Födoämnesintolerans

Födoämnesintolerans

Födoämnesintoleransprov
Ett födoämnesintoleransprov ger dig svar på om det är något i din kost som ger ett försämrat mående.
Några av de vanligaste symptomen på födoämnesintolerans är besvär med huden eller i mage/tarm, viktökning/ svullen, ledvärk, huvudvärk, trötthet eller psykiska störningar.
Vi rekommenderar alltid att förekomsten av eventuella allergier utreds innan man gör ett födoämnesintoleransprov.
Här på Turkos har vi födoämnesintoleransprov i flera varianter:

Beskrivning
Ett födoämnesintoleransprov ger dig de svar du behöver för att förbättra ditt välmående om du misstänker att ditt mående påverkas av vad du äter och dricker.
Om du har någon form av besvär med din hud eller i mage/tarm, viktökning/ svullen, ledvärk, huvudvärk, trötthet eller psykiska störningar, men har konstaterat att du inte har en allergi, då kan dina besvär vara orsakade av en inflammation som framkallats av en födoämnesintolerans.
Födoämnesintolerans eller Allergi? Olika typer av Överkänslighet
Födoämnesintolerans – även kallad fördröjd allergi typ III – är en typ av överkänslighet som är kopplad till specifika IgA eller IgG antikroppar, och som bland annat kännetecknas av att symtomen kommer någon gång mellan 2 till 72 timmar efter exponering av det ämne som triggar.
En Födoämnesintolerans ska alltså inte förväxlas med Allergi typ 1, som ger omedelbar och ofta kraftig reaktion, och som utlöser antikroppar IgE.
Vi rekommenderar alltid att förekomsten av eventuella allergier utreds innan man gör ett födoämnesintoleransprov.
Vad sker i kroppen vid en födoämnesintolerans?
En födoämnesreaktion är en skyddsmekanism som utlöses av immunsystemet. Det aktiverar antikroppar när det detekterat ett ämne som bedöms som skadligt. Kroppen svarar då med en försvarsreaktion genom att höja histaminet, på samma sätt som vid en allergisk reaktion, med bland annat svullnad till följd. Detta sker för att öka genomsläppligheten av vita blodkroppar som försvarar mot angripare. Detta skapar så en inflammation, som kan bli långvarig och mer eller mindre kronisk vid regelbundet intag av det födoämne som triggar reaktionen.
Från Intolerans till Tolerans
Målet med att göra ett födoämnesintoleransprov är att det ska ge underlag för ett systematiskt födoämnestoleransprogram. Det är inte så krångligt eller svårt som det kanske låter. Det är helt enkelt ett program för att öka toleransen av olika födoämnen. Alltså ett metodiskt sätt att vänja kroppens immunförsvar att tolerera den mat du vill kunna äta.
Vi utgår ifrån resultatet av födoämnesintoleransprovet, som visar exakt vilka födoämnen som triggar reaktion i immunförsvaret. Beroende på hur kraftig reaktionen är bestäms omfattning och utformning av ett rotationsschema som fungerar som ett introduktionsprogram. Det syftar till att vänja kroppen vid de födoämnen som tidigare var problematiska.
Målet är att man efter programmet ska kunna äta fler av sina födoämnen. I vissa fall kommer man att konstatera att det ämnet bör man undvika helt, och vissa fall får man konstatera att det finns ämnen som man bör begränsa till att äta någon gång per månad, eller per år. Men för flera födoämnen kan man få till en tillvänjning så att man kan äta dem regelbundet utan besvär.
Hur går ett födoämnesintoleransprov till?
Provet tas som ett blodprov. Det kan oftast göras kapillärt genom ett stick i fingret, och det kan vi utföra på kliniken i Östersund, eller så kan du göra det själv hemma. Vid mera omfattande prov behövs dock större mängd, och då tas ett venöst prov. Det ska utföras på en hälsocentral eller motsvarande. Provet skickas sedan till ett laboratorium tillsammans med analysbeställningen som anger vad som ska analyseras. Svaret kommer sedan i form av en rapport efter ca tre veckor.
Analysrapporten från födoämnesintoleransprovet anger reaktionsgrad för vart och ett av de födoämnen som analyserats. Det ger en tydlig angivelse för graden av intolerans, vilket motsvarar hur kraftig reaktion man får.
Hos oss på Turkos får du en omfattande konsultation där vi förklarar sambandet mellan dina värden och ditt mående. Du får praktisk vägledning för hur du ska genomföra själva födoämnestoleransprogrammet med kostrotation. Efter konsultationen har du en personlig handlingsplan med rotationsschema. Du får även tillgång till en kortare rådgivning på mejl eller telefon som stöd under programmets gång, samt en summerande avslutning där du får fortsatt vägledning framåt.

