Hej Gabriela

Jag har en fråga ang min dotters ansikte. Hon är snart 12 veckor och har röda prickar främst på hakan men även upp mot näsan och under ögonen. Kan det vara så att hon har perioral dermatit när hon är så liten? Eller kan det vara att hon inte tål ersättningen (semper) Hon dreglar en del, suger på händerna och använder napp.

Jag badar henne en gång i veckan och använder weledas produkter för barn. Jag tvättar av henne i ansiktet lite då och då med en tvättlapp med vatten. Jag har börjat smörja in henne i ansiktet med weledas wind and weather cream och hon blir iaf mjukare och det ser ut som utslagen blir bättre, även bättre mellan matningarna.

 Vet inte om det smittar heller för jag tror att jag har det också men får inte utslagen utan blir mer knottrig och det kliar.

 Med vänlig hälsning,

Lisa

 

Hej Lisa,

Först och främst vill jag gratulera å det allra hjärtligaste till din dotter! Åh, 12 veckor <3

Även då jag inte har någon bild på den lilla så tror jag ändå inte att det är perioral dermatit, jag skulle mer våga tro att det är hormonutslag/hormonplitor. Googla lite på bilder och se om det mer stämmer. Det smittar alltså inte.  Vad bra att du bara tvättar en gång i veckan. Jag skulle här egentligen vilja föreslå att hon får bada en gång i veckan med lite ekologiskt kallpressad kokosfett. Obs att hon kommer att bli hal. Sedan skulle jag rekommendera en basolja som mandelolja till insmörjning då hon är så liten. Jag har ibland sett allergiska reaktioner på ringblomma och tycker att till riktigt små barn ska man hålla det så enkelt som det bara går. Ibland kan fetare salvor/krämer behövas, men börja med dessa små justeringar först. Då skulle Alpadermskräm också kunna vara lämplig. När du tvättar hennes ansikte ha gärna lite olja i handen blandat med vatten.  Vatten kan vara uttorkande speciellt på en redan lite irriterad hud som din dotter har. Läs gärna mina andra råd om barnshudvård här.

Då det gäller ersättningar så kanske man får prova sig fram, det finns också en ekologisk som heter HiPP. Ett till tips är att använda naturnappar.

 Må så gott och jag vill gärna höra hur det går!

 All lycka till dig och den lilla <3