Hälsotips för dig som väntar barn eller för dig som planerar för att bli med barn!

Att vänta barn är en speciell tid, något som du aldrig kommer att glömma.
Det är mycket som ska ske under nio månader. Här kommer några tips för dig.

Ät gärna så näringstätt som du kan. Tänk i första hand på att lägga till nyttigheter. Att hålla blodsockret jämt är bra. Det betyder att äta bra mat och vatten, se till att få i dig bra fetter. Snaskande kan göra blodsockret svajigt och då kan man bli illamående.

Tillskott som är viktiga är :
Omega 3, 1/2- 1 msk varje dag(rek. ArticMed) Du kan pressa extra citron i, eller ta mindre mängd flera gånger per dag så är det lättare.

Probiotika varje dag. Vi rekommenderar i första hand Panda 1 eller 2, Innates, och ät gärna mjölksyrade grönsaker! Om du känner dig osäker på vilken som är allra bäst för just dig så hör du av dig till oss. Vid en vaginal förlossning så kommer du ge barnet av din bakterieflora som kommer att ligga till grund för immunförsvaret. Därför vill vi att den är så bra den bara kan.

En bra Multivitamin som är anpassad för gravida. Du får gärna börja med den så fort du ens börjar planera att bli gravid. Extra Magnesium rekommenderas att man tar med den med Multin. Magnesium kan också hjälpa till att hålla blodsockret stabilare. En studie vid Göteborgs universitet visade att det kunde vara bra även för att hålla blodtrycket i bra balans.  I bland kan extra B vitaminer med folate (det är den naturliga formen av folsyra, Vitamin B9, som är så viktig), underlätta för dig som besväras av illamående.  Här finns två exempel på lämpliga B-vitaminer. Så Innates B-komplex eller Metyl-B-Plex som har metylerade former av B vitaminerna för lättare upptag. Nu finns B vitaminer också i multi-vitaminen så den räcker oftast långt, men om du har mer behov så ta  1 tab extra av dessa Det är speciellt Vitamin B6 (pyridox) som anses vara den som hjälper allra bäst vid illamående: Alpha Pyridox Plus 

Även ingefära och citron kan hjälpa vid illamående. Du kan ta det i vatten, eller i teer eller så kan en aromaterapeut ge dig en blandning som passar för dig.

Du kan också behöva få dig bra järnvitamin gärna med c vitamin. Dessa hjälper dig att hålla nivåerna bra och magen blir ej påverkad. Alpha Plus Järn synergi  och Innate Iron

Extra med järnrika råvaror kan också vara bra. Härliga gröna juicer hjälper till att hålla järnvärdet uppe. Det ser till också att du får i dig rikligt med mineraler, vitaminer, antioxidanter och andra nyttigheter.Du kan spetsa med Nässelpulver och Nypon. Viktigt att ha bra med saltsyra i magen för att kunna ta upp järn.

E vitaminer med blandade och alla delar tocoferoler är också väldigt bra när man väntar barn. Väldigt viktig vitamin för gravida.

D vitamin är det viktigt att inte glömma! Den bör tas från slutet av augusti till slutet av maj, och under lägre dos under sommaren.

För att invärtes förebygga bristningar så kan man stötta sitt kollagen med c-vitamin, e vitamin och zink något som kollagenet ”armeringsjärnet” gillar. Kollagen finns också i denna produkt: Derma Collagen.  En annan där får du också extra av hudmineralerna probiotika, zink, c och e-vitamin är NDS probiotic skinactive .  

Urinvägsinfektioner är extra viktigt att vara försiktig med när du är gravid och du ska alltid vända dig till din barnmorska om du får känningar. Det som naturligt kan hjälpa till att förebygga är vatten, lingon, tranbär och citron. Tänk på att undvika socker och snabba kolhydrater. Här har vi en film om urinvägsinfektion. 

Kramar och solstrålar i massor till dig!

 

p.s Den vackra bilden är på finaste Agnes när hon väntar sin efterlängtade son Winter <3 Fotot är taget av den stolta pappan Martin.

*The psychological effects of aromatherapy-massage in healthy postpartum mothers: Imura M., Misao H., Ushijima H. et al. Department of Developmental Medical Sciences, Graduate School of Medicine, The University of Tokyo, 7-3-1, Hongoh, Bunkyo-ku, Tokyo 113-0033, Japan