Nässelutslag som ibland också kallas nässelfeber, är en hudreaktion som kan vara mycket irriterande och obehaglig. Det är vanligt att både barn och vuxna drabbas av detta tillstånd, och det kan uppstå plötsligt som en reaktion på olika stimuli såsom allergener, infektioner, eller temperaturförändringar. Urtikaria är kännetecknat av starkt kliande, upphöjda utslag på huden, som liknar de som brännässlor ger.🌿

Orsaker och symtom vid Urtikaria:

Utslagen uppstår till följd av frisättningen av histamin och andra inflammatoriska ämnen från mastceller i huden. Detta resulterar i svullnad, klåda och rodnad. Akuta nässelutslag är vanligt och försvinner oftast inom några timmar eller dagar, medan kronisk urtikaria, som varar längre än två månader, är ovanligare. De vanligaste symtomen på nässelutslag är:

  • Ljusröda eller hudfärgade upphöjda fläckar på huden.
  • Intensiv klåda som kan kännas som en brännande känsla.
  • Smärtsam svullnad av läppar och hals.
  • Utslagen kan uppstå enskilt eller i kluster, vanligtvis på överkroppen, armarna och benen. Ser alltså ut som när man bränt sig på en brännässla.

Behandling och hantering av Urtikaria:

Även om nässelutslag vanligtvis försvinner av sig själva, kan långvariga eller återkommande utbrott kräva medicinsk vård och behandling. Vi brukar dock direkt rekommendera: Quercetin, Magnesium, Omega 3 och d-vitamin. Det är viktigt att undvika kliande och att försöka minska inflammationen genom att undvika utlösande faktorer och använda lugnande krämer och VILA. Ofta gör hjälper det att lugna ner huden. Mjuk och lugnande lymfbehandling kan också vara välgörande.

Histaminöverkänslighet och kostförändringar:

Nässelutslag vara kopplat till histaminöverkänslighet och en ökad reaktion från kroppens mastceller. Att undvika mat och drycker som är rika på histamin, såsom rött vin, mogna ostar och fermenterade livsmedel, kan hjälpa till att minska risken för utbrott. En låghistaminkost, som består av färska frukter och grönsaker, kött och begränsade mängder av histaminrika livsmedel, kan vara fördelaktig för personer med histaminöverkänslighet och nässelutslag. Läs mer här.

Försök att inte tvätta huden så ofta. Minska till ett minimum och använd gärna lite olja på huden redan innan du går in i duschen. Använd mild tvål. och schampo.

Det var några tips från oss, hoppas att de kommer dig till nytta!

Quercetin with the potential effect on allergic diseases.

Vitamin D Supplements Improve Urticaria Symptoms and Quality of Life in Chronic Spontaneous Urticaria Patients.

The causal association of polyunsaturated fatty acids with allergic disease: A two-sample Mendelian randomization study

Investigations of magnesium, histamine and immunoglobulins dynamics in acute urticaria