Hej!

Nu tänkte vi berätta lite mer om vårt värdefulla lymfsystem och vad vi kan göra för att stödja det. Först en liten överblick, och sen 10 konkreta råd med sådant du kan göra för att förbättra ditt lymfflöde.

För den som vill läsa mer om lymfsystemet kan vi rekommendera vår temasida Lymfa. Vi har också en kurs egenvård för lymfsystemet för dig som vill lära dig mer om lymfsystemet och hur du kan stödja och behandla dig själv.

Ett tips för dig som genast vill komma igång är vårt Paket Lymfflöde Egenvård som innehåller allt du behöver för att stötta lymfsystemet. Där får du bland annat lära dig mer om lymfan i en kurs, du får många tips på rörelser och annat du kan göra, du får låna en laserbehandlingsutrustning för egenvård, och du får en personlig rådgivning.

Om lymfsystemet

Oftast när man tänker på lymfan är när den inte fungerar. Mest tydligt efter en cancerbehandling där man kan ha skadat lymfan och då kan en arm eller ett ben svullna upp. Men väldigt många skulle må bra av att förbättra flödet på sin lymfa. Många har problem men vet inte ens om det.

Lymfsystemet är ett väldigt viktigt system som allt för många känner till för lite om. Här finns en kort version om hur det fungerar.  Lymfsystemet upptäcktes av de gamla grekerna och glömdes sedan bort. På 1600 talet så återupptäcktes systemet av Pecquet och Bartholin. Lymfsystemet består av lymfan, lymfkärlen och ett flertal organ. Här är en bild från Svenska Ödemförbundet som visar hur lymfsystemet ser ut. Som ett blodomlopp fast utan hjärtat.

Bild över Lymfsystemet
Lymfsystemet är viktigt för vårt immunförsvar, bekämpa infektioner, avlägsna gamla, skadade eller främmande celler som till exempel gamla röda blodkroppar eller tumörceller, transportera lymfan från vävnadsvätskan till blodet, transportera fett från tunntarmen till blodet i form av små fettdroppar som sedan sugs upp av lymfkärlen. Håll lymfan i gång så behåller du din hälsa. Lymfan har ingen egen pump, så hela systemet är beroende av våra musklers sammandragning för att fungera. Det är därför vår andning och rörelse är så viktigt.

Andningen är helt avgörande för lymfan. Många andas väldigt ytligt och högt upp i kroppen. Att ha en sådan andning är en form av låggradig hyperventilering vilket leder till obalans mellan syre och koldioxid. När man hyperventilerar så andas man ut för mycket koldioxid och då sjunker halten av koldioxid också i blodet. Det leder till att blodkärlen drar ihop sig och blodet får svårare att komma fram i vävnaderna och blodflödet minskar. Vi får alltså i oss för mycket syre i kroppen samtidigt som vi gör oss av med för mycket koldioxid via utandningen ger något som kallas bohr effekten. Detta i sig kan ge värk, oro, tinnitus, kronisk trötthet, blodet kan inte binda syret till sig, blir trögare och därför tar det så lång tid att “få i gång” kroppen. Hjärna, hjärta, muskler och inte minst magtarmkanal får för lite syre tills sig.

Manuellt lymfdränage enligt Dr. Vodder

Manuellt Lymfdränage (ML) är en väldigt mjuk massageteknik utvecklad av den danske läkaren Emil Vodder under under 1930-talet. Han handplockade och utbildade MajBritt Gustafsson på Hud & Lymfpraktiken i Östersund, som är den som utbildat flest i norden. Det är också för henne som Helene och Gabriela haft förmånen att gå för sina utbildningar. En ML behandling består av lätta, rytmiska och behagliga cirkelrörelser som hjälper kroppen att göra sig av med slaggprodukter och reducera svullnader. För att få effekt på lymfan så använder man ett specifikt schema. Lymfan töms i mjukdelsområdet ovanför nyckelbenen, därför så är det mycket fokus där.

Dr Vodders manuella lymfdränage är speciellt lämplig för dig som har problem med värk, spänningar, stress, reumatism, artros, whiplash  och naturligtvis alla former av lymfatiska problem. ML är också lämplig som ren skönhetsbehandling, som hudföryngring och vid akne, PD mm. Behandlingen rekommenderas också före och efter kirurgiska ingrepp för att minska ärrbildning och för att påskynda läkningsprocessen. Massagen har visat sig ha en rad positiva effekter t ex ökad cirkulation, smärtlindring och förhöjt immunförsvar. Ökar även produktionen av kroppens eget ”må-bra-hormon”, oxytocin, som verkar lugnande och avslappnande. Det är också den behandlingen  som används efter cancerbehandling vid till exempel bröstcancer då kanske armen har ödem, då har terapeuten en skolmedicinsk legitimation och har lärt sig hur behandling ska utföras då.