I tjänsten Födoämnesintoleransprov ImuPro ingår följande:
• ett födoämnesintoleransprov med rapporten som visar vilka födoämnen som ger IgG antikroppar som indikerar intolerans
• en hälsoprofil som fångar upp alla aspekter av din hälsa och ditt mående
• en konsultation där vi förklarar sambandet mellan ditt provresultat och ditt mående
• en personlig handlingsplan för 3–4 månader med konkreta insatser gällande kost, tillskott och övrig livsstil
• en kortare rådgivning på mejl som stöd/ coachning under perioden för handlingsplanen
• en uppföljande rådgivning på mejl som summerar handlingsplanen och ger fortsatt vägledning framåt

 I det stora paketet Imu Pro Complete ingår även en personlig rotationsplan
 och receptbok som är skapad utifrån ditt provresultat

Observera att du inte bokar tid automatiskt genom att köpa produkten här. Däremot kan du betala bokad tid om du vill ha det klart innan du kommer. Det går även att betala i samband med behandlingen, med kontant, kort, Swish eller mot faktura.
Behandling bokas genom att kontakta oss på Turkos, telefon 063-12 23 13 eller mejl info@turkos.se

Födoämnesintolerans BioTek IgG/ IgA 96
BioTek IgG/ IgA 96 analyserar både IgG och IgA reaktion för 96 av de vanligast förekommande födoämnena såsom mjölkprodukter, säd, bönor, nötter, grönsaker, frukt, fisk, skaldjur, kött och ägg. Du får en tydlig rapport med ett lättöverskådligt resultat.
Utförs med kapillärt blodprov.
Pris Födoämnesintoleransprov: 3400 kr
Komplettera med Konsultation i samband med analys, 990 kr https://turkos.se/produkt/konsultation-med-analys/

Födoämnesintolerans ImuPro Screen 44
ImuPro Screen 44 analyserar IgG reaktion för 44 av de vanligast förekommande födoämnena såsom mjölk och mjölkprodukter, sädesslag och ägg. Du får med en utförlig rapport med ett lättöverskådligt resultat.
Går att utföra med både venöst och kapillärt blodprov.
Pris Födoämnesintoleransprov inklusive konsultation ca 20 – 30 minuter: 1990 kr

Födoämnesintolerans ImuPro Basic 90
ImuPro Basic analyserar IgG reaktion för 90 av de vanligast förekommande födoämnena såsom kött, grönsaker, frukt, sädesslag, mjölkprodukter och ägg.
Utöver en utförlig rapport med ett lättöverskådligt och detaljerat resultat får du även med din personliga nutritionsguide med rekommendationer för din 4-dagars rotationsdiet.
Går att utföra med både venöst och kapillärt blodprov.
ImuPro Basic 90 går att uppgradera i efterhand till ImuPro Complete 270.
Pris Födoämnesintoleransprov inklusive konsultation 20 – 30 minuter + Personlig nutritionsguide: 3490 kr
Födoämnesintolerans ImuPro Complete 270
ImuPro Complete analyserar IgG reaktion för 270 födoämnen och tillsatser (inklusive de 90 som ingår i ImuPro Basic). Förutom de vanliga formerna av kött, fisk, grönsaker, frukt, spannmål och mjölk samt alternativ till dem, analyseras ett stort antal kryddor, förtjocknings- och konserveringsmedel samt drycker såsom te, kaffe och vin. Utöver detta undersöks också förekomst av IgG-antikroppar mot jästsvampen candida albicans.
Du kan anpassa din diet väldigt selektivt efter ditt analysresultat och det innebär att har flera alternativ till din 4-dagars rotationsdiet.
Till ImuPro Complete medföljer en utförlig rapport med ett lättöverskådligt och detaljerat resultat. Du får även med din personliga nutrtionsguide vilken hjälper dig att anpassa din diet efter resultatet och som innehåller rekommendationer för din 4-dagars rotationsdiet. Du får även en egen receptbok som är anpassad efter ditt resultat.
Går endast att utföras med ett venöst blodprov. Vi samarbetar med HC Ripan i Östersund för provtagning.
Pris Födoämnesintoleransprov inklusive konsultation 20 – 30 minuter + Personlig nutritionsguide + Receptbok: 5490 kr

Provtagning
Vi samarbetar med HC Ripan i Östersund för provtagningar. Pris: 375 kr. Du betalar för provtagningen och får instruktioner för tidsbokningen i samband med att du beställer analysen av oss.

Fri frakt vid beställning över 400 kr
Sitemap