Springmask är en vanlig men ofarlig tarmparasit men kan vara nog så irriterande. Det tydligaste symtomet är att det kliar i rumpan, framför allt på kvällen och på natten. Oftast barn som är drabbade men även vuxna kan få det. Den första hembehandlingen som jag fick höra talas om berättade min emotionella farmor från Spanien. Vi var inte biologisk släkt men känslomässigt. Där användes ricinolja. Man använda det lokalt på området. Man tar oljan på området och låter verka och upprepa två tre gånger per dag. I Spanien förde de in oljan i rumpan. Även kokosolja kan vara bra men ricin är nog effektivast. Gärna med eteriska oljor, men då måste du vända dig till erfaren terapeut. Förr så tog man det också ricinolja oralt för att driva ut springmasken, obs rejält lösgörande och rekommenderas inte som första behandling.

Springmask kan tyvärr bidra till urinvägsinfektion. Om det blivit så, läs här.

Om man har allvarliga problem så kan man få medicin utskriven från läkare. Man kan ändå samtidigt ha nytta av dessa råd.  Här har 1177 skrivit om springmask.

Huskur vid naturlig behandling av springmask

 1. Saltsyra i magen

  Att ha tillräckligt med saltsyra i magsäcken är viktigt för att ha ett första försvar mot ringmask och andra parasiter. Vi rekommenderar Alfa plus Metagest eller HCL Plus Tas tillsammans med mat, en till tre tabletter.

 2. Frisk bakterieflora i tarmarna

  Här är det viktigt att stötta tarmarna med tillskott av Probiotika, börja gärna med NDS Classics som är anpassad för att motstå parasiter. Sedan anpassad probiotika, vi hjälper dig gärna.

 3. Bekämpning av parasiter

  Äppelcidervinäger 1 tsk i lite vatten innan mat. (Undvik om du är histaminkänslig.)
  Papaya kärnor används invärtes mot parasiter. 40 st per dag. Innehåller enzymet papain. Man kan även juica hela frukten, inklusive kärnorna. Tas under 4 veckor.
  Pumpakärnor (ämnet curbitacin paralyserar parasiterna och gör det lättare att få ut dem). Ca 2-4msk per dag.
  Malört 3-4 droppar i en kopp. Naturligt antiparasitisk. 2-3 ggr per dag. Malört ingår också i UltraBalans  från Holistic. Den innehåller även Olivblad och Kryddnejlika som också är lämpliga. Läs om dosering på produkten.
  Kosttillskott som bekämpar parasiter: Olivebladsextrakt och Berberine
  Vitlök, Röd lök, Kryddnejlika och Oregano. Dessa är kryddor du använder i matlagningen som är bra mot parasiter.

 4. Förebyggande och avhjälpande på längre sikt

  En skadad tarmslemhinna är förmodligen mindre motståndskraftig mot parasiter som till exempel springmask. Se till att du inte har någon födoämnesintolerans då det skadar tarmensslemhinna och risk för läckande tarm.
  Håll din bakterieflora stark genom att mata den med sånt den vill ha. Ät mycket fibrer. Undvik mat eller dryck som innehåller mycket socker eller raffinerade kolhydrater. Ta bort vete, griskött, skräpmat, läskedrycker och alkohol.

 5. Yttre faktorer för att begränsa smittspridning

  UV ljus dödar springmask och de flesta andra parasiter, så häng ut kläderna i solen.
  Sedan är noggrann hygien viktigt. Vissa saker är självklara men jag skriver dem ändå.
  Tvätta händerna efter toalettbesök. Använd en mild och bra tvål.
  Tvätta händerna före maten.
  Ha korta naglar tvätta rumpan med mild tvål dagligen byt handdukar dagligen tvätta smutsiga underkläder och sängkläder ofta. Eventuella gosedjur också.
  Rengör badrum och sovrum dagligen.