Här första delen av en mail konversation, lite förkortad. Jag vill tacka för alla förtroenden jag får.  Detta är en fråga om ett barn som har irriterad hud speciellt runt munnen. Tror att många känner igen det.

“Hej igen Gabriela

Vet att jag frågar dig mycket, men jag har så stort förtroende för dina kunskaper : )Jag har en fråga som du får svara på om du har tid…Min 3-åriga son har perioral dermatit. Träffade en hudläkare som sa att jag inte skulle smörja in ansiktet på honom med något alls. Vad anser du som arbetar med naturlig hudvård? Är det samma förhållningssätt som gäller där? Han är ju så torr och fnasig nu på vintern så det är svårt att inte smörja med  något…

 Mvh A”

 Hej A,

Tack så hjärtligt för ditt förtroende <3 Först börjar jag med din son. Tre år med perioral dermatit, låter inte roligt. Det läkarna brukar rekommendera är “noll behandling”.Undrar vad som utlöst det hela. Har han annan överkänslighet? Annan information. Det som påverkar huden väldigt mycket är också hud/hårtvätt. Hur gör ni nu? Skulle vilja att du berättar lite mer, så återkommer jag med råd och tips.

Solstrålar, Gabriela

Hej

Jag undviker att tvätta hans hud för mycket. I ansiktet endast med vatten. Använder Weleda schampo för barn och mild tvål “Mjukis” från hälsokostaffären. Brukar smörja in honom med rapsolja på kroppen. nnan vi träffade en hudläkare som sa att vi inte skulle smörja in med ågot alls, hade jag provat allt möjligt men framför allt använt andelolja i ansiktet på honom. Han har ingen diagnosticerad överkänslighet, men när han äter bla tomatoch ostbågar blir han väldigt röd runt munnen. Ha har också iperioder dreglat mycket vilket har förvärrat utslagen runt munnen. När han varbebis hade han eksemliknade utslag under halsen, där det ofta blev blött. Om du blir något klokare av detta och har lite tips tas de tacksamt emot!

Vänliga hälsningar A”

Hej A Då har jag tittat på inci på tvålen Mjukis. Den fanns som både fast och flytande. Tyvärr, tyvärr skulle jag vilja säga är olämplig och ej så mild som man skulle kunna tro. Dessa ämnen vill man aldrig se: Tetrasoduim EDTA,  Sodium Laureth sulfate, Cocamidopropyl Betadine,och inte minst 2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol… att den också finns med. Här kan du läsa mer om den om du vill:  http://www.cosmeticsdatabase.com/ingredient/700019/2-BROMO-2-NITROPROPANE-1%2C3-DIOL/

Så jag skulle vilja att du kanske kunde hitta ett mildare alternativ. Mitt förslag är fast Sheasmörstvål. Bad som ska dras ned till ett minimum- (en gång i veckan), eksem  eller annat hudproblem. Vad får han i sig för fetter? Ja, det du beskriver med att det blir värre när det är kallt ute och att barnet slickade runt munnen kallas ibland för “slick dermatit”. Då är det bra om han redan från början har en stark och tålig hud. Och om det är ”slick dermatit” så tror jag inte att noll behandlingen kanske är den allra bästa vägen. Man kan tänka huden som en duk. Den är vårt yttre försvar. När den är torr är det som en trasig duk med hål i. Men då du fått rekommendation om noll behandling vill jag inte gå emot det, utan som jag sagt mer påverka huden då den tvättas. Jag brukar också rekommendera havtorn som tillskott då hud och slemhinnor behöver stärkas. Är mer för vitalämnen och mat, än piller. Men med det sagt så ibland så är vitaminer/mineraler på sin plats (D-vitamin etc). Skulle rekommendera att ni undviker sånt som ostbågar – det gör ni säkert redan nu men allt med tomatpulver, aromer och smakförstärkare, tomater, jordnötter ett tag. Äter/dricker han mjölk och reagerar han på det? Hur var det när du smörjde in med mandelolja. Gjorde du det på torr eller lite fuktighud som efter dusch. Kliade det för honom?

Ja det var några tankar och några fler frågor.

 Solstrålar och kramar Gabriela