Naturkosmetiken innehåller dessa råvaror:

VEGETABILISKA OLJOR
Det finns en olja eller flera som passar olika huduttryck och som kan blandas sinsemellan för att få en optimal funktion. t.ex. jojoba olja som passar känslig hud.

FASTA FETTER OCH OLJOR
De har en fast konsistens och har en högre smältpunkt än de veg. oljorna. De används som konsistensgivare i produkter och de har en skyddande effekt på hud.

ÖRTER
Läran om örter är gammal och brukar kallas fytoterapi. Örter har olika egenskaper och kan hjälpa kroppen och huden att må så bra som möjligt. De ligger till grund för all läkemedelsforskning och är mycket viktig i den naturkosmetiska hudvården.

ETERISKA OLJOR
Kan sägas vara växtens hormon (blomma, ört, blad osv.) Det är en gasformig lättflyktig icke fet olja som lätt går in i vår hud. De är dessutom bakteriehämmande, kan också vara antivirala och de balanserar huden. De eteriska oljorna har ett pH-värde som stämmer överens med hudens. Eteriska dofter har också en terapeutisk effekt, t.ex. Cypress som verkar stärkande på ytliga kapillärer som då kan användas av kvinnor och män då deras hud blivit röd av brustna blodkärl. Eteriska oljor samarbetar mycket bra med de kallpressade vegetabiliska oljorna.

ANTIOXIDANTER
Kallas de ämnen som skyddar cellerna och även de naturkosmetiska produkterna från att härskna, som exempel kan nämnas örten rosmarin, grape, kaprifol eller E-vitamin.

HYDROLATER
Är naturens egna ansiktsvatten. Det är alltså en biprodukt som man får framvid ångdestilleringen av blommor, örter. De har också speciella egenskaper och för ett trött och torrt huduttryck passar ros alldeles särskilt bra.