Rosacea vars vackra betydelse egentligen är ”små rosblommor” kan vara nog så plågsam för den som drabbats. Ofta ser man denna hudåkomma på de som redan har en känslig hud och man får då inflammerade utslag i ansiktets rundare områden, som kinder och haka. Ibland kan man se en vit prick i mitten, den går absolut inte att klämma. Denna plita känner du igen även hos en perioral dermatit som anses vara besläktade och i princip samma råd ges. Får absolut inte behandlas med kortison precis som perioral dermatit (PD). Precis som vid PD så kan det finnas en överkänslighet mot kvalster, solen, hudvård, kost och inte minst hormoner samt stress. Huden kan kännas som den brinner. Den kan se både fet och torr ut; när den är fet så är det oftast en glansig lite hårdare yta som egentligen talar om rejäl obalans, den ska inte torkas ut. Det kan även tillkomma finnar, oftast väldigt ömmande och har man haft det länge så kan det bildas knölar som kommer på näsan, haka, mellan ögonbryn, rinofyma. Detta är det mest män som drabbats av.

Precis som vid andra sjukdomar (cancer, psoriasis, fetma, MS, endomertrios) så ser man att kärlbildningen är störd vid rosacea. Det bildas för många blodkärl, en onormal angiogenesis som det heter. Kärlmotorik är också påverkad och huden blir då känslig både mot värme och kyla, det vi ofta ser för att inte säga alltid är en svullnad då lymfan blir påverkad. Det är därför vi säger att Dr. Vodders lymfdränage är den enda behandlingen som är lämplig för denna känsliga och reaktiva hud. Behandlingen gör att trycket i huden minskar, läkningen kommer i gång och stressen går ner. Titta gärna här på en rutin du själv kan göra.https://turkos.se/2015/11/30/mjuk-lymfstimulerande-ansiktsmassage/

Mat som är naturligt anti-angiogentik, så att det inte bildas för mycket blodkärl: eko röda vindruvor, jordgubbar, blåbär, grönkål, citroner, apelsiner, annans, körsbär, grönt, te, gurkmeja, vitlök, olivolja, lavendel mm. Kombinationer har starkast effekt, vi får då synergieffekter.

Den räknas också som en autoimmun åkomma och därför kan även födoämnesintoleranser vara väldigt vanliga. Har man en autoimmun åkomma så ökar risken för att man ska få nästa. Läs här: Födoämnesintoleranser Del 1 finns 3 delar.  här finns tester: Födoämnesintoleransprov https://turkos.se/produkt/fodoamnesintoleransprov/

Vårt autonoma nervsystem styr ansiktets hud men även mage och tarm och det är vanligt att vi i samband med rosacea samtidigt ser en inflammation i mage och tarm, en IBS, läckande tarm, dysbios d.v.s. obalans i tarmen och ofta har man då börjat reagera på olika födoämnen. Det är därför vi alltid pratar om den inre och den yttre hudvården. Båda måste tas om hand. Att behandla magen med lymfdränage när det finns ett hudproblem i ansiktet kan därför vara väldigt viktigt.

Yttre hudvård:

För att få individuell hjälp för att se vad som passar dig bäst, så är du välkommen att höra av dig till oss. Du flera produkter kan vara lämpliga beskriver vi en liten beskrivning av produkten för att du lättare ska känna igen din hud.

Hudvården ska vara mild och sparsam. Rengöring endast på kvällen. Antingen mild rengöringskräm som Esses Sensitive Cleanser eller en högkvalitet Mandelolja eller Arganolja. Rengör mjukt och försiktigt. Esse sensitive toner eller Loelles hydrolat, beroende på hur din hud ser ut, Vänd dig till en terapeut. Sedan Esses Protect Oil denna är en juvel av omsorg. Esse cream mask kan många uppskatta som nattkräm. God natt!

Morgon: Esses Sensitive Toner/ Loelles hydrolat och några droppar av ditt serum och ansiktskräm. Som extra skydd rekommenderar vi i första hand Esses Foundation. Den ger väldigt fint skydd och är väldigt krämig. Vid väldigt torr hud tänk på att verkligen lägga på den direkt efter hudvården. Många gillar också Couleur Caramel.

Ofta så är denna hud väldigt känslig för att sitta framför en dator, då är det extra viktigt med foundation. Esses Protect Oil ger skydd mot Uv strålning.  Ibland så kan du behöva ett serum som är gjort precis för dig. God morgon!

