Springmask, vad kan du göra hemma?

Springmask är en vanlig men ofarlig tarmparasit men kan vara nog så irriterande. Det tydligaste symtomet är att det kliar i rumpan, framför allt på kvällen och på natten. Oftast barn som är drabbade men även vuxna kan få det. Den första hembehandlingen som jag fick höra talas om berättade min emotionella farmor från Spanien. Vi var inte biologisk släkt men känslomässigt. Där användes ricinolja. Man använda det lokalt på området. Man tar oljan på området och låter verka och upprepa två tre gånger per dag. I Spanien förde de in oljan i rumpan. Även kokosolja kan vara bra men ricin är nog effektivast. Gärna med eteriska oljor, vänd dig till erfaren terapeut. Förr så tog man det också ricinolja oralt för att driva ut springmasken, obs rejält lösgörande och rekommenderas inte som första behandling.

Invärtes

Att ha tillräckligt med saltsyra är viktigt för att ta ett första försvar mot ringmask och andra parasiter. Så Alfa plus Metagest eller HCL Plus tillsammans med mat en till tre tabletter.
Se till att du inte har någon födoämnesintolerans då det skadar tarmensslemhinna och risk för läckande tarm.
Probiotika, börja gärna Prefor plus. Sedan anpassad probiotika, vi hjälper dig gärna.
Te/tedroppar malört 3-4 droppat till en kopp. Naturligt antiparasitisk. 2-3 ggr per dag. Malört ingår också i denna blandning från Holistics UltraBalans  den har också olivblad och kryddnejlika som också är lämpliga. Läs om dosering på produkten.
Papaya kärnor används också invärtes mot parasiter. 40 st per dag. Innehåller enzymet papain. Man kan även juica hela frukten. Tas under 4 veckor. Pumpakärnor (ämnet curbitacin paralyserar parasiterna och gör det lättare att få ut dem). Ca 2-4msk per dag.
Olivebladsextrakt
Berberine
Holistics Ultradetox pulver börja med 1-2 krm och utöka sedan dosen till 1 tsk. Först 1 gång per dag och sedan 2.
I maten, använd gärna vitlök, rödlök, kryddnejlika och oregano. Dessa är också bra mot parasiter. Ta bort vete, griskött, skräpmat, läskedrycker och alkohol.
Äppelcidervinäger 1 tsk i vatten innan mat (om du inte är histaminkänslig)
UV ljus dödar också av dem, så häng ut kläderna i solen.

Sedan är noggrann hygien viktigt. Vissa saker är självklara men jag skriver dem ändå.
Tvätta händerna efter toalettbesök. Använd en mild och bra tvål.
Tvätta händerna för maten.
Ha korta naglar tvätta rumpan med mild tvål dagligen byt handdukar dagligen tvätta smutsiga underkläder och sängkläder ofta. Eventuella gosedjur också.
Rengör badrum och sovrum dagligen.
Undvik mat eller dryck som innehåller mycket socker eller raffinerade kolhydrater. Om fler i familjen är drabbade alla behandlas samtidigt
Kan tyvärr bidra till urinvägsinfektion. Om det blivit så, läs här.
Detta behövs göras under en längre tid, så du behöver vara ihärdig.

Om man har allvarliga problem så kan man få medicin utskriven från läkare. Man kan ändå samtidigt ha nytta av dessa råd.  Här har 1177 skrivit om springmask.