monet gabrielaYttre solskydd

Nu till ett av de bästa sätten att skydda sig. En vanlig t-shirt eller skjorta har en solskyddsfaktor på minst 10. Vit t-shirt ger mindre skydd än en mörkare. Jeans ger ett super bra, nästan total skydd. Nu kommer nästa krux, D-vitamin bildas bara när solen står som högst på himlen, mitt på dagen. Så råden att hålla sig undan solen mitt på dagen kolliderar helt med när vi kan bilda D- vitamin. Men som jag skrivit ofta räcket det med 10-30 min beroende på din hudton för att få den dagliga dosen. Att vistas i solen då kolliderar med rådet att det är då vi ska hålla oss i skuggan. Men för att få den dagliga dosen behövs bara mellan 10-30 min av direkt solljus på en naken hud. Kläder och solhatt är det allra bästa för barn.

Till ansiktet:

I bland rekommendera vi i första hand för det känsligaste ansiktet foundation, Esses Foundation har en spf på 30, den denna foundation har tyndaliserad Lactobacilus (mjölksyrebakterier), som kan docka på hudcellerna och därigenom stärka barriärfunktionen genom att stimulera utsöndringen av antimikrobiella peptider. Prebiotisk Alpha-Glucan Oligosaccharider och Inulin bidrar till att upprätthålla och nära hudens goda bakterier. Probiotiska extrakt av Lactobacillus och Lactobacillus ferment, balanserar mikrofloran. Aloe Vera och Jojobas olja gör denna foundation lämplig för känslig hy. Extrakt av Baobabfrukt är antioxidant och prebiotika. Tokoferol och Vitamin-C ger ett antioxidant skydd samt jämnar ut hudtonen. Sedan finns också Madara Anti-Pollution CC Cream SPF 15 Light, den är lätt täckande och ger din hud en vacker lyster. Den finns i 2 nyanser. Den har rejält med antioxidaner. Den kommer strax upp i webshoppen.

Men också/annars skugga och solhatt 🙂

Nu kommer nästa sak jag brukar säga, högre solskydd behöver inte vara bättre – utan faktiskt sämre.  De flesta bör klara sig med 10-30. Man kan lätt tro att faktor 30 är väldigt mycket bättre än 15, men faktor 15 betyder att 93 % av UVB filtrerats bort och vid faktor 30 är det 96,7 % och spf 40 har 97,5 %. Mängden filter (ökad belastning för lever mm) som man behöver tillsätta är rejält ökad men ger inte så stor höjning av spf.  Nu så har man denna skala:   Solskydd nu i fyra kategorier   Lågt skydd (Low): spf 6-10 Medelhögt skydd (Medium): spf 15-25Högt skydd (High): spf 30-50Mycket högt skydd (Very high): spf 50+ Ny UVA-märkning. Skyddsnivån mot UVA-strålarna rekommenderas vara minst 1/3 av UVB-skyddet. Märkningen av UVA-skyddet ska vara likadant på alla solskyddsprodukter och märkas med en särskild symbol. Det enda fysiska solfilter som är godkänt i Sverige nu är Titandioxid. Observera att jag inte ens går igenom de petrokemiska solskyddet. Jag skulle hoppas och tro att vi snart också ser zinkoxid som godkänd (är nu godkänd sedan den 17 maj 2016). Dessa två tillsammans är nämligen en bra kombination. Att använda zinkoxid i form av nanopartiklar är inte tillåtet i EU. Det man är rädd för är inte just zinkoxid utan nanopartiklar mer allmänt. Men de flesta ekologiska solkrämerna hade zinkoxid i partikelstorlek som inte kan penetrera in i huden. Zinkoxiden är godkänd att använda i hudvård även till barn men man får ej säga att det används som solskydd. Om du har melasma/pigmentsförändringar skulle jag säga att du kan både använda foundation och solskydd.  Sedan har Esse flera produkter som är bra för just detta. Se över din hormonbalans och se till att du får solljus på andra delar av kroppen.

Solskydd för kroppen:

Esses Solskydd spf 30 är helt fantastisk. Esses solskydd använder sig av bestruken Zinkoxid (inga av nanostorlek) för att skärma av UV-strålar, men är nästan genomskinlig vid applicering. En extra boost av antioxidanter från Myrathamnus, Rooibos och Olivbladsextrakt rensar upp bland fria radikaler som genererats vid solexponering.

Mádara SUN 20 Weightless Sun Milk SPF20 är en annan pålitlig favorit.

 

Nu har ju naturen också vegetabiliska oljor som har solskyddande egenskaper går igenom några här. Leta gärna efter dem i olika solskydd.Det man först ska tänka på är att en olja penetrerar ganska snart och skyddar inte så länge.

Några exempel: Hallonfröolja (käka massvis med hallon i sommar!), Anthony J. O’Lenick, som skrivit ”Oils of Nature,” säger att hallonfröoljan har en naturlig SPF på mellan 28 och 50 och har en kliniskt betydande antiinflammatoriskt egenskaper. (Alltid oljor i glasflaskor. ) Tänk på att den peneterar huden väldigt snabbt så gärna med något annat solskydd. Pranarome har en morotsolja med närande e- och a- vitamin och betakaroten. Rikligt med e-vitamin har också visat sig ha solskyddande egenskapar.  Näring för huden som är underbar i solen! Morotsolja har solskyddande och hudvårdande egenskaper. Bra för sunda hudceller. Den förbereder huden så att produktionen av melanin kommer i gång. Sesamolja och jojoba har också ett inbyggt solskydd, brukar sägas ha spf 4. Det sägs skydda mot ca 30 % av uv strålning. Det som gäller med oljor är att de går ganska snabbt in i huden. Kokosoljan har inget högt SPF (filtrerar ca 20 %) men även den hjälper hudens melaninproduktion att komma i gång. En klient berättade att hon oftast bara brukar bli röd men förra sommaren sluppit det utan i stället fått en fin gyllene hud då hon använt denna blandning.  Det man ska tänka på är att kokosoljan har antibakteriella egenskaper och vi ska vara rädd om vår hudsmikrobiom. Vet att det står på flera sajter att den har en spf 15 och innehåller naturligt tiosol. Det stämmer inte, tiosol är ett handelsman på titandioxid som tillsätts någon olja. Det är förbjudet att sälja för att användas som solskydd. Så antingen använder du någon av dessa oljor, eller kanske blanda lika delar morotsolja, sesam och kokosolja. Gärna tillsammans med sommarkläder och en fin sommar hatt! Tänk på att krämer har fördelen av att sitta kvar längre på huden och ger på så sätt ett bra skydd. Så njut nu i sommaren som sägs vara på intågande!

Massor med kramar och solstrålar!

 

Har du läst vårt tidigare inlägg?  Solskydd del 1

 

Några länkar :

http://www.ewg.org/2015sunscreen/report/skin-cancer-on-the-rise/ 56

http://onlineradiologytechnicianschools.com/2010/feeling-sunny-25-health-benefits-of-sensible-sun-exposure/

http://www.realfarmacy.com/scientists-blow-the-lid-on-cancer-sunscreen-myth/

http://www.foxnews.com/health/2013/05/20/consumer-group-flags-high-spf-ratings-on-sunscreenas-misleading/

http://m.naturalnews.com/news/046825_sunblock_water_pollution_marine_animals.html

http://www.healthfreedoms.org/cancerous-sunscreen-ingredients-to-avoid/

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/1097-0215%2820000701%2987:1%3C145::AID-IJC22%