Undvik: Var väldigt försiktig med peeling och ganska ofta gäller-undvik helt. Din hud måste bli i mycket bättre skick innan du kan peela bort eventuella hudflagor. Då är det bättre att du får en micro-dermabrasion gjord med ekologisk hudvård efter när din hud är i bättre skick. Esses microderm peeling kan också vara väldigt fin. Ditt pH värde är ganska säkert stört (torr hud är basisk och den friska huden ska vara lätt syrlig) och mineral makeup gör huden mer basisk. Undvik också brun utan sol då huden blir torrare (pH värdet påverkas, se ovan) Var försiktig med rengöring, skummande rengöring brukar vara de mest aggressiva.

En behandling som är väldigt värdefull vid Rosacea är Dr Vodders Lymfbehandling.

Inre hudvård:

Här har vi fokus på en antiinflammatorisk kost med mycket näring. Lägg till grönt och skönt, och ta bort socker, vete, råg och korn. Sedan bland det viktigaste byt bort mjölkprodukter (nej det går inte med laktosfri) smör eller ännu hellre ghee  (fungerar för en många) byt ut till mandel-, ris-, kokos- eller havremjölk. Din kost påverkar din hälsa och hud, det kan vara något du är överkänslig mot, t.ex. nötter, ägg mm, kolla upp det. Blodsocker balans är a.o. Här kan magnesium, krom och mangan också vara väldigt viktiga. Vid en hårmineralanalys får du se hur balansen ser ut. Börja gärna här på vår temasida för att läsa mer om Hårmineralanalys

Tillskott som har stark antiinflammatorisk effekt:

Omega 3. Vid uttalat problem så kommer inte att räcka med att äta fisken eller chiafrön. Men gör gärna det också!

Havtornsolja är en ljuvlig olja invärtes. Den stärker huden.

Probiotika. Här finns det flera olika, välj den som passar bäst för dig.

D vitamin med K2, den är viktig för immunförsvar mm, den har också en antiinflammatorisk effekt.

Ett bra B-Komplex: Methyl-B-Komplex  b-komplex.

Zinkbrist är vanligt men det är inte alltid så. Detta bör i så fall testas innan.

Multivitamin.

Örter och andra tillskott som kan vara extra lämplig vid rosacea är:

ÖrtoRen, många är lite svullna både i ansiktet och kropp då de har rosacea. Då kan denna blandning vara bra.

ÖrtoIF kan också vara lämplig. Flammig hud, svamp?

Vitlök Plus, verkar renande från insidan.

NDS olivbladsextrakt effektivt mot bakterier, virus och innehåller även kraftfulla antioxidanter med kärlstärkande effekt och positiva effekter på kolesterol och levern.

Oregano oljan i tablett form är väldigt effektiv bra både mot bakterier, virus och svamp.

Probiotic Skin Active  stärker din hud inifrån och ger din hud byggstenarna som den behöver.

Satsa på: Den inre hudvården är viktig, det vill säga det du äter. Läs gärna Acne inre hudvård.  Se till att få i dig bra med vätska gärna olika örtteer. Örter och kryddor är rika på antioxidanter och bland annat gurkmeja, ingefära, guggul, boswellia, lakritsrot är rik på inflammationshämmande ämnen. Ta det dock försiktigt med lakritsroten då den kan påverka blodtryck. Hellre bär än frukt, gärna bärpulver. Bra oljor fetter. MSM svavel är också något du försiktigt kan försöka och probiotika. Du kan även ha brist på zink och B-vitaminer. Tänk gärna på att välja naturligt färgrikmat. Se till att få vila och rörelse i lagom dos. Lymfdränage  (ofta både ansikte och mage) och sist men inte minst se över ditt liv, är det mycket stress i ditt liv? Vara ute i naturen och regelbunden kontemplation eller meditation och andning påverkar din hudsförmåga till läkning.

Till sist ska sägas att vi alla är unika, och vissa behöver mer kalium, magnesium och kalcium medan andra behöver mer av andra mineraler och spårämnen. Mycket fokus på magen. Sök upp en terapeut som kan hjälpa dig med det. Vi rekommenderar varmt att du gör en hårmineralanalys 

Lycka till, och ha lite tålamod!

Kramar från oss!

Ps: du kan även läsa om Perioral dermatit, där hittar du mer matnyttigt.

Perioral dermatit

Fråga&svar: mer om perioral dermatit

Perioral Dermatit Anncatrin berättar:

Fråga&svar Rosecea/perioral dermatit

Fråga&Svar Rosacea

Fråga&svar plitor/ knottror