Energi

Energi

Energi betyder så mycket. När vi har energi i kroppen i form av näring i blodet har vi kraft att röra på oss, men när kroppen saknar energi är vi svaga och orkeslösa. När vi har energi i kroppens celler kan kroppens funktioner fungera normalt, men när vi har störningar i cellernas energisystem märks det som sjukdom eller krämpor. När vi känner mental energi tar vi tag i saker, men när vi saknar mental energi får vi inget gjort. Faktum är att inom vetenskap och fysik definieras storheten Energi som potentialen att skapa rörelse. Det är ju precis samma som i kroppen och i livet. Här på Turkos är vi intresserade av cellens energi, kroppens energi och den mentala energin, och det kan du läsa om här genom vår Temasida Energi.

Kroppens Energi

Kroppens energi kommer från näringsämnen som cirkulerar i blodet för att förbrännas i cellerna. Ibland talar man om makronutrienter när man gör en grov uppdelning av alla näringsämnen som finns i kosten. De makronutrienter man då brukar tala om är fett, protein och kolhydrater, som alla tre tillför energi. Men det behövs även mikronutrienter, som är alla mineraler, spårämnen, vitaminer och andra näringsämnen som kroppen behöver. Till exempel B vitaminer och B12 kan verkligen öka energin. Om du har järnbrist så bör du åtgärda det bums. Tillsammans med C vitamin tas järnet upp bättre.

Cellernas Energi

Här zoomar vi in i vad som händer med energin inuti varje enskild cell. När energi förbränns i cellen omvandlas den i en del som heter mitokondrie. Läs mer om mitokondrier och cellernas energi i separat artikel. Q10 ger också cellerna energi. Blödande tandkött fixar Q 10 som en bieffekt.

Mental Energi

Vem som helst är ibland behov av en “pick me up” och förnya energin och inspirationen. Det finns vissa dofter och oljor som stimulerar det och även inifrån kan vi boosta oss. Visste du att doften av Citron får oss att bli mer fokuserade och skärpta? En studie av Professor Shiziro Torii vid Toho Universitetet i Shimizu visade att doften av Citron ökade produktiviteten och minskade felen vid tangentborden med 50 %.

Sedan örter kan verka uppiggande, kaffe är kanske den mest kända. Om du dricker kaffe välj då av högsta kvalitet. Det finns ändå mer att göra inifrån. Dofter som verkar uppiggande är ofta friska som pepparmynta, rosmarin och citron.

Att få en behandling kan också vara som en påfyllnad av energi, cirkulation och flödet kommer igång. Njut! Sätt på musik du gillar, gå ut i solen och fyll på med energi.

Utvalda artiklar

Utvalda produkter

Sitemap