monet gabriela Visste du att ett spf högre än 8 sägs fullständigt hindra upptag av D vitamin och spf 8 blockerar 95 % enligt Linus Pauling Institute i Oregon?

Solen är vår vän och vi behöver njuta i lagom dos av den.  Tjugo min utan solskydd per dag kan vara en riktlinje för oss med ljus hud för att tillgodogöra sig D vitaminet, som är ett otroligt viktigt vitamin eller egentligen bör det kallas hormon. Ju mörkare hud du har desto längre exponeringstid i solen gäller.

Något att tänka på för er med lite mörkare hudnyans är att ni kan behöva extra med D vitamin. I ett solfattigt land som vårt vackra land i norden är, så kan det till och med vara farligt med dessa solrestriktiva rekommendationer har en studie vid Karolinska och Lund som publicerats i Journal of Internal Medicine visat. Det vi ser mer och mer är en olycklig rädsla för solen. Alla ansvarsfulla föräldrar smörjer in sina älskade barn med så högt solskydd som möjligt. Vi kvinnor letar efter spf i foundation mm. Ofta är det en tillsatt syntetisk formula och i bästa fall så är det jordpigment men då brukar det inte stå att produkten innehåller spf.

Vi ser en ökning av malignt melanom som är den dödligaste formen av hudcancer, har stigit under de senaste tre decennierna. Vad har då skett på denna tid? Här är några oroväckande fakta. I Australien såg man en ökning av hudcancer i de områden där man mest satsat på att få människor att använda solskydd. Forskare på University of California har sett att kemikalier som används i solkrämer för att stoppa UV-strålningen reagerar på ett sätt som kan orsaka DNA-skador, vilket i sin tur kan ge cancer.

Man skulle kunna säga att de är fototoxiska vilket betyder att de reagerar på solljus på ett negativt sätt. En del av ämnena är tänkt att ligga på huden som en skyddande hinna och reagera när solens strålar når hudens yta. Andra av dessa ämnen kommer att gå in i huden, och om huden samtidigt utsätts för värmen från solen så ser vi ett rikligare upptag. Precis som massage behandling gör att oljan, krämen går djupare ner. Det handlar om krämer som både ger en skyddande hinna mot solen och som absorberas av huden och aktiveras när solljuset tränger igenom. Dessutom absorberas konserveringsmedlen och kan lagras i kroppen.

Vi kanske ska titta lite på kost och livsstil också för att hitta förklaringar till ökningen av hudcancer. Solljus på huden är förutsättningen för att förhormonet D vitamin ska kunna bildas. Det sker med hjälp av vårt eget kolesterol (så stress minskar också kroppens förmåga att bilda detta livsviktiga ämne eftersom kortisol också bildas här, antagligen lär kolesterolsänkande medicin inte vara så bra för tillverkning av D vitamin). Solkrämerna hindar effektivt denna omvandling. D vitaminbrist har kopplats till : autism, benskörhet, diabetes, cancer, multipel skleros, IBS, psoriasis och reumatoid artrit.

När solens ultravioletta UVB strålar når huden så sker en kemisk reaktion och man har idag ganska stor koll på varför D vitamin minskar risken för cancer. Den ingår i en ökning av kalciumabsorptionen, sätter igång celldifferentiering, ökar den programmerade celldöden som är A och O för att minska risken för spridning av cancer och minskar nybildning av blodkärl. Forskare i Belgien har också sett att D vitamin sänker ett protein (CRP) som är ett mått på inflammation i kroppen, och det är känt att kronisk inflammation är en stor riskfaktor för ett antal sjukdomstillstånd. Det forskas fortfarande på alla hälsofaktorer som solen har på oss människor.

Hur ska man nu göra om man vill ta vara på solens hälsoeffekter, och vad ska man göra om man solat så man bränt sig som ung?

Du behöver ta ett helhetsgrepp på ditt solande. Både vad du gör på insidan och utsidan är viktigt. Inre solskydd! th5659AZDC

Kosten spelar en viktig roll för att optimera din kroppsförmåga att ta tillvara solens effekt på din hälsa. Här kommer några av de viktigaste:

  • Betakaroten är superbra för huden! Finns i morötter, tomater. Mest utvinns när det är lite varmt och med olja. Italienska forskare har visat att även E-vitamin är mycket viktig for att skydda mot solskador. E-vitaminen förstärker också effekten av betakaroten och A-vitamin. E-vitamin finns i nötter och bladgröna växter. När du tar ett tillskott, se till att det är en naturlig vitamin och ej en syntetisk kopia. Så det ska stå blandade tocoferoler ( inte dl-tocoferol; vissa kända omegatillskotts märken innehåller syntetiskt E … läs alltid på inci)
  • Ellagsyra är en också en viktig solskyddande antioxidant. Finns i granatäpplen, jordgubbar, hallon, tranbär och björnbär. Så ät mera bär! Se till att ha frysen full.
  • Lykopen finns också tomater och vattenmeloner. Det är en antioxidant som är också hjälper huden att hantera UV strålarna.
  • Astaxanthin finns i alger, kräftdjur och lax. Anses ge ett väldigt bra inre solskydd.

Så en bra kost full med nyttigheter spelar en viktig roll för att minimera risken för solskador! Nästa del tar vi upp det yttre solskyddet 🙂

Kramar och solstrålar!

 

Fortsätt gärna att läsa Del 2 om solskydd; mer spännande information!

 

Här hittar du produkter och mer läsning:

Esse Sunscreen SPF30 

Mádara SUN 20 Weightless Sun Milk SPF20

http://www.yourhealthbase.com/sunscreens.htm

http://www.ewg.org/2015sunscreen/report/skin-cancer-on-the-rise/ 56

http://onlineradiologytechnicianschools.com/2010/feeling-sunny-25-health-benefits-of-sensible-sun-exposure/

http://www.realfarmacy.com/scientists-blow-the-lid-on-cancer-sunscreen-myth/

http://www.foxnews.com/health/2013/05/20/consumer-group-flags-high-spf-ratings-on-sunscreenas-misleading/

http://m.naturalnews.com/news/046825_sunblock_water_pollution_marine_animals.html

http://www.healthfreedoms.org/cancerous-sunscreen-ingredients-to-avoid/

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/1097-0215%2820000701%2987:1%3C145::AID-IJC22%