Irriterad och Inflammerad hud

Irriterad och Inflammerad hud

Hudterapeut Gabriela
En irriterad hud är tydligt inflammerad med rodnad, huden är ofta fjällande på de mest utsatta partierna. Den omkringliggande huden är ofta torr och hård. En irriterad hud har ett försvarssystem i obalans som går för högtryck med att bilda ett skyddande skal. Tillståndet kan i vissa falla bero på anlag, och det förvärras ofta av stressfaktorer, som viss kost, emotionell stress, kontakt med vissa ämnen mm.

Vid behandling av irriterad och inflammerad hud är det först och främst viktigt att kolla om det ligger någon medicinsk eller genetisk orsak bakom, och i så fall bör man se till att få kompetent medicinsk hjälp med detta hos en dermatolog/ hudläkare.

Det finns också mycket vi som hudvårdsterapeuter kan hjälpa till med genom behandlingar där vi lugnar huden och dämpar irritation och inflammation, och får huden i balans. Dessutom brukar det finnas mycket i livsstilsfaktorer som kost, stress och sömn som påverkar, så på det området finns mycket som kan ge stor lindring. Tillförsel av essentiella oljor och viktiga näringsämnen och uteslutande av inflammationsdrivande kost är en stor del i lösningen, och vi rekommenderar även att man tar hjälp för att reducera emotionell stress.

Vid Irriterad och inflammerad hud brukar utslagen klassas som psoriasis eller eksem. När vi behandlar hudproblem utgår vi ifrån den individuella situationen, men det kan ändå vara intressant att titta lite närmare på vad som utmärker eksem respektive psoriasis.

Skillnaden mellan eksem och psoriasis

Här går vi kort igenom skillnaden psoriasis och nummulära eksem (mynteksem). Båda bildar tydligt avgränsade, röda och fjällande fläckar. Ibland kan det vara svårt att särskilja dessa två hudåkommor men har finns några olikheter.

 • Hudförändringarna vid psoriasis är ofta tjockare än vid nummulärt eksem. De vanligaste områden som drabbas vid psoriasis är knän, armbågar, korsrygg och hårbotten – Psoriasis kan också ge förändringar på naglar.
 • Nummulära eksem förekommer ofta tillsammans med torr hud. Utslagen börjar då ofta på ena benet eller armen för att sedan bli symmetriska på extremiteterna, men kan finnas var som helst på kroppen. Minska på tvättningen av huden är viktigt, hudens balans kan bli störd. Stress kan också även i detta fall påverka. Är huden väldigt rörd och irriterad så kan vi inte behandla, då fokuserar vi att stärka huden inifrån.
 • Nummulära eksem ger ofta klåda medan psoriasisutslag sällan kliar.
 • Nummulära eksem vätskar ofta. Psoriasis vätskar sällan.
 • Vid nummulära eksem har man ofta haft atopiska utslag som barn.
 • Psoriasispatienter har ofta psoriasis i släkten.
 • Psoriasis orsakar smärta, värk och svullnad. I vissa fall börjar psoriasis med ledvärk innan själva utslagen.

Ungefär 5 % procent av alla psoriasispatienter får också psoriasisartrit som är en inflammatorisk ledsjukdom som liknar reumatism. Psoriasis är vad man kallar en systemsjukdom vilket betyder att det förekommer fler hälsoproblem samtidigt och att flera organ är drabbade. Vid psoriasis finns en ökad risk att drabbas av mag- och tarmsjukdomar, diabetes, hjärt-och kärlsjukdomar, övervikt.

Det finns en ärftlig och en icke-ärftlig form av psoriasis. Vid den ärftliga formen så kan sjukdomen debutera redan i barndom eller tidig vuxen ålder. Om en person har ärftlig benägenhet att få sjukdomen brukar den bryta ut i barndomen, tonåren eller tidig vuxenålder. Den utlösande faktorn är ofta en streptokockinfektion (t.ex. angina). Stress kan vara en utlösande faktor hos äldre människor.

Eksem och psoriasis smittar inte. Det bästa är att det finns saker att göra för att förbättra både den inre och yttre hälsan!

Utvalda artiklar

 • 10 bästa tipsen för ditt lymfsystem!

  Nu tänkte vi berätta lite mer om vårt värdefulla lymfsystem och vad vi kan göra för att stödja det. Först en liten överblick, och sen 10 konkreta råd med sådant du kan göra för att förbättra ditt lymfflöde.
 • Havremask, Ansiktsmask DIY

  Recept på en enkel ansiktsmask DIY som du kan göra själv. Innehåller havregryn som ger fukt och verkar lugnande.

Utvalda produkter

Sitemap