resultatet blir bra som kemiska färger?
Är annars “Hårfärg från naturen” hårfärger okej?Jag skriver ner innehållet:
Colour gel: PEG-2 Soyamine, Aqua, Cocamide DEA, Alcohol Denat., Oleic Acid, Propylene Glycol, Ethanolamine, Hydrolysed Wheat Protein, Parfum, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Certified Organic Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Extract, Certified Organic Citrus Dulcis (Orange) Extract, Certified Organic Citrus Grandis (Grapefruit) Extract, Ascorbic Acid, Tocopheryl Acetate, Sodium Sulphate, Sodium Hydrosulphate, Tetrasodium EDTA, Phenylenediamines, 4-Chlororesocinol, 2-Amino-4 Hydroxyethylaminoanisole Sulphate, N-Phenyl-P-Phenylenediaminesulphate, 4-Amino-Hydroxytoluene, M-Aminophenol, P-Aminophenol.

Colourfix: Aqua, Hydrogen Peroxide, Certified Organic Anthemis Nobilis (Roman Chamomile) Flower Extract, Polyquaternium-10, Phenoxyethanol, Potassium Sorbate, Vitamin E, Etidronic Acid.

Hälsningar
/M

Ps kan du rekommendera en solskyddsfaktor som funkar nör snön lägger sig? Tack! Ds”

Hej M,

Så roligt att få träffa dig på mässan!

Så roligt att höra att du märker skillnaden på din hud! Det brukar ge en helt ny friskhet och lyster till huden.

Första frågan olja/krämer. Jag tycker båda är bra men om jag bara skulle få ta med mig en av dem till en öde ö skulle jag välja ett oljeserum. Tänkte att jag skulle beskriva min egna hudvård lite kort (sen anpassar jag hela tiden till min huds behov).

Morgon: apelsinblomsvatten, Alqvimia Beauty Extract (ett serum med en bra synergi av olika vegetabiliska och eteriska oljor). Alqvimia ansiktskräm för känslig hud och sedan foundations från Nvey Eco.

Kväll: ljummet vatten, mandelolja- (just nu avocadoolja för det är jätte kallt och jag har varit  förkyld och ynklig 😉 och då och då Ylang Ylang rengörningskräm, apelsinblomsvatten. Sedan Beauty Extract/ eller vetegroddsolja/morotsolja körde nyss en kur med rosa mosqueta men oftast är bara ett serum. Är huden väldigt torr så får den en ansiktskräm också.

Vilken olja som passar bäst beror på vad ens hud behöver. Både jojoba och mandeloljor är bra basoljor. Vetegroddsoljan är också helt underbar, lite dyrare men underbar. Riktigt riktigt viktigt är det med bra kvalité. Jag gillar oljor som förvaras i glasflaskor.

Men jag brukar rekommendera att man från början tar väldigt få men bra produkter. Då är basoljor, ansiktsvatten (hydrolat) och foundation perfekt.  Och som sagt jag gillar ansiktsoljor. Angående om oljor är lämpligare på huden än krämer då det är kallt ute. Jo, visst om man ska ut i kylan så är oljor lämpligare eller så är det viktigt att låta krämen gå in först.

Nu till frågan om hårfärgning. Cajsa och jag färgar gärna hår med Logonas Color creme. Men till sommaren så kan även citronen komma fram. Har även slingat håret hos ekologisk frisören tror jag hette Åsa … Det är några år sedan nu, men hon var super duktig och jag blev väldigt nöjd. Till exempel  rabarberot ger en härlig gyllenefärg. Vet att Moonsun i Gamla stan har en ekofrisör.

Rent generellt så tror jag att man kan säga att det är lättare att få fram varmare färger än kalla på ett naturligt sätt. Du undrar om en inci lista och ja, jag kan väl markera tveksamma och mycket tveksamma ingredienser. (Nu så kan jag tydligen inte ändra färg här på bloggen, men jag sammanställer).  Jag gick ganska snabbt igenom dem, men de är tyvärr ganska många. Santé örtblandning och likadant med Logonas är också mycket bra, men är lite mer kletiga och där har jag hört kommentarar som att håret luktar hö någon vecka efteråt. Tyckte själv att det var rätt ok. Hårstyling, vet att Cajsa gärna använder saltvatten som spray. Jag är inte hårfrisör, och som du kanske såg så stylar jag inte mitt hår särskilt mycket 😉 . Har på Turkos Farfallas hårspray som är mycket omtyckt.

Nu så till ingredienserna, tyvärr så hittar jag lite för mycket för att det ska kännas bra. Inte minst PPD som är förbjudet i EU att komma i kontakt med huden, …… minns att huden på huvudet är lika tjock som ögatslock? PEG,  Cocamide DEA, Propylene Glycol, Ethanolamine, Tetrasodium EDTA, 4-Chlororesocinol mfl….

Solskydd, hur mycket vill du ha? Normalt så räcker en foundation för ansiktet. Vi bör även tänka på att vi behöver vitamin D3. Solsemester, så finns Ecocosmetics, ganska svår att smörja ut men klart godkänd.

Jag hoppas att du är nöjd med mina svar. Hör gärna av dig om det är något mer. Försöker svara så fort jag kan men ibland dröjer mina svar lite.

Varma hälsningar, Gabriela

Hej Gabriela!
Tusen tack för svaret!

Funkar det att använda jojobaolja el mandelolja som både rengöring och ansiktsolja?
Vilke färg använder du fr Logona? Har du något bra balsam el så som du använder?
Nveys foundation är verkligen kanon!
Tack snälla för din hjälp! sååååå synd att du inte finns o ger behandlingar i sthlm!

detsamma till dig!

hälsn M

Hej M,

Ja, visst är Nvey Ecos´s foundation helt underbar! Den är som en foundation och den bästa dagkräm, allt i ett.

Ja, både mandel och jojoba fungerar utmärkt som rengöring. Välj gärna eko. kallpressande helst oxysafe men inte minst viktigt;  oljor i glasflaskor även fast det är lättre med plast. Så mycket bättre för oljan och i slutändan din hud, hälsa och miljö.

Kopparblond gillar jag 🙂

Då önskar jag dig en härlig helg,

Gabriela

Jag har kortat mailen lite och som ni kanske anar bytt namn på hårprodukten, det är ju ingredienserna som jag vill kommentera.  Men det kanske är ok, att sätta ut namn? Ni kanske kan gissa? Tipsa gärna om bra eko frisörer, vill se flera!

Här är de vanligaste starkt eller extremt allergiframkallande ämnena som forskarna på Karolinska institutet hittade i sin studie om hårfärgning är:

* Resorcinol
* m-Aminophenol
* Toluene-2,5-diamine
* Toluene-2,5-diamine sulphate
* 2-Methylresorcinol
* 4-Amino-2-hydroxytoluene
* 2,4-Diaminophenoxyethanol HCl
* p-Aminophenol
* 4-Amino-m-cresol
* 4-Chlororesorcinol
* 2-Amino-3-hydroxypyridine
* p-Phenylenediamine
* 2-Methyl-5-hydroxyethylaminophenol