Vi på Turkos ger lymfdränage i friskvårdssyfte och som ansiktsbehandling. Lymfdränage behandlingen ges utan oljor. Hos oss kan behandlingen avsluta med sköna, terapeutiska och lämpliga oljor som förhöjer upplevelsen och ger en extra förstärkning av lymfdränagets inverkan.

 

De 10+ bästa tipsen för lymfan!

1. Unna dig att gå på Dr Vodders Manuellt lymfdränage. Här hittar du en kort video där terapeut Elin visar den på Gabriela <3

Lymfan går väldigt ytligt så om det är den man vill påverka så bör inte trycket vara för hårt, vi brukar utgå från att tryckstyrkan inte ska överstiga 40 mmHg. Sedan så kan det vara så att man vill påverka fascian och då går man djupare men då är det inte lymfdränge man utför just då. För snabba greppföldjer eller för hårt tryck kan leda till lymfkärlsspasmer och då uppnår vi inte resultat. Den formen av lymfstödjande behandling som mest är studerad är Dr. Vodders manuella lymfdränage och det är den vi förordar just därför. Det är viktigt att behandlingen aldrig är smärtsam, den ska vara mjuk och behaglig och du ska se resultat.

2. Andas! Ja, helt a.o för vårt lymfsystem. Det finns medveten andning, Mediyoga och även i Foundation Training tränar du din andning. Din hållning kan också bidra till ett bättre flöde.

3. Rör på dig efter din förmåga. När vi rör oss stimuleras vår lymfa, lymfnoderna sitter så bra till (ljumskar, armhålor mm) och vi får därför bra effekt vid all rörelse.

4. Att bada kan också vara väldigt bra för lymfan och det allra bästa i hav, sjö eller klorfri bassäng.

5.Bland det bästa du kan göra är att studsa! Om du har väldigt dåligt flöde så rekommenderar vi att du tar en lymfdränage behandling först för att “öppna kranen”. Tänk på att studsa väldigt mjukt och försiktigt från början, låt det får ta lite tid. Och även en gungstol kan vara väldigt bra för att hjälpa dig eller någon du känner få i gång flödet. Här är en fin film, börja mjukt.

6. Ge dig själv en enkel lymfmassage! Helene och Gabriela visar en väldigt enkel hembehandling med lymfstödjande strykningar. 

7. Håll i gång magen, om det blir stopp där så kan det synas på att benen svullnar mer. Probiolax kan hjälpa.  Massage på magen är välgörande och viktig för hela kroppen!

8. Du kan underlätta för lymfan genom att ha stödstrumpor. Bär lösa och lediga kläder. Ingen hård BH. En del tajta jeans kan vara som att ha på sig en kompressions strumpa…åt fel håll!

9. Infraröd bastu hjälper också till med kroppens egna reningssystem. Inte lymfstimulerade direkt, men hjälper kroppen slappna av och  därigenom kan lymfcirkulationen öka. Observera att du kan behöva basta på lite lägre temperatur i början.

10. Örter och eterisk oljor kan också verka lymfstimulerande. Till exempel ingefära, lagerblad och ingefära och de eteriska oljorna sandelträ, citron och apelsin.

11. Näringsbrist eller obalanser i mineralstatus kan ställa till problem för lymfsystemet. Vi rekommenderar att man gör en Hårmineralanalys (HMA) för att ta reda på hur det står till med mineralbalansen. Om du till exempel har högt kalcium i vävnaderna så kan det göra att det blir trögare i lymfsystemet. Då försöker man höja magnesium för att balansera kalciumet, och lägga till B6 så att det ska gå in bättre i cellerna. Även kalium är viktigt att kolla upp, då en brist kan leda till att man samlar på sig vätska och därmed får tunga svullna ben. Här har vi samlat mera information om HMA.

Ta väl hand om dig, hoppas att du fick lite inspiration att ta hand om dig lite mer!

Kram!

 

Lymphatic Imaging in Humans with Near-Infrared FluorescenceBild över Lymfsystemet