Turkosm smörblommor

 

Grattis grattis till alla era bebisar! Jag har nyss fått veta att ännu en av er läsare precis fött en liten son 😀  Blir så glad!!

Mina barn är nu så himla gamla 😉 (snart 16 och 18 år) men visst minns jag precis hur det var när de var små. Dessa minnen är något jag mer än gärna vill dela med mina flickor … i tid och otid.

Hur tar man då hand om de små barnens hud? Är du redo, för nu sätter jag i gång 🙂

Jag börjar från allra första början. Barnet är i magen och föds fram oftast vaginalt – det är där det första steget till en bra hud börjar kan man säga. Det är nämligen då barnet har en god chans att få en god tarmflora. (Barn med dålig tarmflora får oftare eksem). Vad kan du som blivande mamma göra för att ha så optimal balans som möjligt? Äta mjölksyrade grönsaker, probiotika, tvätta dig i underlivet endast med ekologisk vegetabilisk olja  (tyvärr vet jag att det är lite bökigare, men det är viktigt att oljan är i en glasflaska). Lämpliga underlivsoljor är mandel, sesam och jojoba. Faktiskt väldigt bra att masseras med oljor här innan förlossning så att huden är mjuk och elastisk.

Det nyfödda barnets hud är tunn och pigmentbildningen är inte tillräckligt utvecklad (därför ingen direkt sol). Huden brukar vara lite röd då bebisen har ett bra blodvärde  och blodet är rik på hemoglobin, det röda färgämnet i blodet. För att barnet ska ha optimalt  järnvärde är det bra om man väntar en liten stund med att klippa navelsträngen, läs här. Jag brukar likna barnets hud vid toalettpapper; så tunn och skör är den. Huden är ungefär en femtedel så tunn som den vuxna huden. Fosterfettet som barnets föds med är starkt antibakeriellt så tvätta inte bort det.  Bröstmjölken du själv har är en underbar hudsmörja vid hudirritationer.

Tvätt av bebis?

Tvätt behöver inte betyda bad. Då behöver du inte ta av alla kläder (bebisen har svårt att behålla värmen). Det räcker oftast med att rengöra rumpa och hudveck. Tvätta vid behov rent ansiktet, bakom öronen, nacken och armhålorna med lagom varmt vatten. Glöm inte hudvecken. Det bildas gärna hudfett där. Smörj gärna ut det över kroppen (innan det härsknar). Det fettet är helt perfekt!

Tvätta blöjområdet gärna med lite olja. Vid bra kvalité på oljan behövs inte så mycket. Bebisens rumpa kräver ett extra omnämnande då det är här huden verkligen kan få problem.  Jag gjorde tidigare ett inslag om en liten flicka som fick problem. Det kan inte nog understrykas hur viktigt valet av blöja är. Använd en ekologisk blöja eller ev. tygblöjor. Barnets rumpa kan bli väldigt röd och då kan en salva eller en bra olja hjälpa, gärna med täta blöjbyten. Och det viktigaste och underbaraste för barnet är luftning av lilla rumpan. En pionröd rumpa tyder på att det är en svampinfektion. Titta efter om barnet är rött i hudvecken. Svampen växer nämligen ner i hudvecken, och i så fall behöver du nog få hjälp med att få ordning på huden.

Då bebisen ska badas räcker det med en gång i veckan. Att bada bebisen eller det lilla barnet varje kväll är inte bra för barnets hud eller immunförsvar. För att bygga upp den egna kroppstemperaturen igen efter ett bad går det åt energi för barnet. Det är dock supermysigt med bad, men gör det inte för ofta. Låt badet inte överstiga 20 minuter. Kolla badvattnet med armbågen för rätt temperatur och tillsätt gärna 1 tsk ekologiskt kokosfett eller en sked mandelolja. Ta inte för varmt vatten, det är inte bra för barnet. Utgå från 37°C.Tänk på att bebins hud blir väldigt mjuk och hal, så var försiktig när du tar upp henne eller honom. Man kan värma kläderna på elementet, likaså handduken, varmt och mysigt. Eller så kan du värma handduken och de små kläderna barnet genom att linda dem runt en värmeflaska.

Lämpliga oljor för barnets hud är mandelolja, jojoba och avocadoolja.  Alla oljor smörjs på fuktig hud. (Finns vissa oljor som jag inte tycker är lämpliga och det är majsolja, tistelolja eller solrosolja. En absolut underbar olja när bebisen är lite äldre och faktiskt även för mammorna är Alqvimias barnolja. Den doftar alldeles ljuvligt och är underbar för hud och sinne. Den innehåller mandelolja och väl utvalda oljor. Den har eteriska oljor som både anses vara lugnande och ger glädje. En perfekt balans som ger bra hudhälsa.  Det är lättare för huden att ta upp dessa oljor än krämer

Håll det enkelt! Njut av närheten till din lilla bebis och snusa mycket på din bebis.  Den ljuvligaste doften i hela världen! 

Massor med kramar och solstrålar

Gabriela 

 

p.s Bilden på bebisarna är från den fantastiska fotografen Anne Geddes. Bilden på blommorna har underbara fotograf Tina Stafrén tagit.