Eksem & Psoriasis

Eksem och Psoriasis

Hudterapeut Gabriela
Eksem och Psoriasis är två hudåkommor som ibland förväxlas. De har flera likheter, både i symptom och i hur de bör behandlas. I båda fallen är huden fjällande och de mest utsatta partierna är inflammerade med rodnad. Den omkringliggande huden är ofta torr och hård. En hud med Psoriasis eller Eksem har ett försvarssystem i obalans som går för högtryck med att försöka bilda ett skyddande skal. Eksem och Psoriasis förvärras ofta av stressfaktorer, som viss kost, emotionell stress, kontakt med vissa ämnen mm.

Vid behandling av både psoriasis och eksem är det först och främst viktigt att kolla om det ligger någon medicinsk orsak bakom, och i så fall bör man se till att få kompetent medicinsk hjälp med detta. Det finns också mycket vi kan hjälpa till med genom behandlingar där vi lugnar huden och dämpar irritation och inflammation, och får huden i balans. Som alltid är det även mycket som kan och bör göras inom livsstil och kost för att vi ska få se ett lyckat resultat. Tillförsel av essentiella oljor och viktiga näringsämnen och uteslutande av inflammationsdrivande kost är en stor del i lösningen, och vi rekommenderar även att man tar hjälp för att reducera emotionell stress.
Du bör alltid besöka en dermatolog om huden uppvisar dessa symtom.

Här går vi kort igenom skillnaden psoriasis och nummulära eksem (mynteksem). Båda bildar tydligt avgränsade, röda och fjällande fläckar. Ibland kan det vara svårt att särskilja dessa två hudåkommor men har finns några olikheter.

Hudförändringarna vid psoriasis är ofta tjockare än vid nummulärt eksem. De vanligaste områden som drabbas vid psoriasis är knän, armbågar, korsrygg och hårbotten – Psoriasis kan också ge förändringar på naglar.

Nummulära eksem ofta har man torr hud och utslagen börjar komma på ena benet eller armen, för att sedan bli symmetriska på extremiteterna, men kan finnas var som helst på kroppen. Minska på tvättningen av huden är viktigt, hudens balans kan bli störd. Stress kan också även i detta fall påverka. Är huden väldigt rörd och irriterad så kan vi inte behandla, då fokuserar vi att stärka huden inifrån.
Nummulära eksem här har vi ofta klåda medan psoriasisutslag kliar sällan.
Nummulära eksem vätskar ofta. Psoriasis vätskar sällan.
Vid nummulära eksem har man ofta haft atopiska utslag som barn.

Psoriasispatienter har ofta psoriasis i släkten. Psoriasis är vad man kallar en system sjukdom det betyder att har fler hälsoproblem samtidigt och att flera organ är drabbade. Ungefär 5 % procent av alla psoriasispatienter får också psoriasisartrit som en inflammatorisk ledsjukdom som liknar reumatism. Sjukdomen orsakar smärta, värk och svullnad. I vissa fall så börjar psoriasisen med ledont innan själva utslagen. Vid psoriasis så finns en ökad risk att drabbas av mag- och tarmsjukdomar, diabetes, hjärt-och kärlsjukdomar, övervikt.
Det har visat sig att psoriasispatienter har en ökad benägenhet att få metabolt syndrom med övervikt och risk för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.
Det finns en ärftlig och en icke-ärftlig form av psoriasis. Vid den ärftliga formen så kan sjukdomen debutera redan i barndom eller tidig vuxen ålder. Om en person har ärftlig benägenhet att få sjukdomen brukar den bryta ut i barndomen, tonåren eller tidig vuxenålder. Den utlösande faktorn är ofta en streptokockinfektion (t.ex. angina). Stress kan vara en utlösande faktor hos äldre människor.
Eksem och psoriasis smittar inte. Det bästa är att det finns saker att göra för att förbättra både den inre och yttre hälsan!

Utvalda artiklar

  • 10 bästa tipsen för ditt lymfsystem!

    Nu tänkte vi berätta lite mer om vårt värdefulla lymfsystem och vad vi kan göra för att stödja det. Först en liten överblick, och sen 10 konkreta råd med sådant du kan göra för att förbättra ditt lymfflöde.
  • Havremask, Ansiktsmask DIY

    Recept på en enkel ansiktsmask DIY som du kan göra själv. Innehåller havregryn som ger fukt och verkar lugnande.

Utvalda produkter

Sitemap