En mycket bra fråga! Jag började med eko hudvård i mina tonår och det är ju ett tag sedan 😉 och jag, Elin och Helene arbetar med det varje dag och ganska ofta är man i sin egen ankdam och tror att alla förstår varför man ska välja ekologiskt.

Jag börjar med det uppenbara, vi är en enhet. Kroppen har inga blixtlås varken på ut eller insidan och det betyder att om du smörjer dina fötter med en kräm kommer den att påverka hela din kropp. Tänk på nikotinplåster, östrogen krämer mm. En medicin du tar påverkar hela dig. Mycket forskning bedrivs nu för att mer medicin ska kunna tas dermalt, genom huden för att kunna säkra dosering. Huden är kroppens största organ (om man inte vecklar ut hela tarmpaketet), man räknar med att upp till 60 procent av det du smörjer på huden kommer in i din kropp genom hud/blodbarriären.  Då vill jag gärna att det ska vara något som gagnar min hud och hälsa. Råvaror som innehåller näring, fetter, vitaminer, mineraler som inte är framställd på syntetisk väg precis lika lite som jag skulle vilja äta syntetiskt fett (margarin) eller syntetisk mat. Jag vill ha bra fetter för jag vet att det är det jag äter och också det jag  smörjer på min hud som ger min kropp energi och näring till cellerna.

Ekologisk hudvård kännetecknas av förnyelsebara råvaror, och är baserade på kallpressade vegetabiliska oljor med värdefulla eteriska oljor och örter. Ingredienserna ska komma från växtriket, vildodlade eller ekologiskt odlade, och vara biologiskt nedbrytbara. Det finns stor skillnad på eko hudvård- från att man bara har en ingrediens som är ekologisk och resten är petrokemisk och till de som är 100 % eko som Nvey Ecos hudvård och Alqvimias oljor.

Nu till råvaror från naturen. Det går verkligen att individanpassa hudvården! Ibland så har man varit med om en operation och vill att ärret ska läka bra och inte lämna så mycket spår efter sig : Rosa Mosqueta- nyponfröolja gärna med johannesört, nästa gång så vill man att ens röda småblodkärl i ansiktet eller kråksparkar runt ögonen ska minska :vetegroddsolja. Det finns massor med olika vegetabiliska oljor och precis som med viner finns det olika kvalité, läs här 🙂 Välj mörka glasflaskor, dels för oljan som inte mår bra av plast men också för vår miljö och hälsa.

Jag tycker också att huden får en oslagbar lyster och hälsa! Snyggare helt enkelt 😉

Kramar och solstrålar till dig!

 

 

Här kan du också läsa mer: http://turkos.se/naturkosmetik , http://turkos.se/tvivelaktiga-ingredienser, http://turkos.se/innehall-i-naturkosmetik

 

Lite boktips : Badskumt och den onda badankan av Katarina Johansson.

  • Beauty to Die For av Judi Vance, ISBN:1-58348-398-5.
  • A Consumer´s Dictionery of Cosmetic ingredients av Ruth Winter, M.S., ISBN:1-4000-5233-5.

Dr. Samuel Epstein, professor i yrkes- och miljömedicin vid University of Illinois och styrelseordförande för Cancer-förebyggande koalitionen, säger att det är säkrare att äta de syntetiska hudvårdsprodukterna än att ha dem på huden. I mage och tarm finns i alla fall enzymer som har till uppgift att bryta ner giftiga kemikalier. På huden absorberas kemikalierna in i blodomloppet. 1998 fick professor Epstein det alternativa Nobelpriset. Han har skrivit många böcker, bland andra:

  • Safe Shopper´s Bible