monet gabrielaYttre solskydd

Nu till ett av de bästa sätten att skydda sig. En vanlig t-shirt eller skjorta har en solskyddsfaktor på minst 10. Vit t-shirt ger mindre skydd än en mörkare. Jeans ger ett super bra, nästan total skydd. Nu kommer nästa krux, D-vitamin bildas bara när solen står som högst på himlen, mitt på dagen. Så råden att hålla sig undan solen mitt på dagen kolliderar helt med när vi kan bilda D- vitamin. Men som jag skrivit ofta räcket det med 10-30 min beroende på din hudton för att få den dagliga dosen. Att vistas i solen då kolliderar med rådet att det är då vi ska hålla oss i skuggan. Men för att få den dagliga dosen behövs bara mellan 10-30 min av direkt solljus på en naken hud. Kläder och solhatt är det allra bästa för barn.

Till ansiktet:

Vi brukar rekommendera i första hand till det känsliga ansiktet foundation, både Nvey Ecos flytande foundation, BB cream och Crème de luxe foundations bra skydd. Ja, faktiskt! Stabila fetter, vitaminer och naturliga mineralpigment skyddar huden bra. Mest skydd ger crème de luxen.  Det går även att kombinera bb med extra solskydd om det behövs. Här tror jag det är många som tänker men om jag ”bara smörjer in mig med ett solskydd så borde det vara lättare, mindre påverkan. Bara för att det inte syns, betyder det inte att det inte finns… För många är det mildare än även ett ekosolskydd. Eco cosmetics framför allt dessa två är lämpliga för ansiktet: Sololjan och Sunmilk. Men annars skugga och solhatt 🙂 cdlfoundation

Nu kommer nästa sak jag brukar säga, högre solskydd behöver inte vara bättre – utan faktiskt sämre! De flesta bör klara sig med 10-25. Man kan lätt tro att faktor 30 är väldigt mycket bättre än 15, men faktor 15 betyder att 93 % av UVB filtrerats bort och vid faktor 30 är det 96,7 % och spf 40 har 97,5 %. Mängden filter (ökad belastning för lever mm) som man behöver tillsätta är rejält ökad men ger inte så stor höjning av spf. Detta gäller faktiskt också de ekologiska solskydden. Nu så har man denna skala:   Solskydd nu i fyra kategorier   Lågt skydd (Low): spf 6-10 Medelhögt skydd (Medium): spf 15-25Högt skydd (High): spf 30-50Mycket högt skydd (Very high): spf 50+ Ny UVA-märkning. Skyddsnivån mot UVA-strålarna rekommenderas vara minst 1/3 av UVB-skyddet. Märkningen av UVA-skyddet ska vara likadant på alla solskyddsprodukter och märkas med en särskild symbol. Det enda fysiska solfilter som är godkänt i Sverige nu är Titandioxid. Observera att jag inte ens går igenom de petrokemiska solskyddet. Jag skulle hoppas och tro att vi snart också ser zinkoxid som godkänd (är nu godkänd sedan den 17 maj 2016). Dessa två tillsammans är nämligen en bra kombination. Att använda zinkoxid i form av nanopartiklar är inte tillåtet i EU. Det man är rädd för är inte just zinkoxid utan nanopartiklar mer allmänt. Men de flesta ekologiska solkrämerna hade zinkoxid i partikelstorlek som inte kan penetrera in i huden. Zinkoxiden är godkänd att använda i hudvård även till barn men man får ej säga att det används som solskydd. Om du har melasma/pigmentsförändringar skulle jag säga att du kan både använda foundation och solskydd. Börlinds fina NatuPerfect anti pigment är bra.  Se över din hormonbalans och se till att du får solljus på andra delar av kroppen.

Nu har ju naturen också vegetabiliska oljor som har solskyddande egenskaper går igenom några här. Leta gärna efter dem i olika solskydd.

Några exempel: Hallonfröolja (käka massvis med hallon i sommar!), Anthony J. O’Lenick, som skrivit ”Oils of Nature,” säger att hallonfröoljan har en naturlig SPF på mellan 28 och 50 och har en kliniskt betydande antiinflammatoriskt egenskaper. (Alltid oljor i glasflaskor. ) Tänk på att den peneterar huden väldigt snabbt så gärna med något annat solskydd. NHR har en mortotsolja med närande e- och a- vitamin och betakaroten, macerationen är gjord i solskyddande sesamolja. Rikligt med e-vitamin har också visat sig ha solskyddande egenskapar.  Näring för huden som är underbar i solen! Morotsolja har solskyddande och hudvårdande egenskaper. Bra för sunda hudceller. Den förbereder huden så att produktionen av melanin kommer i gång. Macerationen (lägger växter i basoljor) är här gjord i en stabil och solskyddande sesamolja. Sesam oljan brukar också framhållas. Sesamolja och jojoba har också ett inbyggt solskydd, brukar sägas ha spf 4. Det sägs skydda mot ca 30 % av uv strålning. Det som gäller med oljor är att de går ganska snabbt in i huden. Kokosoljan har inget högt SPF (filtrerar ca 20 %) men även den hjälper hudens melaninproduktion att komma i gång. En klient berättade att hon oftast bara brukar bli röd men förra sommaren sluppit det utan i stället fått en fin gyllene hud då hon använt denna blanding.  Vet att det står på flera sajter att den har en spf 15 och innehåller naturligt tiosol. Det stämmer inte, tiosol är ett handelsman på titandioxid som tillsätts någon olja. Det är förbjudet att sälja för att användas som solskydd. Så antingen använder du någon av dessa oljor, eller kanske blanda lika delar morotsolja, sesam och kokosolja. Gärna tillsammans med sommarkläder och en fin sommar hatt! Bra solskydd har Eco Cosmetics, dessa har fördelen av att sitta kvar längre på huden och ger på så sätt ett bra skydd. Så njut nu i sommaren som sägs vara på intågande!

Massor med kramar och solstrålar!

Några länkar :

http://www.ewg.org/2015sunscreen/report/skin-cancer-on-the-rise/ 56

http://onlineradiologytechnicianschools.com/2010/feeling-sunny-25-health-benefits-of-sensible-sun-exposure/

Major Study: Cancer and Sunscreen Myth Exposed

http://www.foxnews.com/health/2013/05/20/consumer-group-flags-high-spf-ratings-on-sunscreenas-misleading/

http://m.naturalnews.com/news/046825_sunblock_water_pollution_marine_animals.html

Cancerous Sunscreen Ingredients to Avoid

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/1097-0215%2820000701%2987:1%3C145::AID-IJC22%