Är Luftrenare bra för hälsan? Är det värt att skaffa en Luftrenare? Behöver jag en Luftrenare? Fungerar luftrenare ens? Kan en luftrenare rena luften?

Ja det är många som funderar på att skaffa luftrenare, och en del har redan gjort det. Vi får många frågor om luftrenare eftersom vi på Turkos arbetar med hälsa och funktionsmedicin med ett holistiskt synsätt. Här ska vi försöka att bemöta några av de vanligaste funderingarna som handlar om hur luftrenare kan förbättra hälsan.

Behöver luften renas?

Vi vet att många olika typer av små partiklar sprids via luften. Det är damm som består av naturliga småpartiklar och kemiska föreningar, det är mikroorganismer som virus, bakterier och kvalster, samt frön, mögelsporer och pollen, och det är gaser som avgaser, rök, ångor och dofter (Volatile Organic Compounds, VOC), allergener (protein av djur och växter) med mera.

Många av dessa partiklar är irriterande eller giftiga för oss, och den som andas in dem kan få milda till svåra besvär beroende på känslighet och omfattning på exponeringen. Vid allergi vet man vanligtvis om det och känner igen sina symptom. Vid andra typer av reaktion kan det vara svårare. En del känner av omedelbara besvär när de utsätts, medan andra har en mera diffus symptombild som pågår hela tiden. Ofta består besvären av trötthet, värk och återkommande förkylningar.

Den som har besvär från luftburna partiklar får lindring av en rening av luften. Här kan en luftrenare göra skillnad.

Men hur vet man om det finns något skadligt i luften? Ja, som vanligt så får man antingen gissa eller så måste man mäta. En bra början är att bli uppmärksam på symptom hos sig själv och andra och att kartlägga tid, plats och övriga omständigheter. Vid misstanke om luftburen belastning så är det förmodligen värt att prova att sätta in en luftrenare i den lokalen eller byggnaden. Om symptomen minskar inom ett par veckor så är det ju toppen, och bekräftar misstanken.

Om Byggnadsrelaterad ohälsa

Ett exempel på luftburen byggnadsrelaterad ohälsa rapporterades från Thoraxkliniken på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, där personalen har drabbats av onormalt mycket sjukdom och ohälsa. Efter flera års undersökningar är det nu konstaterat att det var giftiga gaser som utsöndrades från golvet. https://www.dn.se/sverige/anstallda-pa-sahlgrenska-blev-mystiskt-sjuka-nu-vet-de-varfor/

Värt att påpeka är att i de fall man anar att något i luften ger ohälsa så bör man undersöka var det i så fall kommer ifrån. Även om en luftrenare kan hjälpa så bör källan till föroreningen lokaliseras och åtgärdas. Kolla efter fuktskador, och ta hjälp av någon som är proffs på inomhusklimat / inomhusmiljö och gärna specialist Byggnadsrelaterad ohälsa (BRO). De kan hjälpa till med mätningar och ge rekommendationer på lämpliga åtgärder. Vi tipsar om företaget Optihus AB

Hur fungerar Luftrenare? Vilken Luftrenare är bäst?

En luftrenare fungerar så att den suger in luft med hjälp av en fläkt, och sedan passerar luften ett filter där den lämnar ifrån sig en del partiklar. Ju bättre filter, desto mer partiklar fastnar. Ju effektivare fläkt, desto mer luft kan behandlas.

Fläkten och filtret är alltså de två viktigaste egenskaperna för luftrenarens effektivitet. Förmågan att rena luften märs enligt en amerikansk standard CADR (Clean Air Delivery Rate). Det anges i tre värden för tre olika storlekar av partiklar, där ett avser rök, ett avser pollen och ett avser damm. Om man är speciellt intresserad av rening av en av dessa typer av luftföroreningar kan det vara en idé att titta noga på CADR klassningen.

Effektiviteten är så klart viktig, men det finns mer att tänka på. Filtret behöver bytas regelbundet för att luftrenaren ska fungera effektivt, så kolla upp tillgänglighet och pris på nya filter. En kraftfull fläkt låter mycket, så kolla gärna upp ljudnivå och möjligheten till automatisk reglering så att den inte jobbar och låter mer än nödvändigt.

Vi vill påpeka att det är klokt att välja ett fabrikat som är seriöst, som tar ansvar och har kunskap om luftkvalitet. Eftersom marknaden för luftrenare har växt så kraftigt de senaste åren har det dykt upp flera företag som är mindre seriösa. Kemikalieinspektionen har uppmärksammat problemet och startat en kontroll av Ozongeneratorer och Luftrenare som förhoppningsvis gör skillnad.

