Våren och sommaren är en vacker tid när naturen blomstrar, men för personer med pollenallergi kan det också vara en besvärlig tid. Pollen är frömjöl från växter som sprids i luften för att växterna ska förökas. Trots att det är omöjligt att helt undvika pollen, finns det några saker du kan göra för att minska belastningen. Om du lider av kraftiga besvär med pollenallergi är det viktigt att söka hjälp från en läkare. Du kan också besöka 1177 för att få mer information om pollenallergi och behandlingsalternativ. Men det finns också saker du kan göra själv för att lindra dina symptom och må bättre. En bra start är att hålla dig uppdaterad om pollenhalten genom att använda pollenprognostjänster som Pollenrapporten från Naturhistoriska Riksmuseet.

Tips:

Du kan minska exponeringen för pollen genom att undvika utomhusaktiviteter när pollenhalten är som högst. Om du går utomhus under dessa perioder, se till att tvätta ansiktet och byta kläder när du kommer in. Du kan även skölja näsan varje dag.

Läk tarmslemhinnan. Magen har en stor inverkan på de inflammationsprocesser i kroppen som är inblandade i allergiska reaktioner. Det är vanligt att den känsliga tarmslemhinnan i mage/tarm är skadad av dagens allt mer stressade livsstilsmönster. Detta kan leda till att proteiner från olika födoämnen passerar via sår i tarmslemhinnan till blodet istället för att tas upp i cellerna i tarmen som den normalt ska göra. För personer med allergiska besvär är det därför viktigt att fokusera på att läka tarmslemhinnan.

Tips på tillskott.

Här finns ett startpaket 🙂

Ulmus Rubra kan vara en hjälp på vägen, tillsammans med näringstillskott med antiinflammatorisk effekt som kan lindra besvär med astma och allergier. Även havtornsolja och är bra för slemhinnor.

Nt factor som stödjer slemhinnornas membra.

Immunbalans, enligt forskning har betaglukaner i form av Wellmune® visat sig ha förmågan att stärka immunförsvaret och minska risken för infektioner, inklusive luftvägsinfektioner som kan försämra symtomen vid allergier. Dessutom innehåller Holistic ImmunBalans vitamin C, D och B6 samt zink, koppar och selen som alla bidrar till immunsystemets normala funktion.

En flytande Omega-3 olja av hög kvalitet har värdefulla antiinflammatoriska egenskaper.

Pobiotika med en bra sammansättning av bakteriestammar är en viktig del i behandlingen av allergi och intolerans. Viktigt att probiotikan inte triggar mer histaminfrisättning. NDS Panda 2 är en lämplig sort som är utvecklad för att dämpa allergiska tendenser.

Ta tillskott av C-vitamin och enzymer. Tillskott av C-vitamin och enzymer som hjälper till att bryta ner proteiner brukar kunna hjälpa till att lindra allergiska reaktioner. C vitaminet kan vara liposomalt eller Camu Camu. Det är viktigt att enzymerna tas mellan måltiderna för att ge den antiinflammatoriska effekten av att de bryter ner allergena proteiner i blodet. Holistic Pollenzym är ett tillskott som är särskilt anpassat för personer med inflammationer i samband med pollenallergi eller annan allergi. Komplettera gärna även med MSM Svavel.

MSM kan bidra till att lindra allergiska reaktioner genom att minska inflammation i kroppen. Inflammation är en viktig faktor i allergiska reaktioner och kan leda till en mängd symtom, inklusive rinnande näsa, kliande ögon, hosta och andningssvårigheter. MSM kan också bidra till att lindra ledvärk och trötthet, vilket kan vara vanliga symtom vid allergier. MSM är också känt för att ha en positiv effekt på hud, hår och naglar. Detta kan vara särskilt viktigt för personer som lider av allergier, då allergier kan orsaka hudirritationer och klåda.

Quercetin är en antioxidant som kan ha antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att minska allergiska reaktioner. Quercetin kan även bidra till att stärka immunförsvaret.

Om du har mycket slem, så rekommenderar vi NAC som är slemlösande.

Klassisk homeopati kan vara hjälpsamt vid pollenallergi, och desto tidigare man börjar innan pollensäsongen desto mer lindrande brukar symtomen bli. Det går utmärkt att kombinera med övriga behandlingar och tillskott.

Fokusera på kosten. Korsreaktioner kan uppstå vid intag av vissa födoämnen. Det kan man förenklat förklara med att proteinerna i vissa ämnen är besläktade med varandra och immunförsvaret kan ha svårt att skilja dem åt. Det kan handla om stenfrukter (aprikos, plommon med flera), vissa kålsorter, morot, selleri, lök, paprika, potatis, tomat, mandlar, bönor, vissa nötter, linser, vete, råg, dinkel. Även äpple, päron, apelsin samt vissa kryddor kan ge reaktioner. Alltså – det kan vara bra att undvika eller till och med utesluta viss mat framförallt under pollensäsongen för att minska belastningen för kroppen. Ett tips är att värma upp nötter eller äpplen, då brukar det gå bättre!

Välkommen att boka en rådgivning Kombinerad Rådgivning och Behandling med en av våra terapeuter om du känner dig osäker.

Kramar och Omtanke!