Mer och mer forskning pekar åt samma håll. Vi får i oss alldeles för lite D-vitamin. Under höst-vinter-vår får vi för lite solljus här i Sverige för att kunna producera D vitamin. Vi bildar det livsnödvändiga vitaminet under sommaren då vi exponerar huden för solsken mitt på dagen, men om du är mörkhyad, över 70 år eller undviker solen så får du antagligen alldeles för låg dos. Det behövs en rejäl dos för att vi ska lagra det så det räcker under resten av året. I slutet av vintern kan du räkna med att din reserv av D-vitamin är slut. Så det kan vara en god idé att kolla din nivå av D-vitamin så att den ligger inom ett hälsosamt område.

Det kan du göra med ett enkelt D-vitamin Test.

Våra favoriter, Kosttillskott Vitamin D

Här hos Turkos hittar du ett omsorgsfullt utvalt sortiment med flera olika kosttillskott med D-vitamin. Vi rekommenderar att välja ett tillskott som har både vitamin D och vitamin K, men vi har även alternativ med endast vitamin D för den som föredrar det, som kanske tar Vitamin K separat.

D-vitamin för ett bra immunförsvar

D-vitamin är viktigare än vi kanske förstått! Inte minst viktigt är att Vitamin D behövs för en bra funktion i vårt immunförsvar. Det har antiinflammatoriska egenskaper, och det har en reglerande inverkan på immunförsvarsrespons. Bland annat stödjer vitamin D våra immunceller, bland annat T-celler och makrofager som bekämpar virus, bakterier och andra främmande inkräktare.

Vitamin D är som sagt viktigt för immunförsvaret, men är även konstaterat nödvändigt för en mängd andra funktioner i kroppen. Bland annat: hjärtat, brösten, prostatan, bukspottkörteln, muskler, nerver, ögon, tarmen, humöret, fostrets hälsa i mammas mage, och för hormoner.

D-vitamin tillsammans med K-vitamin för ett starkt skelett

D-vitamin är väldigt viktigt för skelettet. Det behövs för att kroppen ska kunna samla Kalcium som vi har för att bilda benmassa. Här är det viktigt att samtidigt ta Vitamin K, eftersom det behövs för att kalciumet ska tas upp och bindas in till benmassa och inte flyta omkring fritt i blodet. Utan vitamin K samlas kalcium upp utan att komma till användning, vilket gör att det i stället hamnar i blodkärl och inre organ där det inte ska vara.

D-vitamin för frisk hud och friska slemhinnor

Huden är det organ som bildar vitamin D med hjälp av ultraviolett solenergi. Det är också så att ett av de första tecknen på D-vitamin brist är sköra slemhinnor bland annat kring ögonen, och torr och trasig hud med klåda och utslag. Det är känt att brist på vitamin D är relaterat till psoriasis och atopiskt eksem. Det kan bero på att D vitaminet bidrar till uppbyggnaden till barriärfunktionen i celler och membran. Också de antiinflammatoriska egenskaperna spelar förmodligen en stor roll i hur D-vitamin bidrar till friska slemhinnor och frisk hud.

När vi behandlar torr hy och kliande utslag ligger det alltid nära till hands att vi kollar upp D vitamin nivå hos klienten. Vi kan ta ett test om vi är osäkra, men ofta kan en allmän rekommendation om att ta tillskott med D-vitamin räcka som en del i inre hudvård.

D-vitamin kan inte bara tas som kosttillskott, vi kan även använda det atopiskt på huden med bra resultat genom att tillsätta i ett ansiktsserum. Här är det bra att D-vitamin är fettlösligt.

Dosering av kosttillskott med D-vitamin (och Vitamin K)

Vi rekommenderar alla att ta tillskott med D-vitamin i kombination med Vitamin K som en del i den dagliga rutinen med tillskott för basnäring. Man kan ta det året om, men personer med ljus hy som är under 70 år och vistas utomhus utan heltäckande kläder en stund varje dag mitt på dagen kan göra uppehåll under sommaren. Vid tillfälligt nedsatt immunförsvar kan dosen ökas under ett par dagar som en extra boost.

Den rekommenderade dagliga dosen är 10 mikrogram, eller 400 IE

1 mikrogram D-vitamin = 40 IE

Det är Livsmedelsverket rekommendation 2022 och avser friska vuxna ljushyade personer under 75 år som exponeras för sol och äter berikade livsmedel. Övriga rekommenderas dubbel dos, 20 mikrogram.

Övre gräns för intag av D-vitamin är 100 mikrogram per dag för vuxna, (Tolerable Upper Intake Level, UL) enligt den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa.

Det finns god marginal uppåt för att ligga på en lite högre dos av D-vitamin än Livsmedelsverkets rekommendationer, som i första hand är inriktade på att undvika bristsjukdomen Rakit, Engelska sjukan.

Modern forskning pekar på många fördelar med ett tillskott av vitamin D, bland annat för att behålla ett starkt immunförsvar och en vital kropp och frisk hud. Den nivå där tillskott kan vara skadligt ligger högt över, och antal kända fall av skadlig överdosering är ytterst få. Givetvis ska ändå risken för överdosering tas på allvar.

Håll dig på en rimlig nivå i dosering, ta rådgivning av din terapeut här hos Turkos, och om du är osäker så gör du ett test.

Genom att hålla sig till kosttillskott av god kvalitet från kända varumärken och med en rimlig dosering ger ett dagligt intag av Vitamin D en säker och effektiv förstärkning av hälsan. Det finns undersökningar som visar att kvaliteten på kosttillskott varierar, och mängden D-vitamin kan vara både högre och mindre än angivet på förpackningen. Det är dock mycket liten risk för sådana kvalitetsbrister hos de välkända varumärkena. Du kan alltid lita på att de kosttillskott du hittar här hos Turkos är omsorgsfullt utvalda, av bästa kvalitet och till rimligt pris.