Astma- och Allergiförbundet har en bra sammanställning: Tips till dig som ska köpa en luftrenare – Astma- och Allergiförbundet (astmaoallergiforbundet.se

Det finns en uppsjö av modeller av luftrenare, med olika egenskaper och funktioner.

Alternativa metoder till luftrening

  • Elektrostatisk filtrering utnyttjar elektrostatisk magnetism för att dra till sig partiklar. Det fungerar ungefär som när man har gnuggat på en ballong, som sedan drar till sig hår och damm.
  • UV-ljus använder energin i ultraviolett ljus för att döda eller oskadliggöra mikroorganismer. Används för att desinficera filtret.
  • Aktivt Kol har förmågan att absorbera gaser och är därmed effektiv i att filtrera gaser och neutralisera dofter.
  • Ozonrening är en metod för sanering, inte en filtreringsmetod. Ozon är en gas som består av dubbla syreatomer och som är ytterst reaktiv. Gasen farlig för alla levande organismer, inklusive bakterier, växter, djur och människor. Vid behov av sanering med ozon bör en professionell saneringsfirma hyras in.

Luftfilter och Partikelstorlek

Luftfiltret är avgörande för luftrenarens funktion. Filter finns i många olika klasser och format, och det kan vara svårt att jämföra i produktbeskrivningarna. Det finns en typ av filter som heter HEPA (High Efficiency Particulate Arresting filter) som är standardiserat och finns i flera olika klasser. Ett HEPA13 filter fångar in 99,95% av partiklarna i en viss fastställd partikelstorlek, medan ett HEPA14 filter fångar 99,995%. Egentligen inte så stor skillnad alltså, men det kan i vissa fall vara avgörande.

Den partikelstorlek som används som referens är av storleken 0,3 mikrometer. Det anses vara den storlek som är svårast att filtrera och därför mest relevant att jämföra. Många av de irriterande partiklarna i luften är i storleksintervallet 0,1 till 1,0 mikrometer.

Luftrenare inte hela lösningen – Vad du kan göra om luften påverkat din hälsa

Om du mår dåligt av miljön i hemmet, på jobbet eller i andra byggnader så måste du göra något åt saken. Troligtvis räcker det då inte med att skaffa en luftrenare. Du kommer alltid bli utsatt för en viss belastning, och då måste du ha ett immunförsvar i balans.

Immunförsvaret tar hand om luftföroreningar

När du utsätts för belastning av luftburna skadliga partiklar aktiveras en inflammation genom frisättandet av histamin. Det märker du av genom att det börjar klia, du får rodnad i ansiktet och på hals och bröst, och andningen blir tyngre. Det är en effekt av att ditt immunförsvar aktiverats för att oskadliggöra främmande inkräktare. Det är alltså en process med ett livsnödvändigt syfte. Läs mer om histaminreaktion i artikeln Vad är Histaminintolerans, och vad kan jag göra åt det

Vad kan du då göra för att hjälpa immunförsvaret att hantera luftföroreningar? Det kan vi på Turkos hjälpa dig med! Vi berättar gärna mer, men här och nu vill vi ge dig tre bra tips som förbättrar din hälsa:

Kosttillskott

Ta ett kosttillskott som lindrar och hjälper vid histaminreaktion:
DAOfood Plus

Kurs

Lär dig mer om immunförsvaret och få konkreta råd i vår kurs:
Förstå och Hantera ditt Histamin

Rådgivning

Få hjälp på distans eller i kliniken av en expert på hälsa:
Boka Rådgivning med Turkos terapeuter

Andra sätt att förbättra luftkvaliteten

Ofta är en luftrenare inte hela lösningen för att få frisk luft. Det finns mycket annat att göra för att förbättra inomhusmiljön, både enkla saker och mer omfattande insatser. Här nämner vi endast några, i kortfattad form.

  • Ventilationen är så klart oerhört viktig för inomhusluften. Se till så att det finns friskluftsintag i alla sovrum och vardagsrum, med utsug i kök, toalett, tvättstuga, farstu. Rengör ventilationskanaler och byt luftfilter.
  • Städa. Vädra och skaka sängkläder och filtar, kuddar mm. Dammtorka, moppa, svabba och dammsuga. Plocka undan högar med kläder och annat som kan samla damm. Borsta pälsdjuren varje dag.
  • Om du besöker verkstad, snickeri, stall, ladugård och liknande så använd speciella kläder som du tar av och förvarar i en separat garderob när du kommer hem.
  • Doftljus är mysigt, men kan ge en stor belastning på andningsluften. Välj doftljus gjorda på naturliga oljor och vax med doft från säkra eteriska oljor.

Lycka till med luft och hälsa!