Våren och sommaren är en ljuvlig tid, när grönskan växer och frodas vilket är underbart. Men det kan också vara en jobbig tid för alla med pollenallergi. De upplever besvär i form av rinnande ögon med klåda, näsa som är täppt eller rinner och klias. Andra symtom på pollen allergi är vattnig snuva, nysningar och ofta stor trötthet. Även luftrören kan vara påverkade.

Fokus på kosten – Vad kan du göra själv för att minska kroppens belastning vid pollenallergi?

Vid svåra besvär behöver man ofta ta medicin för att dämpa symtomen. Men det finns mycket annat du kan göra för att minska symtomen och sänka belastningen för kroppen. Ät så ren mat som möjligt. Öka andelen grönt, välj kött från gräsbetande djur, ät bär och även frukt om du tål det. Vi uppmanar dig att ta bort allt socker, godis, läsk, saft, kakor, och undvik hel- och halvfabrikat. Även mjölkprotein från kossan samt gluten kan vara en god idé att utesluta då många upplever en klar förbättring med sin pollenallergi.

Vid pollenallergi kan ett födoämnesintoleranstest vara till mycket god hjälp då det hjälper kroppen att minska belastningen av störande faktorer. En ”tyst” inflammation som uppstår av födoämnesintolerans kan ge symtom som kan variera. Vanligast är olika typer av mag- tarmbesvär, ledvärk, huvudvärk, trötthet, viktökning, hudbesvär och psykiska störningar. Många av dessa besvär kan då vara orsakade av en låggradig pågående inflammatorisk process i kroppen. Om kroppen redan är belastad med inflammationen från en födoämnesintolerans, och det sedan läggs till en allergisk reaktion, blir immunförsvaret extra hårt belastat.

Korsreaktioner kan uppstå vid intag av vissa födoämnen. Det kan man förenklat förklara med att proteinerna i vissa ämnen är besläktade med varandra och immunförsvaret kan ha svårt att skilja dem åt. Det kan handla om stenfrukter (aprikos, plommon med flera), vissa kålsorter, morot, selleri, lök, paprika, potatis, tomat, mandlar, bönor, vissa nötter, linser, vete, råg, dinkel. Även äpple, päron, apelsin samt vissa kryddor kan ge reaktioner. Alltså – det kan vara bra att undvika eller till och med utesluta viss mat framförallt under pollensäsongen för att minska belastningen för kroppen.

Kosttillskott för att lindra pollen allergi

Vi har satt samman ett bra startpaket för pollenallergi som vi rekommenderar som ett bra och enkelt sätt att komma igång.

Magen har en stor inverkan på inflammationsprocesser i kroppen. Därför är tillskott av probiotika med bra sammansättning av bakteriestammar en viktig del i behandling av allergi och intolerans. Lämplig sort kan vara NDS Panda 2 då den hjälper till att dämpa allergiska tendenser. Välj en probiotika med bra stammar och ta eventuellt hjälp av en terapeut för att hitta den sort som passar dina behov bäst.

Ofta är mage/tarm påverkad vilket kan innebära att vår finkänsliga tarmslemhinna skadas av dagens allt mer stressade livsstilsmönster. De proteiner från olika födoämnen vi äter kan passera via sår i tarmslemhinnan till blodet istället för att tas upp i cellerna i tarmen (som bör ske normalt). Med andra ord, fokus på att läka tarmslemhinnan. En god hjälp kan vara Ulmus Rubra  samt inflamino ett näringstilsskott med antiinflammatorisk effekt vilket kan lindra besvär med astma och allergier. Flytande omega 3 av bra kvalitet har värdefulla antiinflammatoriska egenskaper.

Att ta tillskott av C-vitamin samt enzymer mellan måltider som hjälper till att bryta ner proteiner brukar kunna hjälpa till. ”Pollenzym” är särskilt anpassat för dig med pollenallergi (eller annan allergi) och inflammationer (får ej tas vid intag av blodförtunnande läkemedel). Viktigt att den tas mellan måltiderna. Komplettera gärna även med MSM Svavel.  Använd också gärna en näskanna för att skölja näsan med.

Välkommen att boka en rådgivning med en av våra terapeuter om du känner dig osäker.

Kramar och Omtanke!