Bästa lindringen vid mensvärk. Dysmenorré som är den medicinska termen drabbas många unga kvinnor av. Mensvärken brukar kunna lindras då man fått barn eller i 30 års åldern. För vissa kvarstår den dock och en del har besvär bara ibland. Man tror att vissa får ont vid mens men inte andra hänger ihop med att olika kvinnor har olika höga halter av de ämnen (prostaglandiner) som orsakar sammandragningar i livmodern. Det kan bli en slags träningsvärk i livmoderns muskulatur. Prostaglandiner ökar vid inflammation, speciellt prostaglandin grupp 2 har man sett hör ihop med smärtsamma och längre sammandragningar av livmodern. Så att få igång cirkulation och få avslappning är viktigt. Om vi inte har en vriden eller väldigt bakåtlutad livmoder, eller myom eller endometerios så ska det egentligen inte göra ont. Vi går igenom några bakomliggande orsaker och det viktigaste vad du kan göra för dig eller för att hjälpa din dotter.

Eftersom det är ett tecken på att vi har en obalans så vill vi gärna titta närmare på det. Finns det någon underliggande inflammation? Många av våra klienter vittnar om att deras mensvärk försvunnit då de gjort födoämnestest och lagt om sin kost. Så intoleranser-födoämnes eller allergier. Att samtidigt dra ner på snabba kolhydrater och socker är också viktigt samt att hålla blodsocker nivån jämn och hålla sig till 2-3 måltider per dag kan vara väldigt viktigt. Om du har övervikt men även undervikt/felnäring så kan det i sig bidra till att inflammation hålls i gång. Stress? Sömnproblem? Alkohol? Medicinering, alvedon, ipren. Sköldkörtel problematik? Så alla belastningar. Balans mellan hormoner (dutchtest) mineraler (speciellt koppar och zink, samt magnesium i förhållande till kalcium) vi rekommenderar alltid Hårmineralanalys.

Nu för att stötta utifrån och inifrån:

Behandlingar med medicinsk laser/fotobiomodulation. Denna behandlingen använder vi oss av på Turkos. Den hjälper kroppens egna naturliga läkning att komma i gång. Verkar både smärtlindrande och antiinflammatorisk. Det finns flera studier på detta. LLLT som den ofta kallas på engelska verkar också på ärrvävnad. Här finns några:
Skin Adhesive Low-Level Light Therapy for Dysmenorrhoea: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Pilot Trial

Low-level Light Therapy for Primary Dysmenorrhea Studier finns även på effekt vid endometerios, myom och fertilitet. Googla på LLLT och ordet du söker på.

Vi rekommenderar Johannesörtsolja som en väldigt fin olja att mjukt massera mage och ländryggen med. Vi kan även hjälpa dig med en terapeutisk olja som du smörjer din mage och ländrygg med. Den kan också vara lämplig att även använda vid värktillstånd. Man kan även blanda dessa två.

Inifrån omega 3 som visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper. Nu behöver vi också välja en av högsta kvalité är helt avgörande. Då är det faktiskt bättre att vara utan än att få i sig härskna oljor. Omega 3 har många viktiga uppgifter för vår hälsa och kropp, inte minst hjärnan. Den fungerar antiinflammatoriskt.Den fungerar som motvikt till arakidonsyran omega 6 som kan verka som pådrivare av inflammation när den kommer i för stor mängd eller i dålig form som majsolja, processad kött  mm.

Magnesium här finns flera sorter, vilken som blir mest lämplig för just dig beror på flera saker: blodsocker, hård eller lösmage (ngt som också bör åtgärdas vi vill ju ha perfect poo). Fråga gärna oss om du behöver hjälp. Du vet väl att vi även har kort rådgivningar : https://turkos.se/produkt/vagledning/

B-vitaminer också väldigt viktiga för hormonell balans. Finns flera och de passar lite olika. Här ett exempel på en som är väldigt bra.

Värmeflaska

Sedan rekommenderar vi kamomill och röllikateer. Här hittar du en film som jag gjort om rölleka :).

Natt plus är också väldigt bra, kan tas extra 5 dagar innan mens innehåller både magnesium, teanin, inositol och kamomill.

Om det är så att du blöder mycket så vill man gärna veta varför. Kanske har du myom? Järnbrist? För mycket koppar. De örter som kan minska blödningen är Lomme och även ingefära. Lomme innehåller bland annat järn, C-vitamin och kalcium, men också  K-vitamin främjar blodets koaguleringsförmåga (vilket K står för) vilket ger växten blodstillande och kärlsammandragande effekt. Vi har den på Turkos.

Studier visar att ingefäran som man mest forskat på för dess effekt på illamående (antiemetisk effekt) både på gravida och vid åksjuka. Faktiskt även vid cellgiftbehandling. Då den har både kramplösande och är antiinflammatoriska egenskaper så är den förstås perfekt. En studie 2014 visade på att 250 mg torkad ingefära 3 ggr per dag under fyra dagar dramatiskt kunde minska kraftiga blödningar. Man såg en förbättring även från första till andra cykeln.

Phytoprofen är en annan riktigt bra tillskott. Den innehåller både bromelain och ingefära samt Boswellia och gurkmeja. Den kan tas även vid andra värk tillstånd.

En annan ört som är speciellt bra för unga flickor/kvinnor är Catuaba. När du känner mensvärk Så tar du 3-6 msk Catuba i 15-20 minuter. Den är också känd som ett afrodisiaka. Finns på Turkos.

Det finns andra örter som luktpion och agnus castus som kan vara väldigt värdefulla, beroende på hur det är för just dig.

Motion och rörelser som ökar cirkulationen av livmodern är bra! Så magdans och höftrörleser är bra.

Moxa, en gamla läkekonst som jag visar här. Kan också vara väldigt lindrande. Inte lika effektiv som medicinsk laser men lindrar. Finns på Turkos.

Massage är väldigt välgörande. Många gånger finner vi spänningar i länden och inte minst quadratus lomborum som vi effektivt behandlar med Dr Vodders  lymfbehandling
Och även LLLT är väldigt effektivt.

Håll dig gärna varm med ullmamelucker  på vintern:)!

Då önskar vi dig en smärtfri mens!

Vänligaste hälsningar Gabriela

ps. Använd inte mer än 4g ingefära per dag. Är du gravid så tar du inte mer än 1 gr. Om du ska opereras så avstår du från både omega 3 och  ingefära i två veckor före operation.